PsychologyNow Team

Θεράπευσε την καρδιά σου - Μαγνήτισε τον ιδανικό σύντροφο στη ζωή σου ή Μεταμόρφωσε τον τωρινό σύντροφό σου

Θεράπευσε την καρδιά σου - Μαγνήτισε τον ιδανικό σύντροφο στη ζωή σου ή Μεταμόρφωσε τον τωρινό σύντροφό σου

PsychologyNow Team
Image credit: wirestock/ freepik.com

Αν είσαι μόνη σου και αισθάνεσαι ότι επιθυμείς να βουτήξεις ξανά στη συντροφικότητα, χρειάζεται αρχικά να «δεις» μέσα σου πόσο έτοιμη είσαι να ξεβολευτείς από τον μοναχικό σου θρόνο.


Είσαι έτοιμη να κάνεις χώρο στον χρόνο σου, στο σπίτι σου, στη ζωή σου και κυρίως στην καρδιά σου, για να έλξεις τον επόμενο σύντροφο; Δες αν είσαι πραγματικά διατεθειμένη να «θυσιάσεις» κάτι, και τι θα είναι αυτό, προκειμένου να ζευγαρώσεις.

Ίσως χρειάζεται να θυσιάσεις την άπλετη ελευθερία σου, την υπερβολική κοινωνικότητά σου ή το γεμάτο πρόγραμμά σου με πολλές δραστηριότητες, χόμπι και την ατελείωτη λίστα με τα απανωτά κοντινά ή υπερατλαντικά ταξίδια, τις συνεχείς τάσεις φυγής και ονειροπόλησης και αναζήτησης της ζωής αλλού.

Ακόμη, ίσως χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα από τις ατέλειωτες πνευματικές αναζητήσεις σου και την τάση σου για συνεχόμενα ταξίδια αυτογνωσίας, αποσκοπώντας να γίνεις «τέλεια» και μετά να βρεις τον αντίστοιχο «τέλειο».

Να εγκαταλείψεις τους «μηχανισμούς άμυνας», την υπερανάλυση, την υπερβολική κριτική σου που τους βάζεις όλους και όλα πάνω στο «κρεβάτι του Προκρούστη» και τους κόβεις, τους τραβάς τα πόδια για να τα μακρύνεις ή τελικά τους αποκεφαλίζεις αν δεν είναι σύμφωνοι με τα δικά σου καλούπια. Μάλλον έχεις μεγαλύτερη ανάγκη πλέον να προσγειωθείς στην απλή γήινη καθημερινότητα που έχει ανθρώπους με τα θετικά και τα αρνητικά τους!

Ίσως ακόμη χρειάζεται να θυσιάσεις την εργένικη ανεμελιά –που μερικές φορές αγγίζει την τεμπελιά– σχετικά με την καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου σου και τις ασφυκτικά γεμάτες ντουλάπες σου. Άφησε πίσω σου την προσήλωσή σου στο διάβασμα «με τα μούτρα» ατελείωτων βιβλίων ή την απόκτηση ενός νέου μεταπτυχιακού, τις ατελείωτες υπερωρίες και επαγγελματικές φιλοδοξίες υψηλών στόχων καριέρας.

Ακόμα περισσότερο χρειάζεται να θυσιάσεις κάποιες εξαρτήσεις, ίσως από τη μητέρα, τον πατέρα ή τα παιδιά σου! Το αλκοόλ, το υπερβολικό ίντερνετ και όποια άλλη άχρηστη και χρονοβόρα δραστηριότητα χρειάζεται να περιοριστούν ή να φύγουν εντελώς για να ελευθερώσεις χώρο και ενέργεια για να έλξεις και να χωρέσεις κάποιον καινούργιο άνθρωπο στη ζωή σου.

Μην παραλείψεις να κλείσεις τα μάτια για να συνδεθείς με την καρδιά σου και να ανιχνεύσεις αν έχει ακόμα υπολείμματα, απωθημένα και πληγές από το παρελθόν σου. Ίσως δεν έχεις ξεπεράσει εντελώς μια προηγούμενη σχέση, ακόμα «σκέφτεσαι» ή έχεις κολλήσει σε κάποια πρόσωπα-φαντάσματα. Αυτό θα το τεστάρεις καλύτερα αν συναντάς στη ζωή σου δύσκολες περιπτώσεις, μη διαθέσιμους άντρες που σου θυμίζουν τα επαναλαμβανόμενα προβληματικά μοτίβα του παρελθόντος. Όλα αυτά εκεί έξω σού καθρεφτίζουν δικά σου μπλοκαρίσματα, ότι δηλαδή ίσως δεν είσαι έτοιμη, φοβάσαι, είσαι κλειστή, επιλέγεις τη μοναξιά ή το σαμποτάρεις.

Για αυτό, πάψε να κατηγορείς αυτούς που συναντάς, αλλά κατανόησέ τους. Μπορεί να είναι οι δάσκαλοι και οδηγοί σου, που σου δείχνουν τι χρειάζεται να «δουλέψεις» ακόμη για να καταφέρεις να προχωρήσεις στη ζωή σου. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να κάνεις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, να επικοινωνήσεις κάποια απωθημένα σου, αυτά που δεν μπόρεσες να πεις, αν είσαι τολμηρή διά ζώσης, ή γράψε ένα γράμμα και φανέρωσε όλα αυτά που κρύβεις, όσα σε μαραζώνουν και σε κάνουν άδικα να ελπίζεις για επανασυνδέσεις.

Ελευθερώσου από παλιές φθαρμένες ιστορίες ή δώσε μια ευκαιρία ακόμη για σενάρια εικονικά που «παίζουν» διαρκώς μέσα στο κεφάλι σου, για να δεις τι γίνεται αληθινά και αν αξίζει τον κόπο να δώσεις μια ευκαιρία ακόμη, να προσπαθήσεις ακόμα μια φορά!

Έχεις πάντα την επιλογή για ένα restart ή να φτάσεις στα άκρα για να τις τελειώσεις, οριστικά!


Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Ανθίζοντας της Διονυσίας Γιαννοπούλου, το οποίο κυκλοφορεί από την Key Books σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...