Δρ. Ευτυχία Παπαγιάννη

Οι νέες τάσεις στο σύχρονο dating

Οι νέες τάσεις στο σύχρονο dating

Δρ. Ευτυχία Παπαγιάννη

Οι συμπεριφορές μπορεί να συμβαίνουν με έναν τρόπο είτε συνειδητό είτε ασυνείδητο και δεν είναι λίγες οι φορές που από πίσω μπορεί να κρύβεται ο φόβος για δέσμευση ή ο φόβος του να μην πληγωθούμε (πράγμα που ενδεχομένως συνέβη στο παρελθόν) διαθέτοντας τον εαυτό μας σε μια επερχόμενη δέσμευση.


Benching: όταν κρατάμε ένα παρτενέρ μας “ζεστό” σε μια θέση αναμονής και αμφιβολίας, ενώ παράλληλα “ψαχνόμαστε” για κάτι καλύτερο.

Slow fading: όταν σταδιακά γινόμαστε όλο και λιγότερο διαθέσιμοι. Το ότι “έχω δουλειά/ είμαι πηγμένος” είναι η συχνότερη δικαιολογία απομάκρυνσης.

Ghosting: όταν “κόβουμε” απότομα την επικοινωνία με ένα παρτενέρ μας δίχως να δώσουμε εξηγήσεις για την πράξη μας αυτή.

Submarining: όταν γινόμαστε ξαφνικά “καπνός” (ghosting), αλλά εμφανιζόμαστε ξανά ύστερα από μεγάλο διάστημα απουσίας.

Breadcrumbing: όταν μιλάμε ή φλερτάρουμε με κάποιον/α (online) δίχως συχνά να έχουμε την πρόθεση να τον/την συναντήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο. Συνήθως το κάνουμε για να επιβεβαιωθούμε ή να τραβήξουμε την προσοχή.

(Πηγή: Urban Dictionary)


Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει «Ghosting» και ποιά η επίδρασή του;


Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω....ή αλλιώς τι είναι το breadcrumbing

Ο όρος breadcrumbing πρωτοσυναντάται στο παραμύθι των Ηansel και Gretel, όπου ο Hansel τρίβει μια φέτα ψωμί στο δρόμο έτσι ώστε τα ψίχουλα να δείξουν σε αυτόν και την αδερφή του το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Μπορεί τα πουλιά να έφαγαν τα ψίχουλα του Hansel, εν τούτοις ο ορισμός υιοθετήθηκε από προγραμματιστές υπολογιστών για να περιγράψουν τις μικρές καρτέλες πλοήγησης που μας οδηγούν πίσω στο Home (στην αρχική μας αφετηρία).

Στην περίπτωσή μας βέβαια το breadcrumbing, όχι μόνο δεν μας καθοδηγεί προς ένα δρόμο κάθε άλλο προσπαθεί να μας κάνει να βγούμε από την πορεία μας, μας ....ξεστρατίζει.

Συναντώνται διάφοροι τύποι που εμπίπτουν στην κατηγορία των breadcrumbers. Είναι οι link-baiters: που προσπαθούν να μας δελεάσουν με ένα μήνυμα ή ένα ενδιαφέρον link, δίχως να υπάρχει τίποτε άλλο ως πλαίσιο επικοινωνίας, οι bitmojiers και snapchatters: οι οποίοι αποφεύγουν να επικοινωνούν με λόγια αλλά στέλνουν πολλές φορές καρτουνίστικες εικόνες με τα πρόσωπά τους με την ένδειξη LOL.

Στη λίστα προστίθενται οι creepers, οι οποίοι παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζουν πως έχουμε αντιληφθεί κάτι τέτοιο αλλά παρά όλα αυτά δεν επιδιώκουν επαφή και τέλος οι text bubblers, οι οποίοι ξεκινούν να πληκτρολογούν ένα μήνυμα, σταματούν, πληκτρολογούν ξανά, ξανασταματούν και έτσι δημιουργούν ένα σαδιστικό πλαίσιο για τον παραλήπτη.

