PsychologyNow Team

Μπορούν οι συγχρονισμένοι εγκέφαλοι να προβλέπουν και ευτυχισμένες σχέσεις;

Μπορούν οι συγχρονισμένοι εγκέφαλοι να προβλέπουν και ευτυχισμένες σχέσεις;

PsychologyNow Team
ζευγάρι με συγχρονισμένους εγκεφάλους προβλέπει την ευτυχία του
Image credit: Annette Sousa / unsplash.com

Θα μπορούσε η μέτρηση του νευρικού συγχρονισμού των εγκεφάλων να είναι το επόμενο βήμα στη «βιομηχανία» των ραντεβού;


Παραδόξως, η επιστημονική έρευνα σχετικά με τη ρομαντική συμβατότητα έχει δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι οι ομοιότητες στην προσωπικότητα, τα δημογραφικά στοιχεία και την ελκυστικότητα προβλέπουν την ευτυχία για πάντα και άλλες να υποδηλώνουν ότι οι διαφορές είναι αυτές που στηρίζουν μια σχέση.

Μια νέα μελέτη εξέτασε αν η συζυγική επιτυχία θα μπορούσε να βρίσκεται στον συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων ενός ζευγαριού. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Science.

Οι ερευνητές προσέλκυσαν 35 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ζούσαν στην Κίνα και ήταν παντρεμένα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τους έκαναν μια σειρά από τεστ προσωπικότητας και δημογραφικές έρευνες και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τη συζυγική τους ικανοποίηση.

Η βιβλιογραφία ήταν στην πραγματικότητα αρκετά ανάμεικτη σχετικά με το πώς η προσωπικότητα επηρεάζει τη συμβατότητα, και αυτό αποδείχθηκε ότι ίσχυε και στη δική μας μελέτη, δήλωσε ο Μένον, καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς. Διαπιστώσαμε ότι οι δεσμοί μεταξύ της οικογενειακής ευτυχίας και των μετρήσεων συμπεριφοράς, όπως τα τεστ προσωπικότητας, ήταν αρκετά αδύναμοι.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ικανοποίησης από τη σχέση και της ηλικίας, του φύλου, της διάρκειας του γάμου ή των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.

Αναζητώντας έναν πιο ακριβή τρόπο πρόβλεψης της συζυγικής ευτυχίας, οι ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία και μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν διάφορα κινηματογραφικά κλιπ. Ορισμένες απεικόνιζαν σκηνές που σχετίζονταν με το γάμο, όπως ζευγάρια που μιλούσαν για τη σχέση τους, το σεξ ή τα παιδιά, ενώ άλλες απεικόνιζαν μη συζυγικά θέματα, όπως ντοκιμαντέρ για λουλούδια, αρχιτεκτονική ή φαγητό.


Διαβάστε σχετικά: Ο συγχρονισμός εγκεφαλικών νευρώνων μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών


Οι Εγκέφαλοι σε συγχρονισμό

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σχέση τους είχαν μεγαλύτερο νευρωνικό συγχρονισμό κατά την παρακολούθηση των βίντεο που αφορούσαν το γάμο - δηλαδή, ήταν πιο πιθανό να έχουν τα ίδια μέρη του εγκεφάλου τους ενεργά στα ίδια σημεία κατά τη διάρκεια των βίντεο. Τα μη συζυγικά κλιπ δεν προκάλεσαν ισχυρότερο συγχρονισμό στα παντρεμένα ζευγάρια, ευτυχισμένα ή όχι.

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά συγκεκριμένα για το πλαίσιο, δήλωσε ο Μένον. Δεν πρόκειται για γενικό συγχρονισμό σε κάθε ερέθισμα.

Κατά μέσο όρο, τα παντρεμένα ζευγάρια παρουσίασαν σημαντικά περισσότερο συγχρονισμό από ό,τι τα τυχαία ζευγάρια ανδρών και γυναικών συμμετεχόντων κατά την παρακολούθηση των συζυγικών βίντεο.

Τα παντρεμένα ζευγάρια συνολικά, σε σύγκριση με τα τυχαία ζευγάρια, είχαν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τα επίπεδα ικανοποίησης. Συν τοις άλλοις, έχουν επιπλέον συγχρονισμό σε εκείνους που αυτοαναφέρουν ότι είναι πιο ικανοποιημένοι από το γάμο τους, δήλωσε ο Μένον.

Ο συγχρονισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστές συλλογικά ως δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, το οποίο εμπλέκεται στην αυτοαναφορική νοητική δραστηριότητα, όπως η σκέψη για τον εαυτό μας ή τον εαυτό μας στο πλαίσιο των άλλων.

Αυτό είναι το σύστημα το οποίο ο εγκέφαλός σας προεπιλέγει όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας και καταστέλλεται όταν ασχολείστε με μια δύσκολη γνωστική εργασία, όπως το να θυμάστε μια μακρά σειρά αριθμών ή να λύνετε ένα μαθηματικό πρόβλημα, δήλωσε ο Μένον, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του Στάνφορντ που ανακάλυψε το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας πριν από 20 χρόνια. Είναι επίσης το τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της κοινωνικής επικοινωνίας, όπως η πρόβλεψη του τι θα ακολουθήσει σε μια συζήτηση, κάτι που είναι αναμφίβολα σημαντικό στις σχέσεις.

Ο νευρωνικός συγχρονισμός υποδηλώνει ότι δύο άνθρωποι επεξεργάζονται τις πληροφορίες με παρόμοιο τρόπο, δήλωσε ο Μένον, αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από την τρέχουσα μελέτη αν αυτό αντανακλά παρόμοιες συνειδητές σκέψεις, υποσυνείδητες διεργασίες ή και τα δύο.

Πεπρωμένο ή οικειότητα;

Η μελέτη εγείρει επίσης το ενδιαφέρον ερώτημα αν η παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα έφερε κάποια ζευγάρια κοντά και τα προορίζει για ευτυχισμένους γάμους ή αν το να βρίσκεται κανείς σε έναν ευτυχισμένο γάμο προκάλεσε τη σύγκλιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει επιλογή με βάση συμπεριφορές που προκύπτουν από παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια σχέση ή αν τα ζευγάρια εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου ώστε να αναπτύσσουν παρόμοιες αναπαραστάσεις πρόβλεψης και πρόβλεψης στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Μένον. Η δραστηριότητα του δικτύου προεπιλεγμένων λειτουργιών μεταβάλλεται στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και στην άνοια, οι οποίες αποτελούν το κύριο αντικείμενο της έρευνας του Μένον.

Θα μπορούσε η μέτρηση του νευρικού συγχρονισμού να είναι το επόμενο σύνορο στη βιομηχανία των ραντεβού; Ίσως αν ήμουν καλύτερος επιχειρηματίας ..., δήλωσε ο Μένον. Αλλά αυτό απέχει πολύ από αυτό που κάνω.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...