PsychologyNow Team

ChatGPT: Πώς αλλάζει τη ζωή μας;

ChatGPT: Πώς αλλάζει τη ζωή μας;

PsychologyNow Team
σκίτσο ατόμου που συνομιλεί με ένα διαλογικό ρομπότ
Image credit: pch.vector / freepik.com

Απαντάει σε περίπλοκες ερωτήσεις και είναι ικανό να εκτελέσει τα πάντα από το γράψιμο κειμένων μέχρι εντολές προγραμματισμού. Οι ικανότητές τους είναι ατελείωτες και έχει αφήσει τον μισό κόσμο άφωνο.


Κάθε χρόνο, υπάρχουν νέες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα μέχρι σήμερα. Είναι ένα σύμπαν προγραμματισμού ικανό να αυτοματοποιήσει εργασίες και να επιλύσει προκλήσεις σε όλους τους τομείς.

Σημαίνει ότι οι συσκευές μας πρόκειται να κυριαρχηθούν από αυξανόμενα περίπλοκους αλγόριθμους ικανούς να κάνουν τις ζωές μας (φαινομενικά) ευκολότερες.

Τους τελευταίους μήνες, ένα ακόμη εξεζητημένο «παιχνίδι» εμφανίστηκε στη σκηνή, γνωστό ως ChatGPT. Όπως υποδεικνύει η ίδια η λέξη, είναι ένα chatbot (διαλογικό ρομπότ) εξειδικευμένο στον διάλογο και την αλληλεπίδραση με ανθρώπους. Απαντάει σε περίπλοκες ερωτήσεις και είναι ικανό να εκτελέσει τα πάντα από το γράψιμο κειμένων μέχρι εντολές προγραμματισμού. Πράγματι, οι ικανότητές τους είναι ατελείωτες και έχει αφήσει τον μισό κόσμο άφωνο.

Αυτό το μέσο έχει ήδη χιλιάδες χρήστες. Επιπλέον, πολλές τεχνολογικές εταιρίες έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξή του. Όμως, είναι τόσο συναρπαστικό όσο φαίνεται; Κυρίως, πώς θα αλλάξει τις ζωές μας, αυτό το είδος της τεχνολογίας, που στοχεύει να εκτελεί εργασίες, που, μέχρι τώρα, εκτελούσαμε εμείς;

Το ChatGPT είναι μια τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδευμένη να συζητά. Αλλά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι αξιόπιστα όλα όσα λέει

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT δημιουργήθηκε από το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης OpenAI. Ειδικεύεται στις δυναμικές διαλόγου και την αλληλεπίδραση μέσω συζήτησης. Λανσαρίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 και μέχρι τώρα έχει φοβερή επιτυχία.

Είναι ένα εργαλείο που εκπαιδεύτηκε με εκατομμύρια κειμένων. Αυτό καθιστά εύκολο για τους χρήστες να συνομιλήσουν μαζί του με ρεαλιστικό και βοηθητικό τρόπο. Για την ακρίβεια, ο στόχος του είναι να μας παρέχει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούμε κάθε δεδομένη στιγμή. Επιπρόσθετα, είναι κανό να εξηγήσει οποιαδήποτε στοιχεία με λεπτομέρειες. Συνεπώς, μπορεί να βάλει το Google σε μάλλον άβολη θέση.

Αυτή η τεχνολογία, που ιδρύθηκε από τον Ίλον Μασκ, υπόσχεται να κάνει ευκολότερες τις ζωές μας. Μπορεί να λύσει μαθηματικά προβλήματα, να προγραμματίσει και να αναπτύξει κώδικες, να γράψει κείμενα κάθε είδους, και να μας καθοδηγήσει σε οποιοδήποτε τομέα ή κλάδο. Είναι μια καινοτομία με υψηλό αντίκτυπο που έχει προκαλέσει ελπίδα και φόβο. Απλώς σκεφτείτε τον αριθμό των επαγγελμάτων που θα μπορούσε να αντικαταστήσει.

Οι προκάτοχοι του ChatGPT ήταν αλγόριθμοι φορτωμένοι με προκαταλήψεις που συχνά παρείχαν προσβλητικές και ακόμη και παραπλανητικές απαντήσεις. Σχεδόν εξαφανίστηκαν με αυτή τη νέα εκδοχή

Θετικές πλευρές

Η τεχνητή νοημοσύνη αυτού του νέου τεχνολογικού μέσου είναι καλά ρυθμισμένη και μπορεί να εκτελέσει άριστες συζητήσεις. Πράγματι, οι απαντήσεις που προσφέρει στις αμφιβολίες και τις ερωτήσεις μας είναι ακριβείς, λεπτομερείς, και επίσης χαρακτηρίζονται από σεβασμό.

Λίγα χρόνια πριν, αυτά τα είδη των chatbots μάθαιναν αυτά που επεξεργάζονταν στο διαδίκτυο, οπότε ήταν συνηθισμένο να βρίσκουμε ρατσιστικές και προσβλητικές απαντήσεις. Όμως, το ChatGPT είναι ικανό να απορρίπτει ακόμη και ανήθικες ερωτήσεις. Επιπλέον, είναι ικανό ακόμη και να παραδέχεται τα λάθη του. Συνεπώς, παρουσιάζει μια εκλεπτυσμένη μεταγνώση.

