Υβόνη Κωνσταντίνου

Ο εαυτός μου και οι άλλοι

Ο εαυτός μου και οι άλλοι

Υβόνη Κωνσταντίνου
άτομο που σκέφτεται ποιος είναι ο εαυτός του και άλλοι γύρω του
Image credit: Helena Lopes / unsplash.com

Είσαι πραγματικά εσύ; Ή είσαι αυτό που σου είπαν οι άλλοι ότι είσαι;


Ο Μπουσκάλια, σκέφτεται: ...όσο κι αν επαναστατούμε, είμαστε πραγματικά αυτό που είμαστε ή είμαστε μόνο αυτό που μας λένε οι άλλοι ότι είμαστε; Ως παιδί, είναι πολύ εύκολο να σου επιδείξουν ποιος είσαι και τί είσαι. Για παράδειγμα ένα παιδί επιστρέφει στο σπίτι μετά από έντονο τρέξιμο με τα παιδιά της γειτονιάς και λέει Μ-μ-μ-μ-α-μ-μ-α, νερ-ρ-ό, τότε η μαμά λέει: Πέστο ξανά χωρίς να τραυλίζεις. Το παιδί ακούει για πρώτη φορά ότι δε μιλάει σωστά, “τραυλίζει”.

Το ακούει ξανά, μετά από λίγες μέρες, όταν άρχισε να ανεβάζει πυρετό, χρησιμοποιώντας τυχαία την ίδια πρόταση Μ-μ-μ-α-μ-μ-α, νερ-ρ-ό, ενώ η μητέρα του επαναλαμβάνει Ηρέμησε και πέστο χωρίς να τραυλίζεις. Μετά από κάποιους μήνες, το παιδί προσκαλεί ένα φίλο-συμμαθητή του στο σπίτι για να διαβάσουν μαζί και η μαμά ακούει το παιδί να λέει Εγώ, δεν είμαι και πολύ καλός, είμαι τραυλός. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα νέο τραυλό παιδί.

Ένα παιδί με μια οποιαδήποτε αναπηρία έχει κι αυτό πολλές δυνατότητες, φτάνει να τις ανακαλύψει κάποιος, ή φτάνει κάποιος να ξεφύγει από τις ανησυχίες που προκαλεί η επιφάνεια και να ψάξει τι υπάρχει στο βάθος. Δεν είναι εύκολο! Φυσικά, μη σκεφτείς ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει μια τέλεια οικογένεια και είσαι ο μοναδικός άτυχος που δεν είχες κι εσύ μια τέτοια οικογένεια. Η οικογένεια αποτελείται από ανθρώπους και οι άνθρωποι έχουν όλοι τις δικές τους αδυναμίες, φόβους ή προκαταλήψεις.


Διαβάστε σχετικά: Βοηθώντας τα παιδιά μας να αυτονομηθούν


Επίσης μην ξεχνάς ότι κανείς γονιός δεν έχει προϋπηρεσία. Το κάθε παιδί είναι εξαιρετικά διαφορετικό με μια δική του ιδιοσυγκρασία, έτσι ο γονιός καλείται κάθε φορά να συναντήσει και να διαχειριστεί κάτι καινούργιο.

Με τις λέξεις χτίζεις τον κόσμο σου, με αυτές ζεις και είτε σε φυλακίζουν, είτε σε απελευθερώνουν. Η οικογένεια, η κοινωνία, πολλές φορές σου δανείζει τις δικές τις λέξεις, κι έτσι επηρεάζεται ο δικός σου κόσμος. Οι άνθρωποι συχνά κατηγορούν τους γονείς τους. Κανείς δε ξεκίνησε θέλοντας να κάνει κακό. Έκαναν όλοι ότι καλύτερο ήξεραν.

Ξέρεις τί γίνεται συνήθως; Αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι, καθώς φοβόμαστε ότι δε θα το κάνουμε τέλεια και ότι θα μας κρίνουν οι άλλοι αρνητικά. Είναι συναρπαστικό πως η αλλαγή συνήθως έρχεται όταν ξεβολεύεσαι, όταν αποφασίσεις να ρισκάρεις και να τολμήσεις να πειραματιστείς με την ίδια τη ζωή σου. Ξεβολεύεσαι από το δρόμο που σου δείχνουν οι άλλοι, η κοινωνία και αρχίζεις να βιώνεις τη ζωή σου. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι γίνεσαι απείθαρχος και επαναστάτης, αλλά ότι είσαι συνειδητοποιημένος για τη κάθε σου στιγμή. Πότε άκουσες το νερό πως τρέχει από τη βρύση, πώς ακούγεται ο θόρυβος του νερού όταν γεμίζεις τη τσαγιέρα;

Η κοινωνία λέει πως πρέπει να δουλεύεις, πως πρέπει να καθαρίζεις το σπίτι σου, να έχεις νόστιμο φαγητό, να πλένεις τα ρούχα σου. Κάντα, αν τα θεωρείς χρήσιμα και απαραίτητα για τη ζωή σου, τα οποία μάλλον είναι. Μην ξεχνάς όμως ότι όλα αυτά αγοράζονται. Που είναι η ουσία σε όλα αυτά; Ποια είναι η δική σου ανάγκη; Η ανάγκη των αγαπημένων σου;

Σ’ αρέσει το σκηνικό στο οποίο ζεις; Αν όχι, τότε ζωγράφισε ένα δικό σου καινούργιο, με νέους ηθοποιούς, γράψε ένα νέο έργο, κι αν δεν είναι καλό μπορείς εύκολα να κατέβεις από τη σκηνή και να γράψεις ένα άλλο σενάριο.

