Αναστασία Ξεκοτέα

Έντονες οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία των επαγγελματιων στο χώρο της υγείας

Έντονες οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία των επαγγελματιων στο χώρο της υγείας

Αναστασία Ξεκοτέα
επαγγελματίες στο χώρο της υγείας βιώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία
Image credit: freepik/ freepik.com

Η ανάγκη αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, η υποστηρικτική και θεραπευτική προσέγγισή των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης, αποτελούν αυτή τη στιγμή μειζουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.


Με δειλά βήματα αλλά ενδεικτικά αποτελέσματα πραγματοποιούνται οι πρώτες μελέτες για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία. Ιδιαίτερα ευάλωτοι οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, εμφανίζουν αυξημένο ποσοστό συμπτωμάτων κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής. Το συγκεκριμένο άρθρο επικεντρώνεται συνοπτικά στις μελέτες που αφορούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στάθηκαν στην πρώτη γραμμή παροχών υγείας από την αρχή της πανδημίας, σε περιόδους όπου η αβεβαιότητα, η κλινική απειρία, η αστάθεια και η ανακρίβεια χρωμάτιζαν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης. Άδειες ανακλήθηκαν, οι μονάδες εντατικής φροντίδας κορέστηκαν, νέες μονάδες νοσηλείας και φροντίδας δημιουργήθηκαν χωρίς θεραπευτικό πλαίσιο. Η στενή προσωπική έκθεση με φορείς του ίου ήταν / και παραμένει / μια καθημερινή πραγματικότητα για τους εργαζομένους.


Διαβάστε σχετικά: Πανδημία και Ψυχική Υγεία: Συνέπειες και Τρόποι Διαχείρισης


Ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών και η εργασία υπό πίεση σε περιβάλλοντα που στερούνται πόρους αύξησαν την κούραση, την ψυχολογική δυσφορία των επαγγελματιών στα νοσοκομεία. Παράλληλα, οι ιδιώτες, οι επαγγελματίες εξωτερικών δομών, αντιμετώπισαν και εκείνοι τεράστιες αλλαγές στη διαμόρφωση του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους, στις επιβαλλόμενες αλλαγές πρακτικών και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και να απαλύνουν την ευρεία δυσαρεσκεια και ανασφάλεια του γενικού πληθυσμού σε σχέση με την πανδημία και τις συνέπειές της.

Αντιμέτωποι με τα βιολογικά και ψυχικά όρια της ανθρώπινης φύσης, ποικίλα και διάχυτα υπαρξιακά ερωτήματα σε σχέση με την πανδημία, οι επαγγελματίες υγείας εμφανίζουν έντονα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, αϋπνίας, με πρώτη σε κατάταξη συχνότητας διαγνώσεων τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η ανάγκη αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, η υποστηρικτική και θεραπευτική προσέγγισή των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης, αποτελούν αυτή τη στιγμή μειζουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.


Βιβλιογραφία

  • Prevalence of Depression among Healthcare Workers during the COVID-19 Outbreak: A Systematic Review and Meta-Analysis, J Clin Med.2021 Aug; 10(15): 3406.
  • Global prevalence of mental health problems among healthcare workers during the Covid-19 pandemic: A systematic review and meta-analysis, 2021,Int.J .Nurs .Stud

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...