banner2
banner2
thumb

Η αντανάκλαση της ζωής μας στα social media

- Social Media
13 Φεβρουαρίου 2023

Θυμηθείτε ότι οι απολαυστικές στιγμές σας υπήρξαν πραγματικά, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ένα «παράθυρο» για να τις δουν όσοι προέρχονται από τον εξωτερικό κόσμο.


Όταν βλέπουμε όλες τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες των φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να νιώθουμε ότι η ζωή μας είναι βαρετή και δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Στη συνέχεια, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μοιάσουμε με τους υπόλοιπους και ανεβάζουμε χιλιάδες φωτογραφίες για να πούμε τις ιστορίες μας.

Είναι όμως πραγματικά οι ζωές των άλλων τόσο υπέροχες όσο φαίνονται στα social media; Αξίζει πραγματικά να έχουμε μια «τρελή», ορατή κοινωνική ζωή;

Για παράδειγμα, τα ζευγάρια που «υπενθυμίζουν» συνεχώς στους γνωστούς τους ότι είναι ερωτευμένοι και δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλον είναι στην πραγματικότητα ανασφαλή και ζηλόφθονα. Νιώθουν την ανάγκη να φωνάξουν την αγάπη τους για να «μιμηθούν» την τελειότητα ή να εφεύρουν μια ιστορία που δεν είναι πλέον η πραγματικότητα της ζωής τους.

Γιατί όλοι φαίνεται να έχουν καλύτερη κοινωνική ζωή από εμένα;

Αναρτήσεις ευτυχισμένων, ερωτευμένων ζευγαριών που κρύβουν συζυγικές κρίσεις. Άνθρωποι που βγάζουν selfies σε όλο τον κόσμο. Φράσεις αυτοβοήθειας και προσωπικής βελτίωσης με πάρα πολλές εξαιρέσεις…

Δυστυχώς, όταν βλέπουμε αυτά τα μηνύματα, βιώνουμε ένα κύμα φθόνου γιατί πιστεύουμε ότι οι άλλοι είναι πιο διασκεδαστικοί (ή διασκεδάζουν περισσότερο), έχουν φανταστικές ζωές, έχουν βρει την αληθινή αγάπη ή βιώνουν μοναδικά συναισθήματα. Ωστόσο, όλα αυτά που λάμπουν είναι πράγματι χρυσός;

Το να ξοδεύουμε ώρες και ώρες στα κοινωνικά δίκτυα, δεν μας βοηθάει συνήθως αν βρισκόμαστε σε μία μελαγχολική κατάσταση. Είναι ιδιαίτερα επιβλαβές όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Αν νιώθουμε ότι ο κόσμος μας χρωστάει κάτι –κάτι που δεν είναι αλήθεια– η πεποίθηση μας ότι οι άλλοι τα πάνε καλύτερα από εμάς θα αυξηθεί. Έτσι, η περιήγηση στα προφίλ άλλων απλώς αυξάνει την αίσθηση ότι είστε θύμα.


Διαβάστε σχετικά: Οι συχνοί έλεγχοι των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν τους εγκεφάλους τους


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν απεικονίζουν πραγματικά τις ζωές των άλλων

Νιώθετε ότι είναι αδύνατο να σταματήσετε να συνδέεστε στην πλατφόρμα που υποτίθεται ότι αναφέρει τα τελευταία νέα από τους γύρω σας καθημερινά; Σύμφωνα με μια μελέτη από το Δανικό Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας (Danish Happiness Research institute), η χρήση του Facebook με αυτόν τον τρόπο πάντα μας κάνει να νιώθουμε δυστυχισμένοι. Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα συμμετεχόντων δεν άνοιξαν τα προφίλ τους για μια εβδομάδα και παραδέχτηκαν ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι και περισσότερο συγκεντρωμένοι στη δουλειά ή τις σπουδές τους.

Όσοι δεν χρησιμοποιούσαν Facebook ή δεν είχαν προφίλ, αξιοποίησαν τη μέρα με άλλους τρόπους. Είχαν περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστούν, να ασκηθούν, να ολοκληρώσουν τις εργασίες, να ετοιμάσουν το δείπνο ή να καθαρίσουν το σπίτι. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, όταν αποσυνδεόμαστε από τα κοινωνικά δίκτυα είμαστε μπορούμε να διατηρούμε μία πιο προσωπική επαφή με τους γύρω μας και να βλέπουμε πιο συχνά τα αγαπημένα μας πρόσωπα και φίλους.

Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης μας δίνει κάτι να σκεφτούμε.

Διαβάζουμε συνεχώς καλές ειδήσεις και υπέροχα πράγματα στους τοίχους άλλων ανθρώπων και αυτό μας οδηγεί στο να συγκριθούμε και να νιώσουμε πιο θλιμμένοι. Οι λέξεις ή οι εικόνες δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται, αφού ο κόσμος των social media βασίζεται στο να δείξουμε στους άλλους την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, μια διαστρεβλωμένη εικόνα του ποιοι πραγματικά είμαστε.

Η ευτυχία στο Facebook φοράει μάσκα

Αυτή η φράση πρέπει να χρησιμοποιείται ως μάντρα κάθε φορά που νιώθετε θλιμμένοι βλέποντας ωραία μηνύματα και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί δεν μπορούμε απλώς να αναγνωρίσουμε ότι η ευτυχία εκεί δεν είναι αληθινή ευτυχία

Είναι πολύ απλό: επειδή είναι μια επιλεγμένη εικόνα. Σε πολλές περιπτώσεις, παραποιημένη και διαχωρισμένη/αποκομμένη από περιβάλλοντα στοιχεία. Δεν είναι μια τυχαία φωτογραφία μιας συνηθισμένης στιγμής. Είναι απλά μια στιγμή που αρέσει στο άτομο που τη δημοσιεύει και θέλει να τη μοιραστεί.

Από την άλλη, να θυμάστε ότι όποιος ξοδεύει χρόνο τραβώντας την τέλεια φωτογραφία στο τέλειο μέρος, ξεχνάει να απολαύσει πραγματικά αυτή τη στιγμή. Αυτό το άτομο έχει φύγει από τη σκηνή και γίνεται θεατής σε μια σκηνή που είναι απλώς μια μερική αντανάκλαση της ζωής του… μία προσεκτικά επιλεγμένη αντανάκλαση.

Αυτό που συμβαίνει στο Facebook, το Twitter ή το Instagram είναι διαχωρισμένο από το πραγματικό και το αυθεντικό. Είναι περισσότερο μια άσκηση δημοσιότητας και η ανάγκη να ορίσουμε τον εαυτό μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Εάν η κοινωνική σας ζωή δεν φαίνεται να είναι ίδια με όλων των άλλων, συγχαρητήρια! Δεν χρειάζεται να δείξετε χιλιάδες φωτογραφίες από ένα πάρτι το βράδυ του Σαββάτου ή από ονειρεμένες διακοπές για να ξέρετε ότι περάσατε υπέροχα. Θυμηθείτε ότι αυτές οι στιγμές υπήρξαν πραγματικά, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ένα παράθυρο για να τις δουν όσοι προέρχονται από τον εξωτερικό κόσμο.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Σκούπρα – Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια