PsychologyNow Team

9 βασικά γνωρίσματα των χειριστικών ανθρώπων

9 βασικά γνωρίσματα των χειριστικών ανθρώπων

PsychologyNow Team
άντρας κρύβει το κεφάλι του και τα βασικά γνωρίσματα των χειριστικών ανθρώπων
Image credit: Emiliano Vittoriosi / unsplash.com

Δώστε προσοχή σε αυτά τα γνωρίσματα για να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα των χειριστικών ανθρώπων.


Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν τελειοποιήσει την τέχνη του δόλου. Μπορεί να φαίνονται αξιοσέβαστοι και ειλικρινείς, αλλά πολύ συχνά αυτό είναι απλά ένα προσωπείο. Είναι ένας τρόπος να σας προσελκύσουν και να σας παγιδέψουν σε μια σχέση, πριν δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο.

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσάς παρά μόνο σαν μέσο που θα τους επιτρέψετε να αποκτήσουν τον έλεγχο πάνω σας, ώστε να γίνετε ένας άβουλος συνεργάτης στα σχέδιά τους. Έχουν διάφορους τρόπους να το κάνουν αυτό, όπως πολλοί από εσάς θα έχετε αναγνωρίσει στη ζωή σας.

Θα παίρνουν συχνά αυτό που λέτε ή κάνετε και το αντιστρέφουν, έτσι ώστε αυτό που είπατε και κάνατε, μετά βίας να φαίνεται αναγνωρίσιμο σε σας. Θα προσπαθήσουν να σας μπερδέψουν, ίσως ακόμα και να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι να είστε τρελοί. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια και μπορούν να καταφύγουν στο ψέμα αν αυτό υπηρετεί το σκοπό τους.

Οι χειριστικοί άνθρωποι μπορούν να παίξουν το θύμα και να σας κάνουν να φαίνεστε ότι είστε εσείς που προκαλέσατε το πρόβλημα το οποίο ξεκίνησαν αλλά δεν θα αναλάβουν την ευθύνη. Μπορεί να φαίνονται παθητικά επιθετικοί ή καλοί για ένα λεπτό και απόμακροι το επόμενο, για να σας κάνουν να αναρωτιέστε ώστε έτσι να τρέφονται από τους φόβους και τις ανασφάλειες σας.

Σας προκαλούν συχνά να πάρετε αμυντική στάση. Μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά επιθετικοί και κακοί, καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις και επικρίσεις, επιδιώκοντας να επιτύχουν αυτό που θέλουν. Εκφοβίζουν και απειλούν και δεν θα χαλαρώσουν ούτε θα τα παρατήσουν μέχρι να σας εξαντλήσουν.

Ακολουθούν εννέα γνωρίσματα χειριστικών ανθρώπων, έτσι ώστε να ξέρετε τι να προσέξετε όταν ένας από αυτούς βρεθεί στο δρόμο σας. Η κατανόηση αυτών των βασικών γνωρισμάτων, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την παγίδευση σε μια χειριστική σχέση. Να είστε σε εγρήγορση, μένοντας σε επαφή με αυτό που γνωρίζετε ότι είναι αληθινό για τον εαυτό σας και γνωρίζοντας το τι θα επακολουθήσει, θα σας επιτρέψει να αποφύγετε τη σύγκρουση και να διατηρήσετε την ακεραιότητά σας.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να καταλάβεις ότι κάποιος σε χειραγωγεί και τι να κάνεις για αυτό


1. Οι χειριστικοί άνθρωποι είτε δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με άλλους και δημιουργούν τις προβληματικές καταστάσεις, είτε πιστεύουν αληθινά ότι ο δικός τους τρόπος αντιμετώπισης μιας κατάστασης είναι ο μόνος τρόπος, διότι σημαίνει ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες τους και αυτό έχει σημασία. Τελικά, όλες οι καταστάσεις και οι σχέσεις αφορούν αυτούς και αυτό που πιστεύουν οι άλλοι, αισθάνονται και θέλουν, πραγματικά δεν έχει καμία σημασία.

2. Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν κατανοούν την έννοια των ορίων. Θα επιδιώξουν σθεναρά αυτό που θέλουν και δεν δίνουν ελάχιστη σημασία για το ποιος πληγώνεται στην πορεία. Δεν τους νοιάζει ο προσωπικός σας χώρος και θα επιδιώξουν να τον καταλάβουν αμέσως - σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά ή πνευματικά.

Δεν κατανοούν τι σημαίνει προσωπικός χώρος και ταυτότητα ή απλώς δεν νοιάζονται. Μπορούν να συμπεριφερθούν παρασιτικά - στον φυσικό κόσμο αυτή είναι συχνά μια αποδεκτή σχέση. Στην ανθρώπινη συμπεριφορά, όμως, ο παρασιτισμός ενός ατόμου είναι εξαντλητικός, εξουθενωτικός και ταπεινωτικός.

3. Ο χειριστικός άνθρωπος αποφεύγει να πάρει ευθύνη για τη δική του συμπεριφορά, κατηγορώντας τους άλλους ότι την προκάλεσαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που χειραγωγούν δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη. Την αντιλαμβάνονται.

