PsychologyNow Team

Πώς η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σας;

Πώς η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σας;

PsychologyNow Team
ζευγάρι που δοκιμάζει εξωσωματική γονιμοποίηση
Image credit: freepik/ freepik.com

Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο ταξίδι σας προς τη γονεϊκότητα.


Η έρευνα είναι διχασμένη σχετικά με το αν η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία των εξωσωματικών, αλλά ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των στρεσογόνων παραγόντων θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι μπορεί να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια των θεραπειών γονιμότητας και πώς να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τι μπορεί να αισθάνεστε κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, οι ανησυχίες για τη γονιμότητα μπορεί να δημιουργήσουν μια τρομακτική συναισθηματική αναταραχή για ένα ζευγάρι.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: Διαχειρίζεστε το ψυχολογικό στρες και το άγχος που σχετίζονται με ένα άγνωστο μέλλον- το άγχος που συνεπάγεται στις σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια και τους συναδέλφους- και το οικονομικό κόστος.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ένα μείγμα συναισθημάτων. Είναι φυσικό να έχετε συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και να αισθάνεστε ιδιαίτερα ευερέθιστοι. Τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεστε απλώς πεσμένοι ή λυπημένοι. Είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας κατά την οποία βιώνετε μια επίμονη και σοβαρή χαμηλή διάθεση. Όταν βρίσκεστε στα σκαμπανεβάσματα της θεραπείας γονιμότητας, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε κατάθλιψη.

  • Άγχος

Το άγχος είναι ένα αίσθημα συντριπτικού φόβου. Το άγχος μπορεί να σας δυσκολεύει να ελέγξετε την ανησυχία σας. Μπορεί να ανησυχείτε περισσότερο από όσο φαίνεται δικαιολογημένο ή να περιμένετε το χειρότερο ακόμη και όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος ανησυχίας.

Παρόλο που λιγότερες από τις μισές διαδικασίες στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι επεμβατικές, μπορεί να εξακολουθείτε να είστε ανήσυχοι και να φοβάστε να υποβληθείτε στη διαδικασία.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018, όσο πιο πολύ προχωράτε στη θεραπεία υπογονιμότητας, τόσο πιο συχνά μπορεί να εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μία αποτυχημένη θεραπεία υπογονιμότητας είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα άγχους. Τα άτομα με δύο αποτυχίες εμφάνιζαν περισσότερη κατάθλιψη σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ιστορικό θεραπείας.

  • Ευερεθιστότητα

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας, μπορεί να βρεθείτε να γίνεστε ευερέθιστοι και θυμωμένοι. Οι ιατρικές διαδικασίες μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ευάλωτοι, εκτεθειμένοι και αβοήθητοι. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να τροφοδοτήσουν την ευερεθιστότητα και τον θυμό σας.

  • Ζήλια

Μπορεί να αισθάνεστε ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη. Όταν βλέπετε άλλους να φτάνουν σε ορόσημα που σας φαίνονται τόσο μακρινά, μπορεί να σας κατακλύζουν έντονα συναισθήματα.

Αν και η ζήλια είναι ένα επώδυνο συναίσθημα, είναι ένα σήμα που επισημαίνει αυτό που εκτιμάτε περισσότερο. Η αναγνώριση των συναισθημάτων και η κατανόηση των υποκείμενων ζητημάτων αποτελεί σημαντικό μέρος της διαχείρισης αυτών των δύσκολων συναισθημάτων.

  • Θλίψη

Μερικές φορές, οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να συνεπάγονται απώλεια και πένθος. Μπορεί να βιώσετε αποβολή ή αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορεί να θρηνήσετε την απώλεια της φανταστικής σας οικογένειας ή την απώλεια του να είστε συγγενείς, εάν χρησιμοποιηθούν ωάρια, σπέρμα ή έμβρυα δωρητών. Αυτές οι απώλειες δεν είναι πάντα ορατές στους άλλους και αυτό μπορεί να εντείνει το πένθος σας.

  • Απομόνωση

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών γονιμότητας, τα συναισθήματα της κατάθλιψης, του άγχους, του εκνευρισμού, της ζήλιας και της θλίψης μπορεί να ενωθούν και να σας κάνουν να νιώθετε απομονωμένοι και μόνοι.

Όσο λαμβάνετε θεραπεία γονιμότητας, μπορεί να αισθάνεστε ότι τα έντονα συναισθήματα που έχετε είναι εδώ για να μείνουν. Η έρευνα δείχνει ότι τα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και ευερεθιστότητας δεν είναι μόνο ψυχολογικά συμπτώματα.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, όπως η κλομιφαίνη, η λευπρολίδη και οι γοναδοτροπίνες, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα.


Διαβάστε σχετικά: Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Ψυχολογία


Πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν και τους δύο συντρόφους

Σε μια μελέτη του 2012, η οποία ομαδοποίησε τους συμμετέχοντες σε κατηγορίες γυναικών και ανδρών, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, αν και η φροντίδα της υπογονιμότητας επικεντρώνεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και οι δύο ομάδες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά με παρόμοια θέρμη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 62% των ανδρών ανέφεραν ότι η επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά ήταν ίση με εκείνη της συντρόφου τους και το 8% αισθάνθηκαν ότι είχαν ισχυρότερη επιθυμία από τη σύντροφό τους.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας επηρεάζονται με παρόμοιους τρόπους:

  • Κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2016 στην Καλιφόρνια με 352 γυναίκες και 274 άνδρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν όλοι σε θεραπεία γονιμότητας, το 56,5% των γυναικών και το 32,1% των ανδρών ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Άγχος. Στην ίδια μελέτη το 75,9% των γυναικών και το 60,6% των ανδρών της μελέτης διέγνωσαν συμπτώματα άγχους.

Τα συναισθήματα ευερεθιστότητας, ζήλιας, θλίψης και απομόνωσης μπορεί επίσης να βιώνονται εξίσου και από τους δύο συντρόφους.

Πώς να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με την υπογονιμότητα και τη θεραπεία γονιμότητας

Οι ερευνητές εξακολουθούν να διχάζονται σχετικά με το αν η ψυχολογική παρέμβαση για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2016 φανερώνει στοιχεία ότι η ψυχολογική παρέμβαση βελτιώνει τις πιθανότητές σας στο ταξίδι σας προς τη γονεϊκότητα.

Αναζητήστε την κατάλληλη επαγγελματική στήριξη από ψυχολόγο σε συνεννόηση με το γυναικόλογο σας για να προστατέψετε την ψυχική υγεία σας κατά την περίοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...