Ορέστης Γιωτάκος

Υποστηρίζοντας τη νέα μητέρα

Υποστηρίζοντας τη νέα μητέρα

Ορέστης Γιωτάκος
νέα μητέρα που χρειάζεται υποστήριξη
Image credit: Isaac Quesada / unsplash.com

Είναι αναγκαία η θεσμοθετημένη παρακολούθηση και στήριξη της νέας μητέρας.


Η μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού της μετατρέπεται ξαφνικά, από το πλέον σημαντικό, στο λιγότερο σημαντικό άτομο μέσα στην οικογένεια. Σχεδόν ξεχνάμε την ύπαρξή της, αφού τα μάτια όλων είναι στραμμένα μόνο στο παιδί. Συχνά το μωρό που έρχεται στη ζωή επισκιάζει τις ενδεχόμενες ανάγκες μιας νέας μητέρας. Τείνουμε λοιπόν να παραβλέπουμε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη νέα μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι ορμονικές, βιολογικές ή και ψυχικές, ενώ μπορεί να επιβαρύνονται προυπάρχουσες συναισθηματικές, οικονομικές, εργασιακές, κ.λπ., Αν και φαίνεται παράδοξο, μέσα στο πλαίσιο του χαρμόσυνου ερχομού ενός παιδιου, κάποιες μαμάδες μπορεί παράλληλα να βιώνουν κατάθλιψη, όμως ελάχιστες λαμβάνουν την αναγκαία φροντίδα.

Υπάρχει η ανάγκη μιας θεσμοθετημένης παρακολούθησης και στήριξης των νέων μαμάδων. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα γενικότερο πλαίσιο μεταγεννητικής- περιγεννητικής υποστήριξης και φροντίδας της γυναίκας. Να υπάρξει βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας, μέσω εξειδικευμένων παρεμβάσεων, που αφορούν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών μαιευτικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης.

Να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των νέων μητέρων σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την περιγεννητική περίοδο. Να υιοθέτηθούν ορθές πρακτικές υγείας και να υπάρχει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.


Διαβάστε σχετικά: Οι σκέψεις της νέας μητέρας στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία


Με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία μπορεί να βρεθούν λύσεις για δυσκολίες που αφορούν τη σχέση με τον/τη σύντροφο – σύζυγο, τη σχέση με άλλα μέλη της οικογένειας (γονείς, γονείς του/της συντρόφου, αδέλφια, άλλα παιδιά), τη δυσφορία από τη μετάβαση στη γονεϊκότητα. Με κατάλληλες ιατροκοινωνικές παρεμβάσεις θα αντιμετωπιστούν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών (άγχος, κατάθλιψη, ενοχές, αμφιβολία για τον γονικό ρόλο, δυσάρεστες επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ανησυχίες και φόβοι, κλπ.), αλλά και το άγχος που εμφανίζεται σε περιπτώσεις που το νεογνό θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Επισημαίνεται η ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων των Ιατρών, και κυρίων Γενικών Ιατρών, Γυναικολόγων και Παιδιάτρων. Προτείνεται επίσης η κατάρτιση Οδηγού των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών για τους Επαγγελματίες Υγείας. Προτείνεται η κατάρτιση Οδηγού Φροντίδας Εγκύου και Νέας Μητέρας που θα περιγράφουν θέματα όπως: μητρικός θηλασμός (πλεονεκτήματα μητρικού γάλακτος, παραγωγή γάλακτος, διάρκεια και πορεία θηλασμού), περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (μελαγχολία λοχείας, κατάθλιψη), καθώς και τις διαθέσιμες υπηρεσίες περιγεννητικής υγείας στην Ελλάδα, με διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Να μην ξεχνάμε: Υποστηρίζοντας τη Μητέρα, υποστηρίζουμε το Παιδί. Για τη μέριμνα και φροντίδα της νέας μητέρας προτείνονται επίσης Σχολές Γονέων, Ψυχολογική Στήριξη, Νομική υποστήριξη, Στήριξη σε τρόφιμα - είδη ρουχισμού, Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού

Τέλος θεωρείται αναγκαία μια Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας.


Πηγή: https://www.infokids.gr/i-mellousa-kai-nea-mitera-xreiazontai/

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=DFx22dFKvz0

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...