PsychologyNow Team

Κάνεις χρόνο στην καθημερινότητα σου για την ευτυχία σου;

Κάνεις χρόνο στην καθημερινότητα σου για την ευτυχία σου;

PsychologyNow Team

Πρέπει να κατευθύνεις το χρόνο σου σε αυτές τις δραστηριότητες που μετρούν. Οι φωτισμένοι άνθρωποι καθοδηγούνται από τις προτεραιότητές τους. Αυτό είναι το μυστικό για να είσαι κυρίαρχος του χρόνου σου!


«Ξέρεις ποιο είναι το αστείο σχετικά με τη ζωή;» με ρώτησε ο Τζούλιαν.

«Πες μου εσύ».

«Ότι όταν φτάνει ο καιρός που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πια τι αληθινά επιθυμούν και με ποιο τρόπο μπορούν να το αποκτήσουν, είναι συνήθως πολύ αργά. Αυτό που λένε “Αν μονάχα η νιότη γνώριζε, αν μονάχα τα γηρατειά μπορούσαν” είναι πολύ αληθινό».

«Είχα ακούσει κάποτε τον πατέρα μου να λέει πως οι πιο πολυάσχολοι άνθρωποι είναι και αυτοί που έχουν και διαθέσιμο χρόνο. Τι νόημα βγάζεις από αυτό;»

«Συμφωνώ. Οι πολυάσχολοι, παραγωγικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη διαχείριση του χρόνου τους· πρέπει να είναι, διαφορετικά είναι χαμένοι.

Αλλά το να είσαι ένας εξαιρετικός διαχειριστής του χρόνου σου δεν σημαίνει και ότι πρέπει να γίνεις εργασιομανής. Αντίθετα μάλιστα, η καλή οργάνωση του χρόνου σου, σου αφήνει καιρό για να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς, τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για σένα.

Το να ορίζεις το χρόνο σου είναι η προϋπόθεση για να ορίζεις τη ζωή σου.

Γίνε ένας καλός φύλακας του χρόνου σου. Θυμήσου, ο χρόνος είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος. Άφησέ με να σου δώσω κι ένα παράδειγμα», συνέχισε ο Τζούλιαν.

«Ας υποθέσουμε πως είναι πρωί Δευτέρας και το πρόγραμμά σου είναι πνιγμένο στα ραντεβού, τις συναντήσεις και τις παραστάσεις στο δικαστήριο. Αντί λοιπόν να σηκωθείς ως συνήθως στις έξι και μισή, να καταπιείς βιαστικά και με κίνδυνο πνιγμού ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ, έπειτα να φύγεις οδηγώντας σαν τρελός για το γραφείο και να περάσεις μια αγχώδη ημέρα τρέχοντας για να προφτάσεις τα πάντα, ας υποθέσουμε ότι αφιερώνεις δεκαπέντε λεπτά από το προηγούμενο βράδυ για να σχεδιάσεις την αυριανή σου ημέρα.

Ή, για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, ας υποθέσουμε ότι αφιερώνεις μια ώρα από το ήσυχο πρωινό της Κυριακής σου, για να οργανώσεις ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα σου. Στο σημειωματάριό σου, λοιπόν, καταγράφεις πότε θα συναντηθείς με τους πελάτες σου, πότε θα κάνεις τη νομική σου έρευνα και πότε θα απαντήσεις στις τηλεφωνικές κλήσεις σου.

Ακόμη πιο σημαντικό, στην ατζέντα σου πρέπει να καταγραφούν και οι προσωπικοί, κοινωνικοί και πνευματικοί σου στόχοι για την εβδομάδα που μπαίνει. Αυτή η απλή κυριακάτικη ασχολία είναι το μυστικό μιας ισορροπημένης ζωής.

Εισάγοντας στο καθημερινό σου πρόγραμμα όλες τις σημαντικές πτυχές της ζωής σου είσαι σίγουρος πως η εβδομάδα σου και η ζωή σου ολόκληρη θα έχουν πάντοτε νόημα και γαλήνη».

«Πες μου, σε παρακαλώ, πως δεν ετοιμάζεσαι να μου προτείνεις να κάνω ένα διάλειμμα στη μέση της τόσο φορτωμένης ημέρας μου, για να πάω περίπατο στο πάρκο ή να διαλογιστώ!»

«Και βέβαια αυτό θα σου προτείνω. Μα γιατί είσαι τόσο προσκολλημένος σε οτιδήποτε συμβατικό; Για ποιο λόγο νιώθεις πως πρέπει να κάνεις τα πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα κάνουν και όλοι οι άλλοι; Χάραξε τη δική σου πορεία. Γιατί, για παράδειγμα, δεν αποφασίζεις να ξεκινάς τη δουλειά σου μια ώρα νωρίτερα κάθε πρωί, ώστε να έχεις την πολυτέλεια στη μέση της ημέρας σου να κάνεις έναν μικρό περίπατο σε εκείνο το όμορφο πάρκο απέναντι από το γραφείο σου;

Ή, γιατί δεν προσθέτεις μερικές επιπλέον ώρες εργασίας στην αρχή της εβδομάδας σου, έτσι ώστε να μπορείς να διακόπτεις νωρίτερα τις Παρασκευές και να πηγαίνεις τα παιδιά σου στον ζωολογικό κήπο; Ή, πάλι, γιατί δεν αρχίζεις να εργάζεσαι στο σπίτι δυο πρωινά της εβδομάδας, ώστε να έχεις την ευκαιρία να βρίσκεσαι περισσότερο με την οικογένειά σου; Το μόνο που σου λέω είναι να σχεδιάζεις την εβδομάδα σου και να κάνεις δημιουργική διαχείριση του χρόνου σου. Πρέπει να αποκτήσεις την αυτοκυριαρχία που χρειάζεται για να εστιάζεις το χρόνο σου αυστηρά και μόνο στις προτεραιότητές σου.

