PsychologyNow Team

Πιο επιβλαβής η κάνναβη για τον εγκέφαλο των εφήβων από ό,τι το αλκοόλ

Πιο επιβλαβής η κάνναβη για τον εγκέφαλο των εφήβων από ό,τι το αλκοόλ

PsychologyNow Team
φωτογραφία φυτού κάνναβις

Oι έφηβοι που κάνουν χρήση κάνναβης, προκαλούν μακράς διάρκειας βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις στις νοητικές ικανότητες, στη μνήμη και στη συμπεριφορά είναι χειρότερες από εκείνες του αλκοόλ.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής την καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής Πατρίτσια Κόνροντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό "American Journal of Psychiatry", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν σε βάθος τετραετίας 3.800 εφήβους άνω των 13 ετών, που ήσαν μαθητές σε 31 σχολεία.

Οι έφηβοι έδωσαν λεπτομέρειες για τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, κάνναβης και άλλων ουσιών, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο υποβάλλονταν σε νοητικά-γνωστικά τεστ. Το 28% των νέων παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση κάνναβης, έναντι 75% που έπιναν αλκοόλ περιστασιακά ή μονιμότερα.

Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν μικρότερες ικανότητες για μάθηση, προσοχή, λήψη αποφάσεων κ.α., καθώς και χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση κάνναβης, τόσο περισσότερα ήσαν αυτά τα προβλήματα, ενώ ήσαν πιο μακρόχρονα, σε σχέση με τους εφήβους που έπιναν μόνο αλκοόλ.

Οι νέοι έκαναν περισσότερα λάθη στα τεστ όχι μόνο όταν είχαν πάρει κάνναβη, αλλά και αρκετά μετά τη χρήση της, με συνέπεια να έχουν γενικά χειρότερη μνήμη, ικανότητα συλλογισμών και ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς τους.

Η Κόνροντ δήλωσε ότι ανέμενε να δει στον εγκέφαλο των νέων πιο έντονες επιπτώσεις από το αλκοόλ, αλλά στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε το αντίθετο, ότι η κάνναβη αφήνει πιο έντονα το «αποτύπωμά» της. Οι εγκέφαλοί τους αναπτύσσονται ακόμη, αλλά η κάνναβη επεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία, γι' αυτό οι έφηβοι θα πρέπει να καθυστερούν τη χρήση κάνναβης όσιο περισσότερο μπορούν, δήλωσε.

Η κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει εθισμό (αν και μικρότερο σε σχέση με τα «σκληρά» ναρκωτικά), καθώς επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για ψυχώσεις, ιδίως στην εφηβεία. Η διακοπή της χρήσης κάνναβης είναι δυνατό να προκαλέσει κάποια συμπτώματα στέρησης, όπως αϋπνία και διαταραχές της διάθεσης.


Έρευνα: psychiatryonline.org
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...