PsychologyNow Team

Το διάβασμα για ευχαρίστηση νωρίς στο παιδί συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευημερία στην εφηβεία

Το διάβασμα για ευχαρίστηση νωρίς στο παιδί συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευημερία στην εφηβεία

PsychologyNow Team
παιδί που διαβάζει για ευχαρίστηση
Image credit: pixabay

Τα παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν για ευχαρίστηση από νωρίς στη ζωή τους τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ και καλύτερη ψυχική υγεία όταν εισέρχονται στην εφηβεία.


Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Psychological Medicine, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα διαπίστωσαν ότι 12 ώρες την εβδομάδα ήταν η βέλτιστη ποσότητα ανάγνωσης και ότι αυτό συνδέθηκε με τη βελτίωση της δομής του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τα ευρήματα.

Το διάβασμα για ευχαρίστηση μπορεί να είναι μια σημαντική και ευχάριστη παιδική δραστηριότητα. Σε αντίθεση με την ακρόαση και τον προφορικό λόγο, που αναπτύσσονται γρήγορα και εύκολα στα μικρά παιδιά, η ανάγνωση είναι μια διδασκόμενη δεξιότητα και αποκτάται και αναπτύσσεται μέσω ρητής μάθησης με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται, γεγονός που καθιστά αυτή τη χρονική περίοδο σημαντική για την καθιέρωση συμπεριφορών που υποστηρίζουν τη γνωστική μας ανάπτυξη και προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές τι αντίκτυπο -αν υπάρχει- θα έχει η ενθάρρυνση των παιδιών να διαβάζουν από μικρή ηλικία στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, τη νόηση και την ψυχική τους υγεία αργότερα στη ζωή τους.

Για να το διερευνήσουν αυτό, ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Γουόργουικ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Φουντάν στην Κίνα εξέτασαν στοιχεία από τη συνομοταξία Adolescent Brain and Cognitive Development (ABCD) στις ΗΠΑ, η οποία προσέλκυσε περισσότερους από 10.000 νεαρούς εφήβους.


Διαβάστε σχετικά: Το διάβασμα μόλις 20 σελίδων την ημέρα έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας


Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης καλύτερη ψυχική ευημερία, όπως αξιολογήθηκε με τη χρήση διαφόρων κλινικών βαθμολογιών και αναφορών από γονείς και δασκάλους, παρουσιάζοντας λιγότερα σημάδια άγχους και κατάθλιψης, καθώς και βελτιωμένη προσοχή και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα και παραβίαση κανόνων.

Τα παιδιά που άρχισαν να διαβάζουν για ευχαρίστηση νωρίτερα είχαν επίσης την τάση να περνούν λιγότερο χρόνο στην οθόνη -για παράδειγμα να παρακολουθούν τηλεόραση ή να χρησιμοποιούν το smartphone ή το tablet τους- κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα στην εφηβεία τους, ενώ είχαν επίσης την τάση να κοιμούνται περισσότερο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις σαρώσεις εγκεφάλου από την εφηβική κοόρτη, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αρχίσει να διαβάζουν για ευχαρίστηση σε νεαρή ηλικία παρουσίασαν μετρίως μεγαλύτερες συνολικές εγκεφαλικές περιοχές και όγκους, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών που παίζουν κρίσιμο ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες. Άλλες περιοχές του εγκεφάλου που διέφεραν μεταξύ αυτής της ομάδας ήταν εκείνες που έχει ήδη αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, της συμπεριφοράς και της προσοχής.

Η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge δήλωσε: "Το διάβασμα δεν είναι απλώς μια ευχάριστη εμπειρία - είναι ευρέως αποδεκτό ότι εμπνέει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα, αυξάνει την ενσυναίσθηση και μειώνει το στρες. Αλλά επιπλέον, βρήκαμε σημαντικές αποδείξεις ότι συνδέεται με σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες στα παιδιά, βελτιώνοντας τη νόηση, την ψυχική υγεία και τη δομή του εγκεφάλου τους, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για τη μελλοντική μάθηση και την ευημερία".

Η βέλτιστη ποσότητα ανάγνωσης για ευχαρίστηση ως μικρό παιδί ήταν περίπου 12 ώρες την εβδομάδα. Πέρα από αυτό, δεν φαίνεται να υπάρχουν πρόσθετα οφέλη. Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση της νοημοσύνης, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να οφείλεται στο ότι υποδηλώνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο καθιστικά και λιγότερο χρόνο σε άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν γνωστικά, όπως ο αθλητισμός και οι κοινωνικές δραστηριότητες.


Έρευνα: Early-Initiated Childhood Reading for Pleasure: Associations with Better Cognitive Performance, Mental Well-being and Brain Structure in Young Adolescence, Psychological Medicine (2023). DOI: 10.1017/S0033291723001381

Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...