PsychologyNow Team

Πώς να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα στα παιδιά σας

Πώς να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα στα παιδιά σας

PsychologyNow Team
παιδιά καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους
Image credit: Artem Podrez / pexels.com

Η δημιουργικότητα συνδέεται με ένα πλήθος ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και προσωπικών πλεονεκτημάτων. Με μια ελαφριά ώθηση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιεί τη φαντασία του όσο το επιθυμεί.


Οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να είναι πιο δημιουργικά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να τα γράψουν σε μαθήματα καλλιτεχνικών ή να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε STEM παιχνίδια.

Αυτά σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ένας καθηγητής εκπαιδευτικής ψυχολογίας, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη δημιουργικότητα, κάνει κάποιες επιπλέον προτάσεις, που πιθανότατα θα είναι πιο αποτελεσματικές και δεν θα εκτινάξουν τον προϋπολογισμό σας.

Να είστε προσεκτικοί με τις ανταμοιβές

Μερικοί γονείς μπορεί να μπαίνουν στον πειρασμό να ανταμείβουν τη δημιουργικότητα των παιδιών τους, η οποία συνήθως ορίζεται ως το να δημιουργούν κάτι που είναι ταυτόχρονα καινούριο και χρήσιμο.

Ωστόσο, οι ανταμοιβές και οι έπαινοι στην πραγματικότητα μπορεί να αποτρέψουν το εγγενές ενδιαφέρον του παιδιού σας να είναι δημιουργικό. Και αυτό συμβαίνει γιατί η δραστηριότητα μπορεί να συνδεθεί με την ανταμοιβή και όχι με την εγγενή διασκέδαση που νιώθει το παιδί, όταν ασχολείται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να μην κολλάτε το έργο τέχνης του παιδιού σας στο ψυγείο. Αλλά αποφύγετε να είστε πολύ γενικοί –«Είναι όλο τέλειο!»– ή να εστιάζετε υπερβολικά στα έμφυτα χαρακτηριστικά – «Είσαι τόσο δημιουργικός!». Αντ’ αυτού, επαινέστε συγκεκριμένα στοιχεία που σας κάνουν εντύπωση στο έργο του παιδιού σας – «Λατρεύω το πώς ζωγράφισες την ουρά του σκύλου» ή «Ο τρόπος με τον οποίο συνδύασες τα χρώματα εδώ είναι πολύ ωραίος».

Κάποιες ανταμοιβές μπορεί να είναι ωφέλιμες. Για παράδειγμα, μια κατάλληλη ανταμοιβή για ένα παιδί που του αρέσει να ζωγραφίζει και η οποία θα το βοηθήσει να παραμείνει δημιουργικό είναι υλικά, τα οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στις δημιουργίες του.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες –δημιουργικές και μη– για τις οποίες το παιδί μπορεί να μη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν κάνει κακό, ούτε προσφέρει ιδιαίτερο όφελος, να χρησιμοποιούνται ανταμοιβές σε αυτές τις περιπτώσεις. Εάν ένα παιδί έχει να κάνει μια εργασία για μια δημιουργική σχολική δραστηριότητα, και δεν του αρέσει καθόλου, μπορεί να μην υπάρχει έμφυτο πάθος που θα μπορούσε να μειωθεί.

Ενθαρρύνετε την περιέργεια και τις καινούριες εμπειρίες

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που είναι ανοιχτά σε νέες εμπειρίες και ιδέες είναι πιο δημιουργικά από πιο κλειστά άτομα. Πολλοί γονείς έχουν παιδιά που από τη φύση τους αναζητούν και δοκιμάζουν καινούρια πράγματα, όπως φαγητό, δραστηριότητες, παιχνίδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς συνεχίστε να προσφέρετε ευκαιρίες και ενθάρρυνση.

Υπάρχουν, όμως, και επιλογές για τα παιδιά που είναι πιο επιφυλακτικά. Αν και θεωρητικά η προσωπικότητα είναι κάτι σταθερό, μπορεί να αλλάξει με ανεπαίσθητους τρόπους. Για παράδειγμα, μια έρευνα –αν και είχε γίνει με μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες– έδειξε ότι τα σταυρόλεξα και τα sudoku μπορεί να ενισχύσουν μια ανοιχτή στάση. Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι μια φυσική περίοδος ανάπτυξης της δεκτικότητας. Η ενθάρρυνση της περιέργειας και της πνευματικής ενασχόλησης είναι ένας τρόπος.