Τα πράγματα που είναι για σένα τα πιο σημαντικά στη ζωή σου, δεν πρέπει ποτέ να θυσιάζονται για χάρη των πιο ασήμαντων.

Και να θυμάσαι, το να αποτυγχάνεις να προγραμματίσεις, είναι σαν να προγραμματίζεις να αποτύχεις. Καταγράφοντας όχι μόνο τα ραντεβού σου με τους άλλους, αλλά και τα πολύ σημαντικά ραντεβού που έχεις με τον εαυτό σου για να διαβάσεις, να χαλαρώσεις ή να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα σου, θα κατορθώσεις να γίνεις πολύ πιο παραγωγικός με το χρόνο σου.

Ποτέ μην ξεχνάς ότι ο χρόνος που αφιερώνεις για να κάνεις πιο όμορφες τις ώρες που δεν εργάζεσαι, δεν είναι ποτέ χαμένος. Σε κάνει μάλιστα περισσότερο αποτελεσματικό στην ίδια την εργασία σου. Σταμάτα λοιπόν να ζεις τη ζωή σου αποσπασματικά και κατάλαβε μια για πάντα πως όλα όσα κάνεις διαμορφώνουν μια αδιαίρετη ολότητα. Ο τρόπος που ενεργείς μέσα στο σπίτι σου επηρεάζει τον τρόπο που ενεργείς στη δουλειά σου. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους ανθρώπους στο γραφείο σου, επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς σου απέναντι στην οικογένεια και τους φίλους σου».

«Συμφωνώ, Τζούλιαν, όμως πραγματικά δεν έχω την πολυτέλεια να κάνω διαλείμματα στη μέση της μέρας μου. Το πρόγραμμά μου είναι στ’ αλήθεια φορτωμένο αυτό τον καιρό». Με το που είπα αυτά τα λόγια, ένιωσα το στομάχι μου να χοροπηδά και μόνο με τη σκέψη του βουνού από δουλειά που με περίμενε.

«Το ότι είσαι πολυάσχολος δεν είναι δικαιολογία. Το πραγματικό ερώτημα είναι για ποιο πράγμα ακριβώς τρέχεις έτσι; Ένας από τους κανόνες που μου άλλαξαν τη ζωή είναι πως το 80% των θετικών αποτελεσμάτων που πετυχαίνουμε στη ζωή μας προέρχονται από το 20% μόνο των δραστηριοτήτων που απορροφούν το χρόνο μας, ο Αρχαίος Κανόνας του 20».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι σε παρακολουθώ».

«Εντάξει. Ας επιστρέψουμε στην πολυάσχολη Δευτέρα σου. Από το πρωί μέχρι το βράδυ έχεις το χρόνο για να κάνεις τα πάντα, από το να συζητήσεις στο τηλέφωνο με τους πελάτες σου και να προετοιμάσεις τις αγορεύσεις σου μέχρι να διαβάσεις μια ιστορία στο μικρότερο παιδί σου προτού κοιμηθεί ή να παίξεις σκάκι με τη γυναίκα σου. Συμφωνείς ως εδώ;»

«Συμφωνώ».

«Όμως, από όλο το πλήθος των δραστηριοτήτων της μέρας σου, μόνο το είκοσι τοις εκατό θα φέρει αληθινά και μόνιμα αποτελέσματα. Μόνο το είκοσι τοις εκατό αυτών που κάνεις θα έχει επίδραση στην ποιότητα της ζωής σου. Αυτές είναι οι δραστηριότητες που έχουν στ’ αλήθεια νόημα. Για παράδειγμα, πιστεύεις πως σε δέκα χρόνια από σήμερα θα μετρά σαν κάτι σημαντικό ο χρόνος που πέρασες κουτσομπολεύοντας με συναδέλφους σου ή οι ατελείωτες ώρες που σπατάλησες σε ένα εστιατόριο γεμάτο καπνό και φασαρία ή όλες αυτές οι άδειες ώρες μπροστά στην τηλεόραση;»

«Όχι, όχι στ’ αλήθεια»

«Ακριβώς. Είμαι λοιπόν σίγουρος πως θα συμφωνήσεις επίσης ότι υπάρχουν και πολλές δραστηριότητες που θα μετρούν και με το παραπάνω».

Πρέπει λοιπόν να κατευθύνεις το χρόνο σου σε αυτές τις δραστηριότητες που μετρούν. Οι φωτισμένοι άνθρωποι καθοδηγούνται από τις προτεραιότητές τους. Αυτό είναι το μυστικό για να είσαι κυρίαρχος του χρόνου σου!


Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr η επετειακή έκδοση του διεθνούς best seller, με σημείωμα του συγγραφέα.

Ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν από περίπου τριάντα περίπου χρόνια και κατόρθωσε, από τότε μέχρι σήμερα, να μεταμορφώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από εβδομήντα γλώσσες. Το μήνυμα του βιβλίου, αν και απλό, κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα του γιατί είναι ένα μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας, απόλυτα διαχρονικό.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...