Ουρανία Ζερικιώτη

Γιατί θέλω να γίνω μητέρα; - Η απόφαση

Γιατί θέλω να γίνω μητέρα; - Η απόφαση

Η εναρκτήρια στιγμή της εμπειρίας της εγκυμοσύνης δεν είναι η σύλληψη, όπως οι περισσότεροι νομίζουν, αλλά η στιγμή που αποφασίσατε να κάνετε παιδί. Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει η κατανόηση του συναισθηματικού ταξιδιού που λέγεται εγκυμοσύνη.


Πέρα από την επιφάνεια υπάρχουν 4 βαθύτερα αίτια τα οποία έχουν να σας αποκαλύψουν πολλά σε σχέση με τον εαυτό σας και το ρόλο σας ως μητέρα. Ακόμα και οι γυναίκες που δεν είχαν προσχεδιάσει την εγκυμοσύνη, έχουν ωστόσο διαλέξει τη συνέχισή της και άρα μπορούν να ψάξουν τα δικά τους συναισθηματικά κίνητρα, τα οποία δε διαφέρουν από εκείνα των μητέρων που το είχαν προσχεδιάσει.

Τα πιο συνηθισμένα είναι η επιθυμία να αλλάξετε τη ζωή σας, η λαχτάρα για σιγουριά, η επιθυμία να αναθρέψετε ένα παιδί και η ανάγκη να αποκτήσει η ζωή σας ένα σκοπό. Αναφερόμαστε βέβαια στα κίνητρα σε συνειδητό επίπεδο, από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα υποσυνείδητα κίνητρα τα οποία σχετίζονται με τα βιώματα της κάθε γυναίκας και τις δικές της πεποιθήσεις ξεχωριστά.

Όσον αφορά το πρώτο κίνητρο, η αλήθεια είναι ότι όντως αλλάζει η ζωή σας. Η ταυτότητά σας , καθώς από γυναίκα, αδελφή, κόρη, σύντροφος γίνεστε μητέρα, το σώμα σας αλλάζει, οι σχέσεις σας, η καθημερινότητά σας, οι προτεραιότητες σας, ο βαθμός πίστης στον εαυτό σας και άλλα πολλά.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη θα φέρει αυτόματα και τις επιθυμητές αλλαγές. Θα χρειαστεί να δώσετε την απαιτούμενη προσοχή και να δουλέψετε πάνω σε αυτές τις αλλαγές ώστε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές που επιθυμείτε και γι’ αυτό έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Σαράντα εβδομάδες δεν είναι και λίγες!

Όσον αφορά τη λαχτάρα για σιγουριά θα χρειαστεί να δώσετε το προσωπικό σας ορισμό στο τι σημαίνει σιγουριά. Ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του ορισμό ανάλογα με τη παιδική του ηλικία. Στη πραγματικότητα, συναισθηματική σιγουριά δεν είναι άλλη από τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσάς. Θα έχετε ακούσει το γνωμικό Σπίτι είναι εκεί που είναι η καρδιά, μόνο που εδώ θα πούμε Σπίτι είναι εκεί που είναι η οικογένεια.

Η οικογένεια είναι που χαρίζει μακροπρόθεσμα σταθερότητα και σιγουριά. Ένα πολύτιμο θεμέλιο αυτής της σταθερότητας είναι η απόφασή σας να φέρετε στο κόσμο ένα παιδί. Μια σχέση μόνιμη και σταθερή όσο και η αγάπη ανάμεσα σε εσάς και το παιδί. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάζεται να υπάρχουν γερές βάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, επικοινωνία, κατανόηση, αγάπη και κοινές επιθυμίες για το μέλλον.


Διαβάστε σχετικά: Ο μητρικός ψυχισμός στην εγκυμοσύνη - τα στάδια, ο ρόλος του πατέρα και ο δεσμός με το έμβρυο


Σε σχέση με την επιθυμία ανατροφής ενός παιδιού,είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ανατρέφω σημαίνει βοηθώ κάποιον να μεγαλώσει και δεσμεύομαι.

Άλλο πράγμα είναι η αγάπη και άλλο η ανατροφή. Μπορεί για παράδειγμα να αγαπάτε το σύντροφό σας αλλά η καθημερινή του επιβίωση δεν είναι δική σας ευθύνη. Είστε υπεύθυνη και για την ευημερία του παιδιού και από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε παιδί, οι ευθύνες ανεβαίνουν σε πρωτόγνωρο επίπεδο.

Στο παιδί σας μεταφέρετε την αγάπη σας, τις αξίες σας και την εικόνα που θα έχει για τον κόσμο γενικότερα. Ρόλος δύσκολος αλλά οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι καμία προσπάθεια στη ζωή τους δεν τους έχει ανταμείψει πιο πλουσιοπάροχα από τη φροντίδα ενός παιδιού.

Σε σχέση με τη ανάγκη να αποκτήσει η ζωή σας ένα σκοπό, δε σημαίνει ότι η ζωή σας μέχρι τώρα ήταν κενή αλλά ότι απλά θέλετε και αυτό το κομμάτι ώστε να νιώσετε ολοκληρωμένη. Αυτή δεν είναι απαραίτητα ανάγκη όλων των γυναικών και ούτε πρέπει υποχρεωτικά να είναι. Χρειάζεται λοιπόν να αναρωτηθείτε τι είναι εκείνο που δίνει νόημα στη ζωή σας. Αυτή η απάντηση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι ανάλογη και με τη φάση της ζωής στην οποία βρίσκεται την εκάστοτε περίοδο.

Ένα παιδί μπορεί να είναι η έκφραση μιας προσωπικής ή και πνευματικής εξέλιξης. Είναι σημαντικό όμως να το ψάξουμε μέσα μας και όχι να κάνουμε αυτό που επιτάσσει ή επίταζε η κοινωνία. Ένα παιδί είναι εκτός όλων των άλλων μια γέφυρα προς το μέλλον που θα μεταφέρει τις δικές μας αξίες και πιστεύω. Φτάνει ένα παιδί να μη γίνεται αυτοσκοπός καθώς αυτό είναι κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για τη δική σας συναισθηματική υγεία όσο και του παιδιού.

Αφουγκραστείτε λοιπόν τις δικές σας ανάγκες όπως και αυτές του συντρόφου σας. Μη βιαστείτε να κάνετε ένα παιδί αφού πρώτα δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα εγώ γιατί θέλω να γίνω μάνα;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...