PsychologyNow Team

Πώς να Έχεις Περισσότερη Αυτοπειθαρχία

Πώς να Έχεις Περισσότερη Αυτοπειθαρχία

PsychologyNow Team
άτομο προσπαθεί να αποκτήσει Περισσότερη Αυτοπειθαρχία
Image credit: Glenn Carstens-Peters / unsplash.com

Η εκμάθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπειθαρχίας νωρίς στη ζωή βοηθάει κατά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά δεν είναι ποτέ αργά να μάθεις πώς να βελτιώνεις την αυτοπειθαρχία σου ώστε το μέλλον σου να είναι καλύτερο.


Η αυτοπειθαρχία είναι η ικανότητα να ελέγχεις τη συμπεριφορά σου με τρόπο που σε κάνει να είσαι πιο παραγωγικός και/ή να έχεις καλύτερες συνήθειες. Αποδεδειγμένα οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία. Η εκμάθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπειθαρχίας νωρίς στη ζωή βοηθάει κατά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά δεν είναι ποτέ αργά να μάθεις πώς να βελτιώνεις την αυτοπειθαρχία σου ώστε το μέλλον σου να είναι καλύτερο.

Αν έχεις νιώσει απογοήτευση επειδή έχεις αδυναμία συγκέντρωσης, δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου ή δεν ξέρεις τι να κάνεις με τη ζωή σου, μπορεί να δυσκολεύεσαι με την αυτοπειθαρχία. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να γίνεις πιο πειθαρχημένος, αλλά αξίζει τον κόπο!

Πώς να Βελτιώσεις την Πειθαρχία Σου

Αναρωτιέσαι από πού να ξεκινήσεις; Ας αναλύσουμε πώς θα γίνεις πιο πειθαρχημένος βήμα-βήμα.

Θα ξεκινήσεις διακρίνοντας πώς εργάζεσαι καλύτερα –και χειρότερα- και μόλις φτάσεις στο τελευταίο βήμα, θα δεις σημαντική βελτίωση στα επίπεδα αυτοπειθαρχίας σου.

Για αυτή τη διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί να κρατάς ημερολόγιο για να γράφεις τις απαντήσεις σου στις ερωτήσεις και να καταγράφεις την πρόοδο σου καθώς προχωράς.

Διάκρινε Πώς Δυσκολεύεσαι – Και Πώς Προσπαθείς

Ανακαλύπτοντας τι δουλεύει για σένα και τι όχι, είναι ουσιαστικό για την κατανόηση της επίτευξης της αυτοπειθαρχίας. Κάποιοι άνθρωποι πετυχαίνουν όταν εργάζονται μαζί με άλλους, ενώ κάποιοι τα πηγαίνουν καλύτερα όταν εργάζονται μόνοι. Κάποιοι άνθρωποι κινητοποιούνται με ανταμοιβές, ενώ άλλοι προτιμούν να σκέφτονται τις συνέπειες για να συγκρατούνται. Αυτή η τεχνική ονομάζεται «το καρότο και το μαστίγιο».

Απάντησε τις παρακάτω ερωτήσεις για τον εαυτό σου ώστε να αντιληφθείς καλύτερα σχετικά με αυτά που χρειάζεσαι ώστε να επιτύχεις στην αυτοπειθαρχία:

  • Όταν είμαι κοντά σε άλλους ανθρώπους, αποσπάται η προσοχή μου ή με βοηθάει να συγκεντρωθώ;
  • Αισθάνομαι πιο παραγωγικός όταν εργάζομαι σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;
  • Η ιδέα της ανταμοιβής για μια καλή εργασία με κινητοποιεί;
  • Η ιδέα της αφαίρεσης ενός προνομίου ή μιας απόλαυσης επειδή δεν ολοκλήρωσα μια εργασία με κινητοποιεί;
  • Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που βλέπω για περισσότερη αυτοπειθαρχία;
  • Τι με σταματάει να επιτύχω τους στόχους μου;

Όταν απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να έχεις μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για τη σωστή προσέγγιση για εσένα και τις ανάγκες σου. Στη συνέχεια, θέλεις να κατανοήσεις γιατί η πειθαρχία είναι σημαντική για σένα.

Μάθε το «Γιατί» Σου

Όλοι έχουμε ιδέες που μας κινητοποιούν, αλλά είναι εύκολο να χάσουμε επαφή μαζί τους. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να έρθεις σε επαφή με το «γιατί» σου. Το «γιατί» σου είναι ο λόγος που θέλεις να επιτύχεις την αυτοπειθαρχία.

