Μαριανή Παπανικολάου

Πότε οι διακοπές είναι πραγματικά διακοπές

Πότε οι διακοπές είναι πραγματικά διακοπές

φωτογραφία αμμουδιάς

Είναι σημαντικό να θυμίζουμε στους εαυτούς μας τι σημαίνουν οι διακοπές.


Βρισκόμαστε στην εποχή των καλοκαιρινών διακοπών. Οι πρώτες άδειες για όσους εργάζονται έχουν ξεκινήσει και οι περισσότεροι περιμένουν τον Αύγουστο, που είναι ο κατεξοχήν μήνας διακοπών για να αδειάσουν τις πόλεις και να αναζητήσουν ξεκούραση, χαλάρωση ή περιπέτεια σε κάποιο από τα τόσα όμορφα μέρη που διαθέτει η χώρα μας ή –και γιατί όχι;- σε έναν προορισμό του εξωτερικού.

Ιστορικά, κάποτε οι διακοπές θεωρούνταν πολυτέλεια για λίγους, ήταν ένδειξη οικονομικής άνεσης και ενός ευκατάστατου τρόπου ζωής. Στη συνέχεια, με την άνθηση της οικονομίας, η άδεια στους καλοκαιρινούς μήνες έγινε θεσμός και όλοι λίγο πολύ δικαιούνται χρόνο εκτός δουλειάς για να ξεκουραστούν, να ταξιδέψουν, να γεμίσουν νέες εμπειρίες.

Επιπλέον, όσο οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας αυξάνονται, τόσο οι διακοπές γίνονται πλέον ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μια γεμάτη υποχρεώσεις εβδομάδα.

Έρευνες απέδειξαν, πως οι εργαζόμενοι άνδρες ηλικίας 35-58 ετών που κάνουν κανονική χρήση της άδειάς τους, έχουν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε αντίθεση με τους εργασιομανείς. Σε εργαζόμενες γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας, το ποσοστό αυτό φθάνει το εντυπωσιακό 50%.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται η τάση να γίνονται οι διακοπές άγχος. Πολλοί οι προορισμοί, πολλές οι δυνατότητες και ακόμα περισσότερη η ανάγκη να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε και να αποδείξουμε ότι περνάμε ονειρεμένες διακοπές. Κάποιες φορές κουβαλάμε τη δουλειά μας στο νησί, κάποιες μια παρέα που καταλήγει να τσακωθεί και να μας χαλάσει το κέφι, άλλες μια σχέση που, ενώ έχει τελειώσει, νομίζουμε ότι στις διακοπές θα ανανεωθεί και θα μας κάνει ξανά ευτυχισμένους.

Συνεπώς, γεννάται το ερώτημα: πώς ορίζουμε τις διακοπές; Ποια είναι τα στοιχεία που θα μας κάνουν να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας και να έχουμε ανανεωθεί πραγματικά; Πώς θα κάνουμε διακοπές με ουσία και όχι άγχος;

Καταρχήν, διακοπές σημαίνει να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Να διακόψουμε την καθημερινή ρουτίνα μας και να αφιερώσουμε τις ημέρες μας σε δραστηριότητες που κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου αποφεύγουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε.

Όσον αφορά τη δουλειά, χρειάζεται να έχουμε πλήρη αποχή από εργασιακά καθήκοντα, ευθύνες, e-mails, επαγγελματικά τηλεφωνήματα και συναντήσεις. Αν χρειάζεται να εργαστούμε κατά τη διάρκεια των ημερών της άδειας, τότε αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωράριο και όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ανάγκη να διακοψουμε όλες τις συνήθειες που έχουμε καθημερινά και μας φορτώνουν άγχος ή γεμίζουν τον χρόνο μας μη παραγωγικά. Ας αφήσουμε πίσω το άσκοπο σερφάρισμα στο ίντερνετ, το άγχος να τροφοδοτούμε τα social media με κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας, τις ανούσιες εκπομπές στην τηλεόραση και κάθε άλλη συνήθεια που καταλήγει να μας κουράσει. Αντίθετα, είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με δραστηριότητες και χόμπυ που πάντα θέλαμε να ακολουθήσουμε.

