PsychologyNow Team

Τα κοινά σημεία που διαθέτουν οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών

Τα κοινά σημεία που διαθέτουν οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών

PsychologyNow Team
γονέας μαθαίνει στο παιδί του να διαβάζει

Μπορεί να μην υπάρχει συνταγή για τον "τέλειο" γονέα, όμως υπάρχουν ορισμένα βασικά σημεία που μπορούν οι γονείς να δώσουν περισσότερη προσοχή.


Οι καλοί γονείς θέλουν να τα παιδιά τους να μην εμπλέκονται σε φασαρίες, να πηγαίνουν καλά στο σχολείο και να πετυχαίνουν στους στόχους τους ως ενήλικες. Όμως, ενώ δεν υπάρχει συνταγή για την ανατροφή επιτυχημένων παιδιών, έρευνες ψυχολογίας υποδεικνύουν μερικούς παράγοντες που προβλέπουν αυτή την επιτυχία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους παράγοντες αφορούν στους γονείς.

Αυτά είναι τα κοινά σημεία των γονιών επιτυχημένων παιδιών:

1. Βάζουν τα παιδιά τους να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού

Αν τα παιδιά δεν πλένουν τα πιάτα, σημαίνει ότι κάποιος άλλος το κάνει γι’ αυτά, με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται όχι μόνο από τη δουλειά, αλλά και από το δίδαγμα ότι υπάρχουν δουλειές που πρέπει να γίνουν και ότι καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλλει για την βελτίωση του συνόλου, ανέφερε σε μια ομιλία TED η Τζούλι Λίθκοτ-Χάιμς, πρώην πρόεδρος πρωτοετών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και συγγραφέας.

H Λίθκοτ-Χάιμς πιστεύει ότι τα παιδιά που κάνουν δουλειές, εξελίσσονται σε εργαζόμενους που συνεργάζονται καλά με τους συναδέλφους τους, έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση επειδή γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς είναι να δυσκολεύεσαι και μπορούν να αναλάβουν από μόνοι τους εργασίες και να ανταπεξέλθουν.

Η θέση της βασίζεται σε μία μελέτη του Χάρβαρντ που είναι η εκτενέστερη διαχρονική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί. Όταν βάζετε τα παιδιά να κάνουν δουλειές, όπως να βγάλουν έξω τα σκουπίδια και να πλύνουν τα ρούχα τους, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να κάνουν δουλειές της ζωής προκειμένου να είναι μέρος της ζωής, δήλωσε.

2. Διδάσκουν στα παιδιά τους κοινωνικές δεξιότητες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Πανεπιστημίου του Ντιουκ παρακολούθησαν περισσότερα από 700 παιδιά από τις Η.Π.Α., από το νηπιαγωγείο ως τα 25 τους χρόνια, και βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ των κοινωνικών δεξιοτήτων τους στο νηπιαγωγείο και της επιτυχίας τους ως ενήλικες, 20 χρόνια αργότερα.

Η 20ετής μελέτη έδειξε ότι τα κοινωνικά ικανά παιδιά που μπορούσαν να συνεργαστούν με τους συνομηλίκους τους χωρίς να τους ζητηθεί, να βοηθήσουν τους άλλους, να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να λύσουν προβλήματα μόνα τους, ήταν πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου και δουλειά με πλήρες ωράριο στα 25 τους χρόνια σε σχέση με αυτά που είχαν περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Τα παιδιά με τις περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες, ως ενήλικες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να συλληφθούν, να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και λαμβάνουν επιδόματα από το δημόσιο για να ζήσουν.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι όταν βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, τότε τα προετοιμάζουμε για ένα υγιές μέλλον, δηλώνουν οι ψυχολόγοι ερευνητές.