Άλλοι τρόποι μπορεί να περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση εξερεύνησης άλλων πολιτισμών ή ανάληψης εύλογου ρίσκου – ένα λιγότερο αθλητικό παιδί μπορεί να δοκιμάσει ένα καινούριο άθλημα ή ένα λιγότερο μουσικό παιδί να δοκιμάσει ένα νέο μουσικό όργανο. Ακόμα και πολύ απλές παραλλαγές στην απογευματινή ρουτίνα, είτε δοκιμάζοντας μια νέα χειροτεχνία ή ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι, είτε βοηθώντας στην προετοιμασία του δείπνου, μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικείωση με το καινούριο.


Διαβάστε σχετικά: Η δημιουργικότητα προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκου


Βοηθήστε τα να εκτιμήσουν τις καλύτερές τους ιδέες

Τι γίνεται όταν τα παιδιά είναι όντως δημιουργικά; Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για το brainstorming ή άλλες τεχνικές, όπου συγκεντρώνονται πολλές διαφορετικές ιδέες. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να μπορεί κανείς να αξιολογεί και να επιλέγει μόνος του την καλύτερη ιδέα του.

Το παιδί σας μπορεί να σκεφτεί 30 πιθανές λύσεις για ένα πρόβλημα, αλλά η δημιουργικότητά του δεν θα εκφραστεί αν διαλέξει τη λιγότερο ενδιαφέρουσα ή τη λιγότερο πραγματοποιήσιμη. Αν ο έπαινος μπορεί να είναι δύσκολος, η ανατροφοδότηση μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερη. Αν είστε πολύ αυστηροί, κινδυνεύετε να καταπνίξετε το δημιουργικό πάθος του παιδιού σας. Ωστόσο, αν είστε πολύ επιεικείς, το παιδί σας μπορεί να μην αναπτύξει τη δημιουργικότητά του στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Εάν το παιδί ζητήσει τη συμβουλή σας, φροντίστε να κάνετε εποικοδομητικά σχόλια, αφότου πρώτα έχει σκεφτεί πολλές πιθανές λύσεις. Ιδανικά, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας εξακολουθεί να αισθάνεται ικανό και επικεντρώνεται σε σχόλια που συνδέονται με προηγούμενες προσπάθειές του: «Μου αρέσει η εικόνα που χρησιμοποίησες στο ποίημά σου. Γίνεσαι καλύτερος».

Διδάξτε τους πότε να μην είναι δημιουργικά

Τέλος, η δημιουργικότητα δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Μερικές φορές, οι ξεκάθαρες λύσεις είναι οι καλύτερες. Επίσης, κάποιοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων, λένε ότι τους αρέσουν οι δημιουργικοί άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα έχουν αρνητικές απόψεις για τα δημιουργικά παιδιά, χωρίς καν να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Εάν το παιδί σας βρίσκεται σε μια τάξη όπου η δημιουργικότητά του προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα, όπως προβλήματα πειθαρχίας ή χαμηλούς βαθμούς, μπορεί να θέλετε να συνεργαστείτε με το παιδί σας, ώστε να το βοηθήσετε να κατανοήσει τον καλύτερο τρόπο δράσης. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει την τάση να εκφράζει τις ιδέες του, ανεξάρτητα από το αν σχετίζονται με την παρούσα συζήτηση, τονίστε ότι πρέπει να μοιράζεται μόνο τις σκέψεις που σχετίζονται άμεσα με το θέμα.

Αν, ωστόσο, έχετε την εντύπωση ότι ο δάσκαλος απλά δεν εκτιμάει ή δεν του αρέσει η δημιουργικότητα του παιδιού σας, μπορείτε να προτείνετε στο παιδί να έχει έναν «χώρο στάθμευσης ιδεών», όπου θα μπορεί να καταγράφει τις δημιουργικές του σκέψεις και αργότερα μέσα στη μέρα να τις μοιράζεται μαζί σας ή με κάποιον άλλο δάσκαλο.

Η δημιουργικότητα συνδέεται με ένα πλήθος ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και προσωπικών πλεονεκτημάτων. Με μια ελαφριά ώθηση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιεί τη φαντασία του όσο το επιθυμεί.


Sof Andr
Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...