Βήμα 1: Καθόρισε ΕΣΥ το που βρίσκεσαι τώρα (σε σχέση με το στόχο σου).

Βήμα 2: Δε μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα για αυτά που πιστεύουν οι άλλοι. Άρα πάψε να ασχολείσαι και σκέψου ποιο είναι το επόμενο εφικτό βήμα που μπορείς εσύ να κάνεις, όχι στα 20 χρόνια αλλά τώρα και προγραμμάτισε το πώς θα το πετύχεις.

Βήμα 4: Αν χρειάζεσαι, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, μια συμβουλή. Όμως, δεν μπορεί κανείς να κάνει καλύτερα από εσένα αυτό που έχεις εσύ στο μυαλό σου, κανείς δε μπορεί να δημιουργήσει τη ζωή που θες.

Μία ιστορία των Σούφι: Μια μέρα ο Μουλά είχε πέσει με τα τέσσερα στο δρόμο κι έψαχνε κάτι. Τον πλησίασε ένας φίλος “Τί ψάχνεις Μουλά;” Κι αυτός απάντησε “Έχασα τα κλειδιά μου”. Ο φίλος τότε γονάτισε να τον βοηθήσει και ύστερα από λίγο, τον ρωτά: “Που ακριβώς έχασες τα κλειδιά, Μουλά;” και ο Μούλα απάντησε “Στο σπίτι μου”. “Τότε τί κάθεσαι και τα ψάχνεις εδώ;”, απόρησε ο φίλος του και ο ίδιος απάντησε “Μα γιατί έχει περισσότερο φως”. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, τις περισσότερες φορές αυτό κάνουμε. Ψάχνουμε κάτι στο φως, αγνοώντας την πραγματική απάντηση που βρίσκεται μέσα μας. Δεν μπορείς να ξεφύγεις ποτέ από το μέσα σου, όσο κι αν αποφεύγεις να το φωτίσεις. Όπου κι αν είσαι, όταν αντικρίζεις τον καθρέφτη θα βλέπεις τον εαυτό σου, τις φοβίες σου για τους άλλους και άλλα.


Διαβάστε σχετικά: Αυτογνωσία: Ένα ταξίδι στον ατελείωτο ωκεανό


Ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα για ένα ωραίο σαμπουάν, ένα αποσμητικό, μια περιποίηση, ρούχα. Όμως “το σώμα δεν είναι παρά ένα όχημα. Είναι καταπληκτικό όχημα γιατί μεταφέρει το ουσιαστικό, από μόνο του όμως δεν είναι ουσιαστικό” (Μπουσκάλια). Κι έτσι περνάει η ζωή χωρίς να βιώνεις την πραγματικότητα, το τώρα! Πάψε να σκέφτεσαι το παρελθόν. Η καλοσύνη, η ευγένεια, η κακία, ο φόβος, το μίσος, η αγάπη μαθαίνονται. Τώρα είναι η ευκαιρία εσύ να αγκαλιάσεις το παρόν σου και τον εαυτό σου. Οι περισσότεροι ξέρεις που κολλάνε; Διστάζουν να κάνουν αυτή την αγκαλιά, ή δεν ξέρουν πως…

Δεν είσαι κάτι σταθερό που έχει αρχή και τέλος. Έχεις αρχή, αλλά όχι τέλος. Και η καμία εμπειρία, κάτι μπορεί να αφυπνήσει μια νέα σου ανάγκη σου. Δε θα είσαι ο ίδιος αύριο. Είσαι ένα μέρος μιας διαδικασίας αλλαγής. Όσα μαθήματα κι αν έκανες μέχρι τώρα, κανείς δε μπορεί να σου διδάξει τη ζωή, να σου διδάξει το πώς! Η γνώση δεν είναι εξυπνάδα. Εξυπνάδα είναι να αναγνωρίζεις ότι δεν ξέρεις τίποτε και να είσαι πρόθυμος να μάθεις από την καθημερινότητά σου. Αυτό που θα ήθελα να σκεφτείς: Αν σου έμεναν μόνο 5 μέρες ζωής, πως θα ήθελες να τις περάσεις και με ποιους;


Βιβλιογραφία

  • Μπουσκάλια, Λ. (1988). Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις. Αθήνα: Εκδόσεις Γλάρος.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...