PsychologyNow Team

Η μοναξιά και η αϋπνία παρουσιάζονται έντονα σε όσους εργάζονται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Η μοναξιά και η αϋπνία παρουσιάζονται έντονα σε όσους εργάζονται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

PsychologyNow Team
γυναίκα αντιμετωπίζει μοναξιά και η αϋπνία
Image credit: rawpixel / freepik.com

Οι εργαζόμενοι που αλληλεπιδρούν συχνά με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.


Οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερα πειράματα στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Τα ευρήματα ήταν συνεπή σε όλους τους πολιτισμούς. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο Journal of Applied Psychology.

Στην προηγούμενη καριέρα του, ο επικεφαλής ερευνητής Pok Man Tang, Ph.D., εργάστηκε σε μια τράπεζα επενδύσεων όπου χρησιμοποιούσε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τον οδήγησε στο ενδιαφέρον του να ερευνήσει το επίκαιρο θέμα.

Η ραγδαία πρόοδος των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί μια νέα βιομηχανική επανάσταση που αναδιαμορφώνει τον εργασιακό χώρο με πολλά οφέλη αλλά και κάποιους αχαρτογράφητους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επιζήμιων ψυχικών και σωματικών επιπτώσεων για τους εργαζόμενους, δήλωσε ο Tang, επίκουρος καθηγητής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Georgia. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα και η απομόνωση της εργασίας με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, η εργασία με συστήματα ΤΝ μπορεί να έχει κάποια οφέλη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούσαν συχνά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν βοήθεια σε συναδέλφους τους, αλλά αυτή η αντίδραση μπορεί να προκλήθηκε από τη μοναξιά τους και την ανάγκη τους για κοινωνική επαφή.

Επιπλέον, οι μελέτες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα άγχους προσκόλλησης -την τάση να αισθάνονται ανασφαλείς και να ανησυχούν για τις κοινωνικές σχέσεις- ανταποκρίθηκαν πιο έντονα στην εργασία σε συστήματα ΤΝ τόσο με θετικές αντιδράσεις, όπως η βοήθεια προς τους άλλους, όσο και με αρνητικές, όπως η μοναξιά και η αϋπνία.

Σε ένα πείραμα, 166 μηχανικοί σε μια βιοϊατρική εταιρεία της Ταϊβάν που εργάζονταν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ερωτήθηκαν επί τρεις εβδομάδες σχετικά με τα συναισθήματα μοναξιάς, το άγχος προσκόλλησης και την αίσθηση του ανήκειν. Οι συνάδελφοι βαθμολόγησαν μεμονωμένους συμμετέχοντες σχετικά με τις χρήσιμες συμπεριφορές τους και τα μέλη της οικογένειας ανέφεραν την αϋπνία των συμμετεχόντων και την κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι που αλληλεπιδρούσαν συχνότερα με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν μοναξιά, αϋπνία και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά, αλλά έδειξαν επίσης κάποιες βοηθητικές συμπεριφορές προς τους συναδέλφους τους.


Διαβάστε σχετικά: Πώς η μηχανική μάθηση μεταμορφώνει την ψυχολογία


Σε ένα άλλο πείραμα με 126 συμβούλους ακινήτων σε μια ινδονησιακή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, οι μισοί από αυτούς έλαβαν οδηγίες να μην χρησιμοποιούν συστήματα ΤΝ για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες να εργάζονται με συστήματα ΤΝ όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα ευρήματα για την τελευταία ομάδα ήταν παρόμοια με το προηγούμενο πείραμα, με τη διαφορά ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας χρήσης ΤΝ και της κατανάλωσης αλκοόλ μετά τη δουλειά.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα από ένα διαδικτυακό πείραμα με 214 ενήλικες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ και ένα άλλο με 294 εργαζόμενους σε μια εταιρεία τεχνολογίας στη Μαλαισία.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι συσχετιστικά και δεν αποδεικνύουν ότι η εργασία με συστήματα ΤΝ προκαλεί μοναξιά ή τις άλλες αντιδράσεις, απλώς ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ τους.

Ο Tang δήλωσε ότι οι προγραμματιστές της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως η ανθρώπινη φωνή, για να μιμηθούν τις αλληλεπιδράσεις που μοιάζουν με τις ανθρώπινες. Οι εργοδότες θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν τη συχνότητα της εργασίας με συστήματα ΤΝ και να προσφέρουν ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση των εργαζομένων.

Η λήψη ομαδικών αποφάσεων και άλλα καθήκοντα όπου οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές, θα μπορούσαν να γίνονται από ανθρώπους, ενώ τα συστήματα ΤΝ θα μπορούσαν να επικεντρωθούν περισσότερο σε κουραστικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες, πρόσθεσε ο Tang.

Τα προγράμματα Mindfulness και άλλες θετικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη μοναξιά, δήλωσε ο Tang. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να επεκτείνεται, οπότε πρέπει να δράσουμε τώρα για να μειώσουμε τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις για τους ανθρώπους που εργάζονται με αυτά τα συστήματα.


Έρευνα: Pok Man Tang et al. No Person Is an Island: Unpacking the Work and After-work Consequences of Interacting with Artificial Intelligence, Journal of Applied Psychology (2023).

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...