Μία ακόμη αξιοσημείωτη άποψή του είναι ότι παρακολουθεί και αναλύει τις ερωτήσεις που λαμβάνει. Οπότε, αν οι ερωτήσεις που γίνονται σχετίζονται μεταξύ τους, γνωρίζει πώς να συνθέσει και να επιταχύνει τις απαντήσεις ώστε να μην επαναλαμβάνεται. Χωρίς αμφιβολία, είναι μια αναλυτική τεχνολογία με εξαιρετικές ικανότητες αναστοχασμού και μετα-ανάλυσης.

Μπορούμε να ζητήσουμε από το ChatGPT να γράψει σενάρια, να μας μιλήσει με περισσότερο άτυπο τρόπο, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει μια τονικότητα τυπική της συγκεκριμένης γλώσσας μας.


Διαβάστε σχετικά: Πώς η μηχανική μάθηση μεταμορφώνει την ψυχολογία


Μπορούμε να το εμπιστευτούμε;

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν αυτή τη νέα τεχνολογία ισχυρίζονται ότι είναι μια μεγαλοφυής καινοτομία. Όμως, είναι ακόμη πολύ νέο. Αυτό το γεγονός αναγνωρίζεται από τους δημιουργούς του. Πράγματι, καταλαβαίνουν ότι, παρόλο που μπορεί να εκτελέσει μετα-συλλογισμό, υπάρχουν περιορισμοί που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν.

1. Όταν κάτι δεν γνωρίζει το φτιάχνει

Όταν πρωτοεμφανίζονται αυτά τα είδη τεχνολογιών, συνήθως δοκιμάζονται με κάθε δυνατό τρόπο. Οι αναλυτές και δημιουργοί γνωρίζουν πώς να δοκιμάσουν τους αλγόριθμούς τους. Ένα πράγμα που παρατήρησαν με το ChatGPT είναι ότι όταν δεν μπορεί να απαντήσει σε μια ερώτηση, γίνεται εφευρετικό.

Όπως είπαμε νωρίτερα, παραδέχεται τα λάθη του. Όμως, είναι επίσης προγραμματισμένο να προσφέρει απαντήσεις, και όταν αυτό δεν είναι εφικτό και κολλάει, επινοεί απαντήσεις. Μια πραγματικά ανθρώπινη συνήθεια.

2. Δεν μπορεί να προσφέρει πληροφορίες μετά από το 2021

Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύτηκε κατά τα έτη μέχρι το 2021. Συνεπώς, δεν είναι ικανό να παρέχει πληροφορίες σχετικά με γεγονότα ή διασημότητες μετά από αυτή τη χρονολογία.

3. Παρουσιάζει μια αλγοριθμική προκατάληψη

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (HB) διεξήγαγε μια μελέτη στον επιπολασμό των αλγοριθμικών προκαταλήψεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Ανέφεραν την ανάγκη να διορθωθούν σε σχέση με συγκεκριμένα συστηματικά σφάλματα. Αυτά περιλαμβάνουν πληροφορίες που πρόσφερε ο υπολογιστής και δίνουν προνόμια σε μια κοινωνική ομάδα. Για παράδειγμα σε λευκούς ανθρώπους ή τον ανδρικό πληθυσμό.

Παραδείγματος χάριν, αν ερωτηθεί ποιος κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, θα θεωρήσει ότι ερωτάται σχετικά με το ποδόσφαιρο και ανδρικές ομάδες.

4. Προς το παρόν, το Google είναι πιο αποτελεσματικό

Προφανώς, πρέπει να του δώσουμε χρόνο, αλλά, αυτή τη στιγμή, η βάση του Google είναι πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική. Πράγματι, είναι ακόμη η πλέον αποτελεσματική μηχανή αναζήτησης και η πλέον χρησιμοποιούμενη. Όμως, το ChatGPT είναι μαζί μας μόνο για λίγο διάστημα.

Το μέλλον

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας σπουδαίας συνείδησης που αφυπνίζεται, αυτής της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι τεχνολογίες εκπαιδεύονται για χρόνια λαμβάνοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Συνεπώς, καταλήγουν να γίνονται γιγάντιοι εγκέφαλοι προσανατολισμένοι στην παροχή απαντήσεων, ολοκλήρωση εργασιών και παροχή προς εμάς της βοήθειας που χρειαζόμαστε.

Παρόλα αυτά, αν και ήδη αποτελούν μέρος της ζωής μας, σύντομα θα αυτοματοποιήσουν πολλά επαγγέλματα και θα αρχίσουν να παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν ακόμη ηθικά θέματα που χρειάζεται να επιλυθούν. Επίσης αξίζει να αναλογιστούμε αν είναι νόμιμο για μια τεχνολογία να αντικαθιστά εργασίες και διαδικασίες που, μέχρι τώρα, ήταν αποκλειστικά πεδίο των ανθρώπων.


EFH MES 3N
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...