PsychologyNow Team

Η αγάπη για τους άλλους έχει ως αφετηρία την αγάπη για τον εαυτό μας

Η αγάπη για τους άλλους έχει ως αφετηρία την αγάπη για τον εαυτό μας

PsychologyNow Team
γυναίκα κρατάει το χέρι ενός αγαπημένου συντρόφου σε ένα μονοπάτι
Image credit:  Dineslav Roydev / unsplash.com

Είναι δύσκολο να δίνεις κάτι που δεν έχεις, και αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, είναι σχεδόν αδύνατο να μοιραστείς την αγάπη με άλλους.


H αγάπη για τον εαυτό μας είναι μέρος μιας θεμελιώδους διαδικασίας στη ζωή μας που μας επιτρέπει να μπορούμε να αγαπάμε και τους άλλους.

Το να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι η αρχή ενός έρωτα
που θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή.
Oscar Wilde

Αυτή η διαδικασία εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και υπάρχουν πολλές συνθήκες που μας βάζουν συνεχώς σε δοκιμασία. Απογοητεύσεις, λάθη, στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν, χωρισμοί, κατάθλιψη, μια ατέλειωτη λίστα καθημερινών προκλήσεων στις οποίες υποβαλλόμαστε και κάποιες φορές επιτρέπουμε να επηρεάσουν την αντίληψή μας για τις προσωπικές μας αξίες.

Τι είναι αυτό που καθορίζει την αξία μας;

Η προσωπική μας αξία δεν εξαρτάται από το τι επιτυγχάνουμε ή από αυτά που αποκτούμε, αλλά από την στάση μας απέναντι σε κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή μας, η οποία χρειάζεται να συμβαδίζει με την ανιδιοτελή αγάπη για τον εαυτό μας.

Είναι δύσκολο να δίνεις κάτι που δεν έχεις, και αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, είναι σχεδόν αδύνατο να μοιραστείς την αγάπη με άλλους. Μπορεί να αγαπάτε τους άλλους, ωστόσο μπορεί να πέφτετε στις παγίδες της χειραγώγησης και του συναισθηματικού εκβιασμού.

Αν δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τους εαυτούς μας ανιδιοτελώς, αναζητούμε αυτή την αγάπη έξω από τον εαυτό μας, με τέτοιο τρόπο που να είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι στην κρίση των άλλων.

Αυτός ο τύπος εξάρτησης μας βλάπτει, στο σημείο που ίσως να εκπλιπαρούμε για αγάπη και στοργή, επιδεικνύοντας μία ανεκτική συμπεριφορά ώστε να αποκτήσουμε την προσοχή και την φροντίδα των άλλων.

Προκειμένου να εξακριβώσεις αν αγαπάς τον εαυτό σου ανιδιοτελώς, χρειάζεται να αναρωτηθείς: Εξαρτάται η προσωπική μου αξία από τις απόψεις των άλλων για μένα;


Διαβάστε σχετικά: Φροντίζοντας τον εαυτό: από την αυτοφροντίδα στις σχέσεις φροντίδας


Μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Στον πολιτισμό μας, η αγάπη για τον εαυτό μας συχνά θεωρείται ως μια πράξη εγωιστική. Αυτή η διαπίστωση είναι λανθασμένη, δεδομένου ότι η ικανότητα μας να αγαπάμε τους άλλους έχει ως αφετηρία την αγάπη που έχουμε για τον εαυτό μας.

Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουμε τον εαυτό μας σχετίζεται με το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι και επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν ένα άτομο δεν καταφέρνει να φροντίσει τον εαυτό του, δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του.

Η ενσωμάτωση της αμοιβαίας φροντίδας στη ζωή μας, μάς επιτρέπει να δίνουμε προσοχή στις ανάγκες μας, χωρίς όμως να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και να τις διερευνούμε. Αυτό σημαίνει «φροντίζω τον εαυτό μου».

Η αυτοαποδοχή ως πράξη συμπόνιας

Η αποδοχή του ποιοι είμαστε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τα ελαττώματα μας, ότι ανακαλύπτουμε τις δεξιότητες και τα όρια μας, τις αρετές μας, τους τρόπους με τους οποίους εκπαιδεύουμε και αποδεχόμαστε τους εαυτούς μας.

Καλύτερη αυτογνωσία σημαίνει μεγαλύτερη κατανόηση. Όταν φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τούς κατανοούμε, είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε την αρνητική αυτοκριτική και τις ενοχές για τα λάθη που έχουμε κάνει στο παρελθόν.

Μέσα από την αυτοαποδοχή, ως πράξη συμπόνιας και κατανόησης για το ποιοι είμαστε, μπορούμε να νιώσουμε την ανιδιοτελή αγάπη για τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση την αγάπη για τους άλλους.

Κάνοντας το με έναν ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε σχέσεις που βασίζονται στην εκτίμηση. Αγαπώντας τους εαυτούς μας, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε συμπονετική αγάπη και στους άλλους.


NasAtha

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Νάσια Αντωνίου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...