Έλενα Αριστοδήμου

Πέντε Κανόνες για Γονείς

Πέντε Κανόνες για Γονείς

Έλενα Αριστοδήμου
γονείς με το παιδί τους ακολουθούν κανόνες
Image credit: freepic.diller / freepik.com

Πώς μπορείτε να έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας μέσα από πέντε βοηθητικούς κανόνες.


ΚΑΝΟΝΑΣ 1: Να Λέτε στα Παιδιά σας Αυτό που Θέλετε να Κάνουν

Πριν να μπορέσετε να μεταδώσετε στα παιδιά σας ακριβώς τι θέλετε να κάνουν, πρέπει να αποφασίσετε, να επιδείξετε και να διατυπώσετε, συνήθως με περισσότερο από ένα τρόπους, τι είναι ακριβώς αυτό που θέλετε να κάνουν. Πρέπει να εξηγήσετε την αναμενόμενη συμπεριφορά με συγκεκριμένους ορισμούς που μπορεί να καταλάβει το παιδί σας. Πως μοιάζει η συμπεριφορά; Πώς την αισθάνεσαι; Πώς ακούγεται; Να θυμάστε, απλά επειδή είπατε κάτι, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας το άκουσε, το κατάλαβε και ότι μπορεί να μεταφράσει αυτό που είπατε σε παραγωγική δράση.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2: Κριτικάρετε την Πράξη, όχι το Άτομο

«Κακό αγόρι» και «κακό κορίτσι» πρέπει να διαγραφούν από το λεξιλόγιό σας! Στη κριτική της συμπεριφοράς δεν φαίνεται ότι είναι ένα κακό άτομο. Απλά κριτικάρετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Διατυπώστε το έτσι: «Αυτό είναι ο λανθασμένος τρόπος να το κάνεις. Είσαι καλό παιδί και έξυπνο. Κοίτα τι πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά».

Είναι κρίσιμο να διαχωρίζεις με τα λόγια σου και τις πράξεις σου, τη συμπεριφορά των παιδιών σου από την αυτοεκτίμηση τους. Η διόρθωση είναι απαραίτητη για να καθοδηγήσει και να διαμορφώσει την κατάλληλη συμπεριφορά, αλλά πρέπει να είναι κριτική της πράξης και όχι κριτική του ατόμου.

ΚΑΝΟΝΑΣ 3: Μην Υποθέσετε ότι το Έχουν Μάθει: Επαναλάβετε το!

Η επανάληψη είναι θεμελιώδης για όλη τη μάθηση. Σπάνια μαθαίνουμε οτιδήποτε με την πρώτη έκθεση σε αυτό. Γιατί να διαφέρουν τα παιδιά μας!

Επίσης, όταν διδάσκεις επιθυμητές συμπεριφορές, στην πραγματικότητα προσπαθείς να εγκαθιδρύσεις συνήθειες και οι συνήθειες απαιτούν επανάληψη. Να το θυμάστε αυτό όταν προχωρήσετε να διδάξετε κάτι στο παιδί σας. Να αποδεχτείτε ότι πιθανόν να πρέπει να το επαναλάβετε μια-δυο φορές, ίσως και πολλές παραπάνω φορές. Αποδεχτείτε την επανάληψη σαν μια πραγματικότητα της μάθησης και απλά επαναλαμβάνετε πράγματα για τα παιδιά σας.


Διαβάστε σχετικά: 6 ουσιαστικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους


ΚΑΝΟΝΑΣ 4: Αυτό που Μετρά Είναι Αυτό που Λένε στον Εαυτό τους

Άσχετα με το πόσο θα θέλατε να υποκινήσετε και να ελέγξετε τα παιδιά σας, η δύναμη ελέγχου στη ζωή τους θα είναι αυτά που λένε στον εαυτό τους.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε με τα παιδιά μας, πρέπει πάντα να στοχεύουν στο να καθοδηγήσουν τα παιδιά μας να κάνουν τις δικές τους θετικές δηλώσεις στον εαυτό τους. Δεν είναι τα δικά μας λόγια που καθοδηγούν τις πράξεις τους, είναι τα δικά τους λόγια.

ΚΑΝΟΝΑΣ 5: Να Στέλνετε ένα Συνεχές Μήνυμα Αγάπης

Αν επιθυμούμε τα παιδιά μας να μιλούν τη γλώσσα της αγάπης, τότε πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα εκθέτουμε στη γλώσσα της αγάπης πάνω σε μια συνεχόμενη βάση.

Η αγάπη δεν είναι κάτι που το λες, είναι κάτι που το κάνεις. Για να στείλεις ένα μήνυμα αγάπης στα παιδιά σου, πρέπει να κάνεις επίδειξη. Η αγάπη δεν είναι ένα σπορ για θεατές. Τα παιδιά μας χρειάζονται να τους εκφράζεται αγάπη καθημερινώς. Πρέπει να τα αγκαλιάζουμε συχνά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είναι πολυάσχολοι για να μπορούμε να ξοδέψουμε χρόνο μαζί τους - αρκετό χρόνο.

Αφουγκραστείτε προσεχτικά τα παιδιά σας. Σταματήστε αυτό που κάνετε και αφουγκραστείτε. Όταν τα ακούτε, επιβεβαιώνετε ότι είναι σημαντικά για σας και τα αγαπάτε!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...