Ένας χειριστικός άνθρωπος δεν βλέπει πουθενά λάθος στο να μην πάρει την ευθύνη για τις πράξεις του, ακόμη και να σας κάνει να αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας. Τελικά, θα προσπαθήσουν να σας αναγκάσουν να αναλάβετε την ευθύνη ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, χωρίς να αφήσετε περιθώρια για την εκπλήρωση των δικών σας.

4. Οι χειριστικοί άνθρωποι τρέφονται από τη συναισθηματική ευαισθησία και ιδιαίτερα από τη φροντίδα που δείχνετε στους άλλους. Γνωρίζουν ότι μπορούν εύκολα να σας παγιδέψουν σε μια σχέση επειδή είστε ένα καλό, ευαίσθητο πρόσωπο που φροντίζει τους άλλους και, φυσικά, γιατί θέλετε να βοηθήσετε.

Μπορούν να δεχθούν τη φροντίδα και την ευγένειά σας στην αρχή και συχνά να σας επαινούν για το πόσο υπέροχοι είστε. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα κολακευτικά σχόλια θα ελαχιστοποιηθούν επειδή έχετε μία σχέση με κάποιον που πραγματικά δεν τον ενδιαφέρετε. Ενδιαφέρονται μόνο για το τι μπορείτε να κάνετε για αυτούς.

5. Αν θέλετε να διακρίνετε εύκολα τους χειριστικούς ανθρώπους από τους συμπονετικούς ανθρώπους, δώστε προσοχή στον τρόπο που μιλούν για τους άλλους σε σχέση με σας. Συχνά θα μιλάνε για σας πίσω από την πλάτη σας, με τον ίδιο τρόπο που μιλάνε για άλλους ανθρώπους. Είναι αυθεντίες στην «τριγωνοποίηση» - δημιουργώντας σενάρια και δυναμικές που επιτρέπουν την ίντριγκα, την αντιπαλότητα και τη ζήλεια και ενθαρρύνουν και προωθούν τη δυσαρμονία.

6. Ποτέ μην σπαταλάτε χρόνο προσπαθώντας να εξηγήσετε το ποιοι είστε σε ανθρώπους που έχουν ταχθεί να σας παρεξηγήσουν. Αν κάποιος δεν σας καταλαβαίνει, μην περιμένετε ώσπου να το κάνει. Μην το κάνετε αυτοσκοπό σας: να κάνετε τους άλλους να σας καταλάβουν για να τους αρέσετε - δεν ενδιαφέρονται για εσάς ως άτομα.

7. Χαρακτηρίστε τους ανθρώπους από τις πράξεις τους και ποτέ δεν θα ξεγελαστείτε από τα λόγια τους. Να θυμάστε πάντα ότι αυτά που ένα άτομο λέει και πράττει, είναι δύο πολύ ξεχωριστά πράγματα. Παρατηρήστε κάποιον από κοντά, χωρίς να προσπαθήσετε να τον δικαιολογήσετε: συνήθως αυτό που βλέπετε είναι η αλήθεια.


Διαβάστε σχετικά: Ναρκισσιστές: πώς σε εντυπωσιάζουν, σε χειραγωγούν και στο τέλος σε χρησιμοποιούν


8. Αν ένα άτομο προσπαθεί να γίνει καλός άνθρωπος, όπως κάνει όταν προσποιείται ότι είναι, θα μπορούσε να είναι πραγματικά ένα καλό πρόσωπο. Αυτή είναι μία σημαντική πτυχή: Η αρχική μας συνάντηση με έναν άνθρωπο και η αντίληψη μας για αυτόν, επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη της σχέσης μας μαζί του.

Αν καταλάβουμε από την αρχή ότι ένα άτομο δεν είναι αυτό που φαίνεται ότι είναι και κρύβεται πίσω από μία βιτρίνα μιας κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς, τότε ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί να σχετιστούμε μαζί τους.

9. Ελέγξτε τακτικά τις πεποιθήσεις σας. Αυτό είναι κάτι που δεν το κάνουμε αρκετά. Καθώς η ζωή εξελίσσεται, οι πεποιθήσεις και οι στάσεις μας μπορεί να αλλάζουν και πρέπει να ξέρουμε πώς μας επηρεάζουν αυτές οι μεταβαλλόμενες ιδέες. Όταν δεν είμαστε σίγουροι τι πιστεύουμε, είναι πολύ εύκολο να επιτρέψουμε σε κάποιον άλλον που είναι σίγουρος ότι οι πεποιθήσεις του είναι σωστές - όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για εσάς - να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τη σκέψη σας:

Όταν θέλουμε να ελέγξουμε τους ανθρώπους, δεν υπάρχει καλύτερο μέσο από τα ψέματα. Επειδή, βλέπετε, οι άνθρωποι ζουν μέσα από τις πεποιθήσεις τους και οι πεποιθήσεις μπορούν να χειραγωγηθούν. Η δύναμη χειρισμού των πεποιθήσεων είναι το μόνο πράγμα που μετράει - Michael Ende.


Πηγή: www.psychologytoday.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...