Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Θεραπεύοντας το Ευάλωτο Παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Θεραπεύοντας το Ευάλωτο Παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
γυναίκα θεραπευέι το Ευάλωτο Παιδί που κρύβει μέσα της
Image credit: Mariano Nocetti / unsplash.com

Γνωρίζατε ότι όλοι μας κουβαλάμε μαζί μας ένα παιδί; Ένα παιδί που μας θυμίζει το πώς ήμασταν και το πώς μεγαλώσαμε στο πέρας των ετών; Αυτό το παιδί έχει ακόμα και τώρα να μας πει αρκετά πράγματα για τον εαυτό μας και να μας φέρει στην επιφάνεια γεγονότα που είχαμε ξεχάσει.


Δυστυχώς, το εσωτερικό παιδί μας μπορεί να έχει τραυματιστεί ή να υποστεί σοβαρή ζημιά εδώ και πολύ καιρό. Αλλά υπάρχει πάντα μια εσωτερική «παιδική» διεργασία που μπορεί να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος.

Κατανόηση της εσωτερικής εργασίας του παιδιού

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με κάτι τέτοιο και νομίζετε ότι έχετε αφήσει το εσωτερικό παιδί σας πίσω εδώ δεκαετίες, τότε ίσως χρειάζεται να ξεκινήσουμε σταδιακά, εξετάζοντας την πραγματική ύπαρξη αυτού του μέρους σας και να μάθουμε γιατί η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού σας είναι τόσο σημαντική.

Ο λόγος για τον οποίο η εσωτερική θεραπεία του παιδιού βοηθά τόσο πολύ είναι ότι σταδιακά επουλώνει την πληγή της χαμηλής αυτοεκτίμησης που ίσως προσπαθείτε να κρύψετε. Σας απαλλάσσει, επίσης, από τις λανθασμένες πεποιθήσεις που πιστεύετε για τον εαυτό σας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας στην ενήλικη ζωή. Για τον καθένα από εμάς, αυτό το ευάλωτο παιδί θέλει να ακουστεί και να κατανοηθεί.


Διαβάστε σχετικά: Το πληγωμένο εσωτερικό μας παιδί


Ασκήσεις για να δουλέψουμε με το ευάλωτο παιδί μας

Παρακάτω περιγράφουμε μερικούς τρόπους για να ξεκινήσετε αυτήν την εσωτερική θεραπεία του παιδιού.

1. Κοιτάξτε φωτογραφίες

Η θεραπεία του εσωτερικού σας παιδιού ξεκινά με την επανεμφάνισή του. Δεν μπορείτε πλέον να κοιτάξετε στον καθρέφτη και να δείτε αυτό το μικρό πρόσωπο, αλλά μπορείτε να δείτε φωτογραφίες. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία εικόνα. Τώρα, καθώς κοιτάζετε αυτήν την εικόνα, αφήστε την εικόνα να εντυπωθεί στον εγκέφαλό σας.

Χρειάζεται να είστε σε θέση να κλείσετε τα μάτια σας και να δείτε τον εαυτό σας ως παιδί. Αυτό σας βοηθά σε πολλές θεραπευτικές διαδικασίες καθώς αντιμετωπίζετε αυτό το μικρό παιδί και καθώς μιλάτε μαζί του μέσα στο μυαλό σας. Μάθετε κάθε μικρή λεπτομέρεια - θυμηθείτε τις μπούκλες των μαλλιών σας, το χρώμα των ματιών σας και το σχήμα του προσώπου σας. Αυτό είσαι εσύ και τώρα ξεκινάς.

2. Διαλογισμός

Αφού θυμηθείτε την εικόνα του εαυτού σας, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τον διαλογισμό εσωτερικού παιδιού. Ήρθε η ώρα να βρείτε ένα ήσυχο μέρος, να απαλλαγείτε από όλους τους περισπασμούς και να προσεγγίσετε τον εαυτό σας. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά είναι σημαντικό να συνδεθείτε με μια οντότητα που εξακολουθεί να ενυπάρχει μέσα σου αλλά ταυτόχρονα είναι ξεχωριστή από εσένα.

