PsychologyNow Team

6 ουσιαστικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους

6 ουσιαστικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους

PsychologyNow Team
γονείς ανακαλύπτουν τα 6 ουσιαστικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους
Image credit: senivpetro / freepik.com

Αν γνωρίζετε περισσότερα για την ανάπτυξη των παιδιών, θα έχετε λιγότερη ενοχή ως γονέας.


Έγινα μητέρα μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, αν και τα τελευταία έντεκα χρόνια μελετώ την ανάπτυξη των παιδιών. Ως αναπτυξιακή ψυχολόγος, μία από τις κύριες ερωτήσεις που μου κάνουν είναι: Μήπως το να γνωρίζεις τόσα πολλά για την ανάπτυξη του παιδιού σε κάνει να αγχώνεσαι ακόμα περισσότερο ως γονιός;

Έχω κάνει αυτή τη συζήτηση με συναδέλφους μου από τον χώρο της αναπτυξιακής ψυχολογίας που είναι γονείς και έχω λάβει διαφορετικές απαντήσεις. Κάποιοι λένε ότι αγωνιούν περισσότερο λόγω ότι έχουν περισσότερες γνώσεις για όλους τους παράγοντες που μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους.

Ωστόσο, η δική μου απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι η γνώση των παραγόντων που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού, με έχει κάνει να αγχώνομαι λιγότερο για τις καθημερινές αποφάσεις που παίρνω.

Οι φίλοι μου που είναι γονείς με ρωτούν για τον χρόνο που πρέπει να περνάει ένα παιδί στην οθόνη, ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τα καλύτερα παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού. Καταλαβαίνω γιατί ανησυχούν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα μέσα επιρροής των γονέων μας λένε ότι αυτά τα θέματα αφορούν κρίσιμες αποφάσεις που θα πρέπει να παίρνουμε σε τακτική βάση.

Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται το άγχος και τις ενοχές των γονέων, πουλώντας μας πράγματα που υποτίθεται ότι είναι καλά για τα παιδιά μας και θα μας δώσουν ένα διάλειμμα από τον συνεχή προγραμματισμό και τις ενοχές, αν απλώς πατήσουμε το κουμπί «αγορά».

Αυτή η συνεχής ροή πληροφοριών μας κάνει να νιώθουμε κακοί γονείς αν δεν σχεδιάζουμε συνεχώς το επόμενο θρεπτικό γεύμα, την επόμενη δραστηριότητα παιχνιδιού ή ακόμα και το επόμενο αναπτυξιακό στάδιο. Ως επί το πλείστον, τα πράγματα που μας πουλάνε αυτές οι εταιρείες και οι ινφλουένσερς πιθανότατα να έχουν ελάχιστο έως μηδενικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού μας, ενώ το άγχος που προκαλούν στους γονείς είναι μεγάλο.


Διαβάστε σχετικά: 6 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς


Ακολουθούν μερικά από τα συμπεράσματά μου βασισμένα σε έρευνες και τα οποία έχουν ουσιαστική σημασία:

  • Ασφαλείς σχέσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ανάπτυξη των παιδιών είναι να έχουν ασφαλείς και σταθερές σχέσεις με τους φροντιστές τους. Αν είστε συνεπείς στη σχέση με το παιδί σας και είστε πραγματικά παρόντες μαζί του όταν βρίσκεστε μαζί, κάνετε ένα από τα καλύτερα πράγματα για την υγιή ανάπτυξή του.

  • Αυταρχική γονική μέριμνα

Το να είστε τρυφεροί και ευαίσθητοι απέναντι στις ανάγκες του παιδιού σας, θέτοντας παράλληλα όρια (σε αντίθεση με το να είστε υπερβολικά αυστηροί ή να μην θέτετε καθόλου όρια) συσχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα για το παιδί.

  • Ευέλικτη καθημερινότητα

Η προβλεψιμότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να τρώτε μαζί και να καθιερώσετε μια σταθερή ώρα ύπνου, είναι σημαντική. Ωστόσο, δεν πειράζει να είστε ευέλικτοι όταν χρειάζεται.

  • Ισορροπημένα γεύματα

Εάν το παιδί σας τρώει μια ποικιλία ομάδων τροφίμων, είναι πιθανό να λαμβάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξή του (αν και μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε).

  • Ευκαιρίες για εξερεύνηση

Τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο όταν τους δίνονται ευκαιρίες να εξερευνήσουν νέα πράγματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να κοστίζει για να εξερευνήσουν κάτι νέο (π.χ. μπορούν να επισκεφθούν ένα νέο πάρκο ή μια βιβλιοθήκη).

  • Γονείς που μπορούν να φροντίσουν και τις δικές τους ανάγκες

Το υψηλό άγχος και η κατάθλιψη των γονιών μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των παιδιών. Αντί να αισθάνεστε ενοχές επειδή δίνετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία, θυμηθείτε ότι η φροντίδα της δικής σας ψυχικής υγείας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας.

Χάρη όσων γνωρίζω για την ανάπτυξη των παιδιών...:

  • Δεν αγχώνομαι όταν η κόρη μου βλέπει για λίγο κινούμενα σχέδια ενώ εγώ τελειώνω το μαγείρεμα, γιατί ξέρω ότι θα παίξουμε ή θα διαβάσουμε μαζί όταν τελειώσουμε το δείπνο.
  • Δεν αγχώνομαι όταν τρώμε έξω και δεν υπάρχουν φρούτα ή λαχανικά, γιατί ξέρω ότι θα γευτεί και άλλα γεύματα με μεγαλύτερη ποικιλία.
  • Δεν αγχώνομαι για το τι παιχνίδια πρέπει να της αγοράσω, γιατί ξέρω ότι θα μάθει εξίσου πολλά εξερευνώντας τα σκεύη της κουζίνας μας ή παίζοντας με τα φύλλα των δέντρων, όπως θα έκανε και με τα ακριβά παιχνίδια.
  • Δεν αγχώνομαι αν τα παιδιά της ηλικίας της πετύχουν κάποια ορόσημα πριν από εκείνη. Αντίθετα, θαυμάζω τη μεταβλητότητα του χρόνου ανάπτυξης των παιδιών, επειδή θα φτάσει σε αυτό το ορόσημο πριν καν το καταλάβω.

Το να μάθω περισσότερα για την ανάπτυξη των παιδιών με βοήθησε να απαλλαγώ από τη γονική ενοχή και ελπίζω ότι αυτές οι γνώσεις θα βοηθήσουν και εσάς να απαλλαγείτε από τις δικές σας ενοχές.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...