Διαβάστε σχετικά: Οι γονείς μεγαλώνουν


3. Έχουν υψηλές προσδοκίες

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μία εθνική έρευνα των ΗΠΑ που διεξήχθη σε 6.600 παιδιά που γεννήθηκαν το 2001, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες ανακάλυψαν ότι οι προσδοκίες των γονιών για τα παιδιά τους, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα επιτεύγματά τους. Οι γονείς που έβλεπαν ότι το παιδί τους θα φοιτούσε στο πανεπιστήμιο στο μέλλον, ανεξάρτητα από το εισόδημα και την περιουσία τους, φαίνεται ότι καθοδηγούσαν το παιδί τους προς αυτόν τον στόχο, δηλώνουν οι ψυχολόγοι.

Το εύρημα προέκυψε από τυποποιημένα τεστ. Αυτό το εύρημα της ψυχολογίας συμφωνεί με το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, σύμφωνα με το οποίο αυτό που πιστεύει ένα άτομο για κάποιο άλλο, μπορεί να λειτουργήσει ως αυτο-εκπληρούμενη προφητεία.

4. Οι γονείς έχουν υγιείς σχέσεις μεταξύ τους

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με πολλές συγκρούσεις, είτε είναι μαζί οι γονείς είτε χωρισμένοι, τείνουν να έχουν χειρότερη πορεία στη ζωή τους σε σύγκριση με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν καλές σχέσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι κάποιες έρευνες βρήκαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες χωρίς συγκρούσεις, έχουν καλύτερη εξέλιξη σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με δύο γονείς, οι οποίοι όμως έχουν έντονες συγκρούσεις.

Επίσης, οι συγκρούσεις μεταξύ των γονιών πριν από το διαζύγιο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά, ενώ οι συγκρούσεις μετά το διαζύγιο έχουν έντονη επίδραση στην προσαρμογή των παιδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έρευνα βρήκε επίσης ότι μετά το διαζύγιο, όταν ο πατέρας που δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών, έχει συχνή επαφή με τα παιδιά του και υπάρχουν ελάχιστοι καβγάδες με τη μητέρα, τα παιδιά έχουν καλύτερη εξέλιξη. Όμως, όταν υπάρχουν πολλές συγκρούσεις, οι συχνές επισκέψεις του πατέρα σχετίζονται με τη δυσκολότερη προσαρμογή των παιδιών.

Επιπλέον, μία μελέτη βρήκε ότι νεαρά άτομα, γύρω στα 25, που βίωσαν το διαζύγιο των γονιών τους κατά την παιδική ηλικία, εξακολουθούν να αναφέρουν αισθήματα πόνου και θλίψης σχετικά με αυτό, ακόμα και 10 χρόνια αργότερα. Αυτοί που ανέφεραν έντονες συγκρούσεις μεταξύ των γονιών τους, ήταν πολύ πιθανότερο να έχουν συναισθήματα απώλειας και θλίψης.

5. Έχουν ανώτερη μόρφωση

Μία μελέτη του 2014 που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, βρήκε ότι μητέρες με απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο πανεπιστημίου ήταν περισσότερο πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά που έκαναν το ίδιο.

Η μελέτη βασίστηκε σε μια ομάδα με πάνω από 14.000 παιδιά που ξεκίνησαν το νηπιαγωγείο από το 1998 ως το 2007 και βρήκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από έφηβες μητέρες (18 χρονών ή μικρότερες) ήταν λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το λύκειο ή να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

6. Διδάσκουν τα παιδιά τους από νωρίς μαθηματικά

Μία μετα-ανάλυση του 2007 σε 35.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Αγγλία βρήκε ότι η ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων από νωρίς, αποδεικνύεται ότι είναι τεράστιο πλεονέκτημα.

Η τεράστια σημασία των πρώιμων μαθηματικών δεξιοτήτων, δηλαδή να ξεκινάει το παιδί το σχολείο έχοντας γνώση των αριθμών, της σειράς τους και άλλων βασικών μαθηματικών εννοιών, είναι μία από τις εκπλήξεις που προέκυψαν από τη μελέτη, δηλώνουν οι ερευνητές.