Έτσι, μπορούμε να χαρούμε τη φύση, να αθληθούμε περισσότερο, να κοιμηθούμε καλύτερα ωράρια και να ξενυχτήσουμε διασκεδάζοντας πραγματικά και όχι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αν κουβαλήσουμε την καθημερινότητά μας σε ένα άλλο μέρος, τότε δε θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε πραγματικά και γυρίζοντας δε θα νιώθουμε ότι λείψαμε. Αν, δε, δεν εγκαταλείψουμε καθόλου την εικονική πραγματικότητα που λίγο πολύ όλοι ζούμε μέσω του διαδικτύου, τότε δε θα έχουμε καν καταλάβει ότι πήγαμε διακοπές.


Διαβάστε σχετικά: Η εποχή του θερισμού


Οι διακοπές ενδείκνυνται για ταξίδια σε άλλα μέρη και γνωριμία με ανθρώπους, πολιτισμούς και κουλτούρες διαφορετικές από μας. Ωστόσο, αν ένα μεγάλο ταξίδι τέτοιου τύπου καταλήξει να μας αγχώσει και να μας κουράσει, ίσως να μην είναι καλή ιδέα η υλοποίησή του. Αν είμαστε τύποι που μας αρέσει η περιπέτεια, θέλουμε να γνωρίσουμε νέα μέρη, να επισκεφτούμε μουσεία και μνημεία πολιτισμού, τότε οι διακοπές αυτές μας ταιριάζουν.

Αν, όμως, έχουμε ανάγκη να ξεκουραστούμε ή η ιδέα να περιδιαβαίνουμε όλη μέρα σε αξιοθέατα μας είναι απωθητική, τότε καλύτερα να επιλέξουμε πιο ήσυχες διακοπές. Το ίδιο ισχύει και αν ασχολούμαστε με αθλήματα ή συγκεκριμένα χόμπυ. Η ιδέα να δοκιμάσουμε κάτι νέο ακούγεται δελεαστική, αν, όμως, δεν έχουμε καλή φυσική αντοχή ή η πραγματική μας ανάγκη είναι να χαλαρώσουμε σε μια παραλία, τότε η ορειβασία, τα θαλάσσια σπορ ή η διαμονή σε ένα οικολογικό χωριό δε μας ταιριάζουν.

Συχνά οι διακοπές αποδεικνύονται κρίσιμες για τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Πολλές παρέες έχουν διαλυθεί αλλά και άλλες έχουν δημιουργηθεί στο νησί ή στο βουνό ανάμεσα σε τουρίστες. Ζευγάρια χώρισαν αλλά και ζευγάρια γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε να επιλέγουμε την παρέα των διακοπών ανάλογα με τις βαθύτερες ανάγκες μας.

Κάποιες φορές, είναι βοηθητικό να πηγαίνουμε διακοπές εντελώς μόνοι μας, κάνοντας ένα διάλειμμα από όλους και όλα και παίρνοντας αποστάσεις που θα μας βοηθήσουν να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά αναζωογονητικό για εμάς και να μας οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας γενικότερα.

Κλείνοντας, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι διακοπές δεν είναι ούτε οι εξωτικοί προορισμοί, ούτε τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι φωτογραφίες στο instagram και τα status στο facebook για το πόσο εκπληκτικά περνάμε περιμένοντας την επιδοκιμασία των ιντερνετικών φίλων μας.

Διακοπές είναι το διάλειμμα από τη ρουτίνα, η αλλαγή παραστάσεων και η ουσιαστική επαφή με τον εαυτό μας πρωτίστως και στη συνέχεια με τους άλλους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε έναν εξωτικό προορισμό, αλλά και σε ένα διήμερο camping, σε μερικές ημέρες στο χωριό μας ή σε ένα ταξίδι στον τόπο των ονείρων μας.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Εάν δυσκολεύεσαι να χαρείς κάτι θετικό στη ζωή σου και δεν συνεργάζεσαι ήδη με κάποιο ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή, ξεκίνα σήμερα. Επικοινώνησε με έναν ψυχολόγο στον #ΜyPsychologist, τον έγκυρο Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...