PsychologyNow Team

Πώς μπορείς να μάθεις να είσαι μόνος μετά από έναν χωρισμό

Πώς μπορείς να μάθεις να είσαι μόνος μετά από έναν χωρισμό

PsychologyNow Team
γυναίκα μαθαίνει να είναι μόνη μετά το χωρισμό
Image credit: freepik/ freepik.com

Όταν μια σχέση τελειώνει, είναι βοηθητικό να πάρεις λίγο χρόνο να πενθήσεις, να θεραπευτείς και να ανασυγκροτηθείς. Ανακάλυψε πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό το στάδιο.


Η σχέση έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, αισθάνεσαι να σε αγαπάει και να σε στηρίζει κάποιος που σε έχει θέσει προτεραιότητα. Επιπλέον, πιστεύεις ότι οι συγγενείς και οι γνωστοί σου, σου δίνουν επιβεβαίωση για το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε σχέση και ακολουθείς τα εγκαθιδρυμένα κοινωνικά πρότυπα. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι πολλοί πανικοβάλλονται όταν δεν βρίσκονται σε σχέση. Παρ’ ολ’ αυτά, το να μαθαίνεις να είσαι μόνος είναι σημαντικό.

Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι οι σχέσεις σου θα διαρκέσουν. Στην πραγματικότητα, όταν τελειώνουν, μπορεί να αισθανθείς ότι πέφτεις στο κενό, ότι έχασες την αξία, την ταυτότητα και τους στόχους σου. Γνωρίζοντας πώς να είσαι μόνος, είναι απαραίτητο για να ανασυγκροτηθείς, να θεραπευτείς και να βελτιώσεις τον εαυτό σου πάνω απ’ όλα, ώστε η επιλογή σου για τον επόμενο σύντροφο να αποτελεί απόφαση και όχι αναγκαιότητα.

Μαθαίνοντας να είσαι μόνος μετά από έναν χωρισμό

Είναι πολύ σύνηθες να νιώθεις ότι το να μένεις μόνος είναι τρομακτικό και συνώνυμο με την αποτυχία ή την έλλειψη σε κάτι. Πράγματι πολλοί άνθρωποι μένουν σε δυστυχισμένες και μη υγιείς σχέσεις εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς. Άλλοι, πηγαίνουν συνεχώς από μία σχέση στην επόμενη. Φαίνεται να προτιμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο παρά να είναι μόνοι.

Αν η σχέση σου μόλις τελείωσε και είσαι αποφασισμένος να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να επενδύσεις σε αυτόν, διάβασε κάποιες ιδέες για να εκμεταλλευτείς αυτόν τον χρόνο στην ζωή σου.

Συνειδητοποίησε την σημασία της μοναξιάς

Αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να είσαι ξεκάθαρος για το γιατί αξίζει να είσαι μόνος για κάποιον καιρό. Αλλιώς, στον πρώτο φόβο ή εμπόδιο, θα κοιτάξεις εξωτερικά για κάτι που πρέπει να έρχεται από μέσα σου. Θυμήσου ότι το να είσαι μόνος/η, σου επιτρέπει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να τον γνωρίσεις και να βελτιώσεις την σχέση σου μαζί του.

Επιτρέπει να επενδύσεις στον εαυτό σου τον χρόνο, την αφοσίωση και την ενέργεια που θα έδινες στον σύντροφό σου. Πάνω απ’ όλα, βοηθάει να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς σε προσωπικό επίπεδο.

Ενδυνάμωσε την αγάπη για τον εαυτό σου

Όταν μια σχέση τελειώνει, χάνεις την κύρια πηγή αγάπης, στήριξης, κατανόησης και επιβεβαίωσης. Συνεπώς, με στόχο να μην σε κυριεύσει το κενό, πρέπει να μάθεις να το γεμίσεις μόνος σου. Αν το βρίσκεις δύσκολο να είσαι μόνος, πιθανότατα δεν έχεις ισχυρή αυτοπεποίθηση. Με άλλα λόγια δεν θεωρείς τον εαυτό σου πολύτιμο, άξιο ή επαρκή.

Αυτή είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσεις να μιλάς στον εαυτό σου και να τον αντιμετωπίζεις με αγάπη. Πρέπει να του δείξεις συμπόνοια και σεβασμό και να του προσφέρεις τους καλύτερους ανθρώπους και εμπειρίες. Στην πραγματικότητα, σκέψου όλα αυτά που μπορούσες να κάνεις για τον σύντροφο σου και τώρα καν’ τα για τον εαυτό σου.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να ξεπεράσετε έναν χωρισμό: χρονικό διάστημα ανάρρωσης, στάδια χωρισμού και πότε είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα


Κάνε νέα σχέδια

Χωρίς να το θες και συχνά χωρίς να το συνειδητοποιείς, όταν είσαι σε μια σχέση, καταλήγεις να βάζεις στην άκρη τα ενδιαφέροντα σου, τα χόμπι σου και τα προσωπικά σου σχέδια. Αυτό γίνεται επειδή η προσοχή σου και η προσπάθεια σου επικεντρώνονται στον/στην σύντροφό σου και σχεδόν ξεχνάς ποιος είσαι.