Η επίτευξη πρώιμων μαθηματικών δεξιοτήτων προβλέπει όχι μόνο τη μελλοντική επιτυχία στα μαθηματικά, αλλά προβλέπει επίσης και την μελλοντική επιτυχία στην ανάγνωση.

7. Αναπτύσσουν σχέσεις με τα παιδιά τους

Μία μελέτη του 2014 σε 243 άτομα που γεννήθηκαν σε συνθήκες φτώχειας, βρήκε ότι τα παιδιά που δέχτηκαν «φροντίδα με ευαισθησία» στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους, δεν είχαν μόνο καλύτερες επιδόσεις στα σχολικά τεστ κατά την παιδική ηλικία, αλλά είχαν και πιο υγιείς σχέσεις καθώς και μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιτυχία στα 30 τους έτη.

Αυτό υποδηλώνει ότι η επένδυση στην πρώιμη σχέση γονέα-παιδιού, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συνεχή μακροπρόθεσμα οφέλη στη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, δήλωσαν οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που διεξήγαγαν τη μελέτη.


Διαβάστε σχετικά: Βοηθώντας το παιδί μου να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει την αυτοεικόνα του. Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς


8. Είναι λιγότερο αγχωμένοι

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Washington Post, ο χρόνος που περνούν οι μητέρες με τα παιδιά τους από την ηλικία των 3 ως 11 ετών, δεν μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά, την ευεξία ή την επιτυχία τους. Επιπλέον, η εντατική μητρική φροντίδα ή η ασταμάτητη παρακολούθηση του παιδιού από τη μητέρα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το άγχος της μητέρας, ιδιαίτερα όταν οι μητέρες είναι αγχωμένες επειδή προσπαθούν να ισορροπήσουν την εργασία με τον χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει κακό αντίκτυπο στα παιδιά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μετάδοση του συναισθήματος, δηλαδή το ψυχολογικό φαινόμενο όπου οι άνθρωποι «κολλάνε» συναισθήματα μεταξύ τους, όπως συμβαίνει με κάποιον ιό, μας βοηθάει να καταλάβουμε το λόγο. Οι έρευνες δείχνουν ότι αν οι φίλοι μας είναι ευτυχισμένοι, θα πάρουμε λίγη από τη λάμψη τους, ενώ όταν είναι λυπημένοι θα μας μεταδώσουν τη μελαγχολία. Οπότε αν ένας γονιός είναι εξαντλημένος ή ταραγμένος αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να μεταδοθεί στα παιδιά.

9. Εκτιμούν την προσπάθεια αντί για την αποφυγή της αποτυχίας

Η άποψη των παιδιών για την πηγή της επιτυχίας μπορεί να βοηθήσει να προβλέψουμε αν θα την κατακτήσουν. Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι τα παιδιά (και οι ενήλικες) αντιμετωπίζουν την επιτυχία με έναν από δύο τρόπους.

  • Μία «σταθερή νοοτροπία», που υποθέτει ότι ο χαρακτήρας μας, η ευφυΐα μας και η δημιουργικότητά μας είναι στατικά δεδομένα που δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά και η επιτυχία είναι η επιβεβαίωση αυτής της έμφυτης ευφυΐας, μία αξιολόγηση του μεγέθους αυτών των δεδομένων έναντι ενός εξίσου σταθερού ιδεώδους, οπότε το κυνήγι της επιτυχίας και η αποφυγή της αποτυχίας με κάθε κόστος μετατρέπονται σε τρόπο διατήρησης της αίσθησης ότι είμαστε έξυπνοι ή ικανοί.
  • Μία «νοοτροπία ανάπτυξης» από την άλλη πλευρά, προοδεύει όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις και βλέπει την αποτυχία όχι ως απόδειξη έλλειψης ευφυΐας, αλλά ως ενθαρρυντικό εφαλτήριο για ανάπτυξη και για επέκταση των ικανοτήτων μας.