  • Θέλεις να κερδίσεις πάρα πολλά χρήματα;
  • Να βοηθήσεις την ανθρωπότητα;
  • Να σώσεις τα ζώα;

Εξερεύνησε τους μεγάλους στόχους ζωής σε μεγάλη κλίμακα ώστε να έρθεις σε επαφή με τον λόγο που η αυτοπειθαρχία θα σε ωφελήσει και γιατί τη χρειάζεσαι.


Διαβάστε σχετικά: Αυτά είναι τα ανεπαίσθητα σημάδια που δείχνουν πως σαμποτάρετε τον εαυτό σας


Αποσαφήνισε Τους Στόχους Σου Όλων των Μεγεθών

Τώρα που καταλαβαίνεις γιατί η αυτοπειθαρχία είναι σημαντική για σένα, τι ακριβώς θέλεις να επιτύχεις;

Σημείωσε τους μεγάλους και μικρούς στόχους: Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από μεγάλα βήματα στην καριέρα σου ως μικρές καθημερινές συνήθειες όπως να περπατάς πιο συχνά. Οι άνθρωποι που γράφουν τους στόχους τους είναι πιο πιθανό να τους επιτύχουν. Η πράξη της καταγραφής των στόχων σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ενθουσιαστείς με αυτούς.

Φρόντισε να συμπεριλάβεις μικρούς στόχους που μπορείς να επιτύχεις εύκολα με πειθαρχία, παρά μόνο μεγάλους στόχους που χρειάζονται πολύ χρόνο να πραγματοποιηθούν.

Όταν έχεις ξεκαθαρίσει τους στόχους σου, γράψε κάποιες προκαταρκτικές συνήθειες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τους επιτύχεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να πηγαίνεις καθημερινά για περπάτημα, μπορείς να θέσεις το ξυπνητήρι σε συγκεκριμένη ώρα. Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι θα εργαστείς περισσότερο, μπορείς να επιλέξεις ώρες μέσα στην ημέρα για να ελέγξεις την πρόοδό σου. Θέσε μικρές, τακτικές υπενθυμίσεις για να παραμείνεις στην πορεία σου σχετικά με τους στόχους σου.

Ανάλαβε Ευθύνη

Το μοίρασμα των στόχων σου με κάποιον που σέβεσαι συσχετίζεται άμεσα με καλύτερη πιθανότητα να τους πετύχεις. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τους μοιραστούν με έναν μέντορα, αλλά θα είναι αποδοτικό ακόμη και να το πεις σε φίλο που σέβεσαι ή θαυμάζεις.

Μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο να ενημερώσεις τον φίλο σου ότι έχεις αποφασίσει να εργαστείς στην αυτοπειθαρχία γενικά ή μπορείς να μοιραστείς κάποιους από τους στόχους σου μαζί του. Η πράξη του μοιράσματος σχετικά με το ταξίδι σου θα σε βοηθήσει να αφοσιωθείς σε αυτό πιο δυνατά, εκτός του ότι βελτιώνεις τις πιθανότητές σου να επιτύχεις.

Απομάκρυνε τους Περισπασμούς

Δεν μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή κάτι που δεν είναι εκεί, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείς τους περισπασμούς πριν αρχίσεις να προσπαθείς να έχεις περισσότερη αυτοπειθαρχία είναι να τους απομακρύνεις. Αν σταματάς να εργάζεσαι ή να μελετάς για να δεις τηλεόραση, βάλε το τηλεκοντρόλ σε άλλο δωμάτιο.

Αν τείνεις να αφήνεις αυτό που κάνεις για να κοιτάξεις το κινητό σου, δώσε το σε κάποιο μέλος της οικογένειας για λίγες ώρες κάθε φορά. Αν τρως πολύ πρόχειρο φαγητό και θέλεις να σταματήσεις, μην το έχεις στο σπίτι σου. Αυτό το βήμα σε βάζει σε πλαίσιο για να επιτύχεις, αντί για να αποτύχεις.

Ξεκίνα με Μικρά Πράγματα

Μην ξεκινάς την καθημερινή δουλειά με την αυτοπειθαρχία προσπαθώντας να επιτύχεις κάτι τεράστιο. Αυτό θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να σε κρατήσει αφοσιωμένο και κινητοποιημένο. Αντ’ αυτού, δούλεψε με στόχους ημερήσιους, εβδομαδιαίους και μηνιαίους. Αναγνώρισε κάθε μέρα όταν κάνεις αυτό που έθεσες να κάνεις και ότι αυτό σε κινεί στη σωστή κατεύθυνση.

Το χτίσιμο νέων συνηθειών παίρνει χρόνο. Κάθε μέρα που κάνεις κάτι, είσαι ένα βήμα πιο κοντά για να γίνει συνήθεια, και μετά από λίγο, θα σου γίνει πιο εύκολο και δεύτερη φύση.