Παρ’ ολ’ αυτά, μετά τον χωρισμό μπορείς να ξαναρχίσεις αυτές τις δραστηριότητες που απολάμβανες τόσο πολύ και εγκατέλειψες. Μπορείς να ανακτήσεις τα σχέδια, τα όνειρα, τις ελπίδες που είχες σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί ακόμα να είναι μια εξαιρετική στιγμή να κάνεις νέα σχέδια και να θέσεις στόχους για το μέλλον.

Δούλεψε τους φόβους σου

Αυτό είναι σημαντικό για να μάθεις να είσαι μόνος. Πρέπει να αναγνωρίσεις τους φόβους σου και να εργαστείς πάνω σε αυτούς ώστε να μην σε κυριεύσουν. Όπως είπαμε νωρίτερα, η κοινωνία είναι φτιαγμένη για ζευγάρια και αυτό το συζυγικό κύρος επιβραβεύεται και ενισχύεται εξωτερικά. Αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ότι το να είσαι μόνος σημαίνει ότι είσαι ελλιπής ή ακόμα και ελαττωματικός ή αποτυχημένος.

Συνεπώς, ο φόβος της απόρριψης και τα αισθήματα ντροπής των άλλων που σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είσαι άξιος μπορεί να αναδυθούν. Επιπρόσθετα, μπορεί να βιώσεις άλλους φόβους όπως το ότι δεν θα ξαναβρεθείς ποτέ σε σχέση.

Αν δεν μπορείς να εκλογικεύσεις αυτές τις σκέψεις, μπορεί να καταλήξεις να ζεις με μία ανησυχία που να είναι τόσο έντονη ώστε να σε οδηγήσει να τα ξαναβρείς με τον πρώην σύντροφο σου ή να δεσμευτείς με το πρώτο άτομο που νομίζεις ότι είναι μάλλον εντάξει. Παρ’ ολ’ αυτά, αυτό θα προκαλέσει μόνο μακροχρόνια δυσφορία. Συνεπώς, χρειάζεται να δουλέψεις πάνω στους φόβους σου. Έτσι θα διατηρήσεις ένα καλό μέρος της ελευθερίας σου.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ή μηνών μετά τον χωρισμό, η σκέψη σου θα είναι συνεχώς στον πρώην σύντροφο σου, στις στιγμές που μοιραστήκατε και ό,τι κάνατε που τώρα δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι υπερβολικά οδυνηρές και επιζήμιες και η καλύτερη στρατηγική για να τις αποφύγεις είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Ξεκίνα με το να φροντίζεις τον εαυτό σου σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Μπορείς να αρχίσεις με γυμναστική, με διατροφή ή την φροντίδα του δέρματος σου. Μπορεί να θελήσεις να ξεκινήσεις διαλογισμό, να γράφεις ένα «θεραπευτικό» ημερολόγιο ή να περνάς χρόνο με ανθρώπους που σε αγαπούν και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Κάνε τον εαυτό σου την κύριά σου προτεραιότητα.

Εν τέλει, θυμήσου ότι τα πάντα είναι προσωρινά και ότι θα αγαπήσεις ξανά. Επιπλέον, έχοντας τον χρόνο να θεραπευτείς, θα έχεις την δυνατότητα να αγαπήσεις με έναν πιο υγιή γνήσιο και ελεύθερο τρόπο. Εντούτοις, η ζωή σου δεν πρέπει να τεθεί σε παύση μέχρι αυτός ο ξεχωριστός κάποιος, που θα σε αγγίξει ξανά στην καρδιά, να κάνει την εμφάνιση του.

Αντίθετα, αυτή η περίοδος είναι ιδανική για σένα για να επικεντρωθείς στο να χτίσεις μια ζωή τόσο πλούσια, ενδιαφέρουσα και πετυχημένη, που ο καθένας που μπαίνει σε αυτή να το κάνει βασιζόμενος στις δικές του αξίες τις οποίες θα μοιραστεί και θα προσθέσει στις δικές σου, και όχι μόνο για να γεμίσει κενά.

Δώσε βάση στους στόχους σου, στην επαγγελματική σου καριέρα, την υγεία σου, το ευ ζην σου και την ευτυχία σου. Όταν αυτό το στάδιο της ζωής σου τελειώσει, θα το θυμάσαι σαν ένα υπέροχο σημείο καμπής, σαν την αφορμή που σε οδήγησε να γίνεις ένας δυνατότερος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Πράγματι, το να μαθαίνεις να ζεις μόνος είναι μια πολύτιμη ικανότητα.


FWT kan2
Απόδοση: Φωτεινή Κανή, προπτυχιακή φοιτήτρια ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...