Το breadcrumbing, σε σχέση με το ghosting, είναι πράγματι πιο σαδιστικό, εφόσον κρατάμε το άλλο πρόσωπο σε μια αναμονή και εγρήγορση πετώντας του “ψίχουλα επικοινωνίας”. Χρησιμοποιεί την τεχνική χειραγώγησης, μία κρύο μία ζέστη, ικανοποιώντας περισσότερο το εγώ και το ναρκισσισμό αυτού που το χρησιμοποιεί.

Οι breadcrumbers στέλνουν μηνύματα που δεν περιέχουν υπονοούμενα δέσμευσης ή σχεσιακά στοιχεία παρά μόνο την αίσθηση του φλερτ ή δίνουν στους παραλήπτες τόση προσοχή, όση χρειάζεται ώστε να κρατούν το ενδιαφέρουν τους “ζεστό“ και να τους κρατούν σε αναμονή, ακόμα κι αν από την πλευρά τους δεν υπάρχει τίποτε το ερωτικό. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί και να μην τους συμπαθούν κιόλας (!). Πρόκειται, συνήθως, για άτομα που δυσκολεύονται να μείνουν μόνα και προτιμούν να κρατούν τον εαυτό τους απασχολημένο με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις – όχι αποδείξεις – για το αν σχετιζόμαστε με έναν breadcrumber:

  • Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι σποραδικά

Παρατηρείται εδώ μια ασυνέχεια στην επικοινωνία, μπορεί να στέλνουν μηνύματα λ.χ. κάθε δύο μέρες ή μήνες και πάντα με τους δικούς τους όρους. Με αυτό τον τρόπο από τη μια πετυχαίνουν να ικανοποιούν το εγώ τους, και από την άλλη οι παραλήπτες αισθάνονται να πλήττεται η αυτοεκτίμησή τους, αποδεχόμενοι αυτή τη μορφή επικοινωνίας.


Διαβάστε σχετικά: Part time εραστές ή ντροπιασμένα παιδιά


  • Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι διφορούμενα

Οι breadcrumbers αποφεύγουν στα μηνύματα τους να είναι δεσμευτικοί και συγκεκριμένοι. Μπορεί π.χ. να αναφέρουν πως “θα τα πούμε σύντομα”, δίχως να προσδιορίζουν συγκεκριμένα το πότε και το που. Αποφεύγουν να κάνουν σχέδια και επικοινωνούν με ένα τρόπο που να δίνει ελπίδα στον παραλήπτη για μια επερχόμενη συνάντηση δίχως επί της ουσίας να δεσμεύονται για κάτι τέτοιο.

  • Δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία

Τα μηνύματά τους είναι τις περισσότερες φορές “ρηχά” και γενικά. Δεν επιτρέπουν το βάθος στη συζήτηση και συνήθως δεν κάνουν καμιά πραγματική προσπάθεια να μας γνωρίσουν.

Έχει παρατηρηθεί πως οι breadcrumbers ενώ από τη μια δεν απαντούν σε κάποιο μήνυμά μας, από την άλλη να κάνουν like σε μια φωτογραφία μας στο Instagram. Σκοπός τους είναι να δηλώνουν παρουσία αποτρέποντάς μας να προχωρήσουμε στη ζωή μας ή να τους ξεχάσουμε.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι οι παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να συμβαίνουν με έναν τρόπο είτε συνειδητό είτε ασυνείδητο και δεν είναι λίγες οι φορές που από πίσω μπορεί να κρύβεται ο φόβος για δέσμευση ή ο φόβος του να μην πληγωθούμε (πράγμα που ενδεχομένως συνέβη στο παρελθόν) διαθέτοντας τον εαυτό μας σε μια επερχόμενη δέσμευση.


Πηγές

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...