Στον πυρήνα βρίσκεται μια διάκριση στον τρόπο που συμπεραίνουμε ότι η θέλησή μας επηρεάζει την ικανότητά μας και έχει ισχυρή επίδραση στα παιδιά. Αν πούμε στα παιδιά ότι αρίστευσαν σε ένα τεστ λόγω της έμφυτης ευφυΐας τους, αυτό δημιουργεί μία «σταθερή» νοοτροπία. Αν τους πούμε ότι πέτυχαν λόγω της προσπάθειας τους, αυτό τους διδάσκει μία νοοτροπία «ανάπτυξης».

10. Οι εργαζόμενες μητέρες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση

Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά που μεγαλώνουν με μητέρες που εργάζονται. Η μελέτη βρήκε ότι οι κόρες εργαζόμενων μητέρων σπούδασαν, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν εποπτικό ρόλο στο επάγγελμά τους και είχαν 23% μεγαλύτερο εισόδημα σε σύγκριση με συνομήλικές τους που μεγάλωσαν με μητέρες που δεν εργάζονταν.

Οι γιοι εργαζόμενων μητέρων επίσης έτειναν να συνεισφέρουν περισσότερο στις δουλειές του σπιτιού και στην φροντίδα των αδελφών τους, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αφιέρωναν 7,5 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των μικρότερων αδελφών τους και 25 λεπτά περισσότερο στις δουλειές του σπιτιού, από ό,τι οι συνομίληκοί τους.

Το παράδειγμα προς μίμηση είναι ένας τρόπος να δείξουμε ποιο είναι το σωστό από άποψη συμπεριφοράς, δραστηριοτήτων και πεποιθήσεων, δηλώνουν οι ερευνητές της μελέτης.

11. Έχουν υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο

Είναι τραγικό ότι το ένα πέμπτο των παιδιών στις ΗΠΑ μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια, μία κατάσταση που περιορίζει δραστικά τις δυνατότητές τους. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των γονιών τόσο υψηλότερους βαθμούς κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια έχουν τα παιδιά. Το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα επιτεύγματα και τις επιδόσεις στη μόρφωση.


Διαβάστε σχετικά: Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά


12. Είναι «δημοκρατικοί» και όχι «αυταρχικοί» ή «ανεκτικοί»

Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Νταϊάνα Μπάουμριντ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες, δημοσίευσε το 1965 την έρευνά της όπου διέκρινε τρία είδη ανατροφής:

  • Ανεκτικό: Ο γονέας προσπαθεί δεν βάζει όρια στο παιδί και αποδέχεται όσα κάνει.
  • Αυταρχικό: Ο γονέας προσπαθεί να διαμορφώσει και να ελέγξει το παιδί με βάση καθορισμένους κανόνες συμπεριφοράς.
  • Δημοκρατικό: Ο γονέας προσπαθεί να καθοδηγήσει το παιδί με τη λογική.

Το ιδανικό είναι η δημοκρατική ανατροφή. Το παιδί μεγαλώνει με σεβασμό για την εξουσία, χωρίς όμως να καταπνίγεται από αυτήν.

13. Διδάσκουν το σθένος

Το 2013, η ψυχολόγος Άντζελα Ντακγουόρθ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κέρδισε την υποτροφία MacArthur για «ιδιοφυίες» για την ανακάλυψη ενός ισχυρού χαρακτηριστικού της προσωπικότητας, κρίσιμου για την επιτυχία: το σθένος. Το όρισε ως μία τάση για διατήρηση ενδιαφέροντος και προσπάθειας για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων και η έρευνά της συσχέτισε το σθένος με την επιτυχία στη μόρφωση, καθώς και το μέσο όρο στη βαθμολογίας σε προπτυχιακούς φοιτητές σε κορυφαία πανεπιστήμια.

Δηλαδή, χρειάζεται να διδάσκουμε τα παιδιά πώς να φαντάζονται και να δεσμεύονται στο μέλλον που αυτά θέλουν να δημιουργήσουν.


Έφη Μεσιτίδου

 

Πηγή: businessinsider.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...