PsychologyNow Team

Τι μπορείτε να κάνετε εάν φοβόσαστε να αγγίξετε τις πληγές σας

Τι μπορείτε να κάνετε εάν φοβόσαστε να αγγίξετε τις πληγές σας

PsychologyNow Team
άνδρας φοβάται να αγγίξει τις πληγές του
Image credit: wirestock/ freepik.com

Ο φόβος της αναγνώρισης των πληγών σας μπορεί να σας κρατήσει κολλημένους σε έναν φαύλο κύκλο πόνου και αισθήματος του ανικανοποίητου. Τι μπορείτε να κάνετε για να βγείτε από αυτή την κατάσταση;


Ξέρετε κάποιον που να αποφεύγει να πηγαίνει στον γιατρό και να κάνει εξετάσεις και τσεκ – απ’ από τον φόβο «μήπως ανακαλύψει κάτι»; Έχετε ποτέ αποφύγει να πάτε στον οδοντίατρο ή τον δερματολόγο από φόβο μήπως πρέπει να υποβληθείτε σε μια οδυνηρή διαδικασία;

Συχνά ενεργείτε με τον ίδιο τρόπο, όσον αφορά την ψυχική υγεία. Μάλιστα, κάνετε ότι δεν ακούτε τις ίδιες τις ανάγκες σας και πείθετε τους εαυτούς σας ότι δεν τρέχει τίποτα άσχημο με σας. Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα, φοβάστε να αγγίξετε τις πληγές σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία δεν είναι μόνο γι’ αυτούς με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Μάλιστα, συνίσταται για όλους. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όλοι κουβαλάμε μαζί μας τις παρελθοντικές εμπειρίες μας, τις πληγές και τα άλυτα συναισθήματα. Παρόλα αυτά, βάζουμε τα δυνατά μας για να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί.

Είναι αρκετά εύκολο να συνεχίζετε τη ζωής σας κρύβοντας ή μεταμφιέζοντας τις εσωτερικές πληγές σας αλλά αυτές δεν θα εξαφανιστούν απλά και μόνο επειδή δεν τις κοιτάτε.

Καλύπτοντας τις πληγές σας

Μερικές φορές, όταν μας προσεγγίζουν με την ιδέα να πάμε να κάνουμε ψυχοθεραπεία, οι αρνήσεις μας παίρνουν πολλές διαφορετικές μορφές. «Δεν τη χρειάζομαι», «Δεν μου συμβαίνει τίποτα άσχημο», «Η ψυχοθεραπεία είναι μια ανοησία, δεν οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα», «Είναι καλύτερο να μην ανακατεύουμε το παρελθόν», «Γι’ αυτό τον λόγο μιλάω ήδη στους φίλους μου»… Σας ακούγονται αυτές οι φράσεις οικείες;

Είναι πιθανό ότι σε μερικούς από μας, τουλάχιστον ως ένα συγκεκριμένο βαθμό, αυτά τα συναισθήματα προκύπτουν από μια αληθινή πεποίθησή μας ότι δεν χρειαζόμαστε επαγγελματική βοήθεια. Πραγματικά, σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, είναι απλά δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίζουμε τον φόβο, την πηγή του και τις συνέπειές του.

Δεν είναι ποτέ εύκολο να κοιτάς μέσα στον εαυτό σου, να αναγνωρίζεις τα ελαττώματα και τις ελλείψεις σου, να παραδέχεσαι ότι έχεις πληγωθεί και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθάνεται τρωτός. Δεν είναι επιθυμητό να θυμάσαι συγκεκριμένα γεγονότα, να ρωτάς τον εαυτό σου ερωτήσεις, να βουτάς στα βάθη της ψυχής σου, και να δίνεις στον εαυτό σου εξηγήσεις για τη συμπεριφορά σου. Συχνά, παρόλα αυτά, όσο πιο πολύ αντιστέκεστε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να κάνετε αυτή την ενδοσκόπηση.

Αν φοβάστε ότι κάνοντας αυτό, θα ανακατέψετε το παρελθόν σας, συμβαίνει επειδή δεν έχετε καταφέρει ακόμα να το ενσωματώσετε μέσα σας. Αν φοβάστε να αγγίξετε την πληγή σας, είναι επειδή αυτή είναι ακόμα ανοιχτή ή δεν έχει ακόμα επουλωθεί κατάλληλα. Είναι φυσιολογικό να φοβάστε να βιώσετε συγκεκριμένα συναισθήματα, αλλά κάνοντας αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσετε να τα υπερβείτε.


Διαβάστε σχετικά: Η θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα


Αρχίστε την επούλωση

Τα ανθρώπινα όντα έχουν μια φοβερή ικανότητα για προσαρμογή. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στρεσογόνα, αρνητικά και οδυνηρά γεγονότα και είμαστε ικανοί να σηκώνουμε τους εαυτούς μας από «κάτω» και να προχωρούμε μπροστά. Παρόλα αυτά, είναι επίσης αλήθεια ότι η ευελιξία μας έχει και κάποια όρια.

Συχνά, περιορίζουμε τους εαυτούς μας, μετά βίας καταφέρνοντας να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα που έρχεται αλλά συνεχίζοντας, προσπαθώντας να μη θυμόμαστε, προσπαθώντας να είμαστε δυνατότεροι, αλλά συχνά, στην πραγματικότητα, είμαστε πληγωμένοι.

Αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύετε, οι πληγές σας δεν προκαλούνται μόνο από ασυνήθιστα γεγονότα. Μπορεί να οφείλονται σε μια συγκεκριμένη γονεϊκή συμπεριφορά κατά την παιδική σας ηλικία, απόρριψη από τους συνομηλίκους, ή στην προδοσία ενός φίλου. Ένα πρόβλημα που σας έκανε να αισθανθείτε άχρηστοι, ένας χωρισμός που σας έκανε να νιώσετε αποτυχημένοι, ή ένας άλυτος καβγάς.

Σημάδια ότι φοβόσαστε να αγγίξετε τις πληγές σας

Ακόμα και αν νομίζετε ότι όλα είναι καλά, εδώ είναι μερικά σημάδια που ίσως υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε αυτό που (ως τώρα) αγνοείτε:

  • Έχετε κακές σχέσεις με ένα μέλος από την οικογένεια. Θα θέλατε τα πάντα να ήταν διαφορετικά και ίσως ακόμα και να το είχατε προσπαθήσει, αλλά παρεμβλήθηκε η πραγματικότητα. Αυτό δεν υποδηλώνει ότι θα πρέπει να επιστρέψετε ή να προσπαθήσετε να λύσετε τα προβλήματα στη σχέση, αλλά ότι ίσως πραγματικά χρειάζεται να χειριστείτε μια σειρά από σχετικά συναισθήματα.
  • Τα συναισθήματά σας συχνά σας εκβιάζουν. Έχετε ξεσπάσματα θυμού που αργότερα μετανιώνετε και που επηρεάζουν τη σχέση σας με τα παιδιά σας, τον σύντροφό σας ή το περιβάλλον σας. Επιπλέον, τείνετε να νιώθετε λυπημένοι και απαισιόδοξοι, ή αγχωμένοι και εκνευρισμένοι, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν το αναγνωρίζετε ότι είστε.
  • Δυσκολεύεστε να θέσετε όρια καθώς τείνετε να είστε ένα άτομο που συνηθίζει να βοηθά τους άλλους, πάντα έτοιμοι να τους βοηθήσετε. Από την άλλη, ίσως έχετε κατηγορηθεί ότι φέρεστε εγωιστικά, παρόλο που οι ίδιοι δεν το αναγνωρίζετε αυτό.
  • Τείνετε να εξαρτάστε από αυτούς που είναι κοντά σας. Μάλιστα, οι πράξεις τους, οι λέξεις και η συμπεριφορά τους καθορίζουν τη διάθεσή σας και την ευτυχία σας. Ή, ίσως να είστε υπερβολικά ανεξάρτητοι και δυσκολεύεστε να βγείτε από την επιφυλακή σας και να αναμειχθείτε συναισθηματικά.
  • Επαναλαμβάνετε σχήματα σε συγκεκριμένες περιοχές της ζωής σας. Για παράδειγμα, ίσως όλοι οι πρώην σύντροφοί σας να μοιάζουν εξαιρετικά μεταξύ τους, ίσως ποτέ δεν κατορθώνετε να κρατήσετε μια δουλειά μες τον χρόνο, ή ίσως πάντα να νιώθατε θύμα των συνθηκών και της κακής τύχης.
  • Υπάρχουν άνθρωποι και γεγονότα από το παρελθόν σας για τα οποία αποφεύγετε να μιλάτε. Είναι απαγορευμένα θέματα επειδή ακόμα κουβαλάνε ένα συναισθηματικό φορτίο που είναι δύσκολο για εσάς να ανεχθείτε.

Σταματήστε να φοβάστε να αγγίξετε τις πληγές σας

Τα παραπάνω είναι απλώς μερικές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο καλά όσο πιστεύετε ότι είναι. Πραγματικά, αν ταυτιστήκατε με οποιαδήποτε από τις προηγούμενες αρχές, θυμηθείτε ότι αυτές οι «πραγματικότητες» δεν οφείλονται στην τύχη, ούτε είναι εγγενές κομμάτι της προσωπικότητάς σας. Είναι το αποτέλεσμα της ιστορίας σας, αυτό που ζήσατε, αλλά που ίσως ακόμα δεν έχετε επουλώσει. Κατά συνέπεια, εξακολουθεί να σας καθορίζει, αν και δεν έχετε συνειδητή επίγνωση αυτού.

Είναι αποδεκτό να φοβόσαστε να αγγίξετε τις πληγές σας. Εξάλλου, η επούλωση μπορεί να είναι οδυνηρή. Μάλιστα, κάνοντας αυτό, μέρος του τι νομίζατε ότι ξέρατε για τον εαυτό σας θα καταστραφεί και θα πρέπει να ανοίξετε τον εαυτό σας σε αυτό που δεν θέλατε να αναγνωρίσετε. Θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε αυτούς γύρω σας. Στην πραγματικότητα, η εξιδανίκευση και η ενοχή σας θα τελειώσουν.

Πρέπει να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία σας. Από τη στιγμή που η πληγή σας επουλωθεί θα μπορέσετε να δείτε καθαρά το μέγεθός της και την επιρροή της στη ζωή σας. Γι’ αυτό, να έχετε το θάρρος να ξεπεράσετε την αντίστασή σας και αρχίστε να κάνετε την αλλαγή.


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...