3. Συναισθήματα

Καθώς αρχίζετε να σκέφτεστε όλο και περισσότερο το εσωτερικό παιδί σας, είναι πιθανό να θυμηθείτε διάφορα πράγματα. Θα υπάρξουν καλά και κακά πράγματα. Μην απορρίπτετε τις αρνητικές πτυχές της παιδικής σας ηλικίας, ούτε τα τραυματικά επεισόδια. Παραμείνετε σε αυτές τις ασκήσεις εσωτερικού παιδιού και εκτιμήστε κάθε συναίσθημα.

Η θεραπεία δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα που αισθανθήκατε ως παιδί μαζί με τα συναισθήματα που αισθάνεστε τώρα. Μερικά από αυτά θα ενώνονται ως ένα όταν το κάνετε αυτό.

4. Μοτίβα

Κατά τη συνέχιση της εσωτερικής «παιδικής» διεργασίας, θα εμφανιστούν μοτίβα. Καθώς ξεκινούν τα μοτίβα, συγκρίνετε μερικά από τα πράγματα που έχετε κάνει ως παιδί με τα ίδια πράγματα που κάνετε και σήμερα ως ενήλικες. Αυτό θα σας δείξει απευθείας από πού προέρχονται τα προβλήματά σας. Εάν αισθανόσασταν παραμελημένοι ως παιδί, ίσως αυτός να είναι ο λόγος που αισθάνεστε έτσι και τώρα. Καθώς αναγνωρίζετε όλο και περισσότερα από αυτά τα μοτίβα, θα αρχίσετε να μαθαίνετε πώς να τα αλλάζετε.

5. Μιλήστε στον εαυτό σας

Ως τώρα, στις παραπάνω διεργασίες δεν έχετε μιλήσει με το παιδί μέσα σας. Τώρα είναι η ώρα. Πες του ότι λυπάσαι για αυτό που πέρασε και ευχαρίστησέ το για τη δύναμη που έδειξε σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν αισθανθείτε ότι το παιδί επιθυμεί να μιλήσει, τότε ακούστε το και δείξτε του αγάπη. Ίσως ότι δεν αγαπάς τον παιδικό σου εαυτό είναι ο λόγος που δεν αγαπάς τον εαυτό σου κι ως ενήλικας. Απλώς ανοίξτε αυτόν τον διάλογο.


Διαβάστε σχετικά: Το «εσωτερικό παιδί»


6. Γράψτε ένα γράμμα

Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι να γράψετε, αλλά η έκφραση συναισθημάτων κι η αποτύπωσή τους σε χαρτί βοηθά πάντα στην καλλιέργεια αυτής της ζεστασιάς που φέρνει την αληθινή θεραπεία. Το να καταγράφει κανείς τις σκέψεις του ήταν πάντα ένας καλός τρόπος για να θεραπευτεί, και το ίδιο πράγμα ισχύει και για το εσωτερικό σου παιδί.

Η θεραπεία του ευάλωτου παιδιού απαιτεί χρόνο

Θεραπεύοντας το εσωτερικό σας παιδί και συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορείτε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, θα σας βοηθήσει στο να βρείτε τρόπους επούλωσης των πληγών σας στο παρόν. Αν και η εσωτερική δουλειά του παιδιού μπορεί να είναι θλιβερή μερικές φορές καθώς ξαναζείτε το παρελθόν, η ολοκλήρωση που ακολουθεί αυτήν τη διαδικασία αξίζει τον κόπο. Όχι μόνο αυτό θα σας φέρει ειρήνη κι ηρεμία μέσα σας, αλλά θα αποκαλύψετε επίσης μια δύναμη την οποία δεν ξέρατε ότι υπήρχε.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...