Συγχώρεσε και Αντάμειψε

Επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι, η τελειότητα δεν είναι εφικτή. Όλοι κάνουμε λάθη και με αυτό πρέπει να είμαστε συμφιλιωμένοι! Όταν συμπεριφέρεσαι με τρόπο που δεν ευθυγραμμίζεται με την επιδίωξη σου να γίνεις πιο πειθαρχημένος, συγχώρεσε τον εαυτό σου. Σκέψου γιατί και πού στράβωσαν τα πράγματα, και αν είναι εφικτό, άλλαξε το περιβάλλον σου έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί.

Ακόμη και αν κινητοποιείσαι από τις συνέπειες παρά από τις ανταμοιβές γενικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τα ορόσημά σου. Αντάμειψε τον εαυτό σου με τρόπο που περιλαμβάνει αυτοφροντίδα, επειδή το αξίζεις και επειδή θα σε βοηθήσει να μείνεις στην πορεία σου. Είναι εύκολο να αφήσεις τα μικρά επιτεύγματα να περάσουν απαρατήρητα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα καταγράψεις και να τα ανταμείψεις επειδή όταν τα συγκεντρώσεις, γίνονται μεγάλα επιτεύγματα.

Αναθεώρησε και Επέκτεινε τους Στόχους Σου

Από καιρό σε καιρό, θα χρειαστείς να αναθεωρήσεις την πρόοδό σου και τους στόχους σου. Οι στόχοι αλλάζουν με τον καιρό, οπότε θέλεις να κρατήσεις ανοιχτό μυαλό σχετικά με αυτούς που ήταν προηγουμένως και πώς μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε που τους κατέγραψες για πρώτη φορά. Επιπρόσθετα, κάνοντας ένα βήμα πίσω από την κατάστασή σου, σου επιτρέπει να δεις πόσα ακριβώς έχεις καταφέρει!

Δες πόσα πέτυχες με την αυτοπειθαρχία σου, καθώς και τομείς όπου ακόμη χρειάζεσαι βελτίωση και σχεδίασε τα βήματα που θα κάνεις για να συνεχίσεις στο μονοπάτι σου. Αρχικά, μπορεί να θέλεις να το κάνεις αυτό μια φορά την εβδομάδα. Όμως, καθώς γίνεσαι όλο και πιο ικανός στην αυτοπειθαρχία, μπορείς να το κάνεις προοδευτικά λιγότερο συχνά.

Εξάσκηση, Εξάσκηση, Εξάσκηση

Μπορείς να κερδίσεις μόνο αν δεν τα παρατήσεις! Η αυτοπειθαρχία μπορεί να απαιτήσει όλη τη ζωή κάποιων ανθρώπων για να την καταφέρουν, οπότε μην κατηγορείς τον εαυτό σου αν προχωράει αργά στην αρχή. Συνέχισε και αν οι στόχοι σου, σου φαίνονται πολύ μεγάλοι, δημιούργησε κάποιους πολύ εύκολους και μικρούς ώστε να βιώσεις την αίσθηση της επιτυχίας.

Όσο περισσότερο εξασκείσαι στην αυτοπειθαρχία, τόσο ευκολότερη θα γίνεται. Τελικά, δεν θα χρειάζεται να εξασκείσαι σε αυτήν καθόλου, Θα γίνει μια φυσική συνήθεια, και οι ημέρες που αισθανόσουν απείθαρχος θα είναι μακριά στο παρελθόν.

Οφέλη της Αυτοπειθαρχίας

Υπάρχουν πολλά οφέλη στην επίτευξη ενός ισχυρότερου επιπέδου αυτοπεθαρχίας. Αυτά είναι τα πλέον κοινά.

  • Περισσότερος έλεγχος: Η αυτοπειθαρχία σε βοηθάει να έχεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου. Παίρνεις τον έλεγχο και βελτιώνεις τον εαυτό σου για να είσαι όσο καλύτερη γίνεται, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση ελέγχου.
  • Παύσης της αναβλητικότητας: η άσκηση αυτοπειθαρχίας σημαίνει ότι αναλαμβάνεις δράση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξοδεύεις τόσο χρόνο αναβάλλοντας. Αντιθέτως, ολοκληρώνεις περισσότερα πράγματα και ξοδεύεις λιγότερο χρόνο με άγχος για να κάνεις αυτά που πρέπει.
  • Περισσότερη ικανοποίηση: η αύξηση της αυτοπειθαρχίας σημαίνει ότι κάνεις περισσότερα πράγματα, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι μπορεί τελικά να είσαι πιο ικανοποιημένος με αυτό που κάνεις.
  • Επιτυγχάνονται οι στόχοι: αντί να σκέφτεσαι απλώς τα όνειρά σου, τα ζεις! Η αυτοπειθαρχία σου επιτρέπει να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να επιτύχεις τους στόχους σου.

EFH MES 3N
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...