PsychologyNow Team

Μπορεί η χρήση κάνναβης να επιφέρει ψύχωση σε νεαρούς χρήστες;

Μπορεί η χρήση κάνναβης να επιφέρει ψύχωση σε νεαρούς χρήστες;

PsychologyNow Team
Μπορεί η χρήση κάνναβης να επιφέρει ψύχωση σε νεαρούς χρήστες;
Image credit: Wesley Gibbs / unsplash.com

Η χρήση μαριχουάνας κατά την εφηβεία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας ή ψυχωσικών συμπτωμάτων, σε νέους με προδιάθεση στην ψυχική ασθένεια.


Η άποψη ότι η μαριχουάνα μπορεί να προκαλέσει ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να ακούγεται εξωπραγματική, ωστόσο πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Δεδομένου ότι η νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής μαριχουάνας» εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στον δυτικό κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων, παρουσιάζοντας ψυχωσικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κάνναβης, δηλώνει ο Δρ Ιτάι Ντάνοβιτς, πρόεδρος ψυχιατρικών και συμπεριφορικών νευροεπιστημών στο νοσοκομείο Cdears- Sinai, στο Λος Άντζελες.

Αν κάποιος προβεί σε υπερβολική χρήση, μπορεί να εμφανίσει ψυχωσικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως παρέρχονται καθώς εξασθενεί η επήρεια των ναρκωτικών, προσθέτει ο Ντάνοβιτς. Μετά την εξασθένιση της επίδρασης, δεν υπάρχει επακόλουθη ψύχωση. Πρόκειται απλά για μία άμεση επίδραση της υπερβολικής κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών.

Ωστόσο, κάποιοι λιγότερο τυχεροί, οι οποίοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ψυχικών ασθενειών, μπορεί να αναπτύξουν μία πλήρη ψυχωσική διαταραχή, η οποία απαιτεί εκτεταμένη θεραπεία, επισημαίνει.

Αυτός ο κίνδυνος επικεντρώνεται σε μία μειοψηφία ανθρώπων που έχουν μία υπάρχουσα ευαλωτότητα να αναπτύξουν ψυχωσικές διαταραχές, όπως ένα οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης. Υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν εάν κάποιος ο οποίος διατρέχει κίνδυνο, εν τέλει αναπτύξει σχιζοφρένεια. Φαίνεται πως η κάνναβη είναι πιθανώς ένας από αυτούς τους παράγοντες.


Διαβάστε σχετικά: Η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης


Το κάπνισμα ενός δραστικού σκευάσματος με τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το μεθυστικό συστατικό που εμπεριέχεται στην κάνναβη, προκάλεσε πέρυσι ψυχωσικό επεισόδιο στον 24χρονο Μάντισον Μάκιντος από την Αριζόνα, σύμφωνα με την εφημερίδα U.S. Today.

Ο Μάκιντος βρέθηκε την ημέρα του ρεπό του, κοντά στην περιοχή όπου δούλευε, να περιπλανιέται δείχνοντας χαμένος ενώ έλεγε ασυναρτησίες για δώδεκα ώρες. Η οικογένειά του τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου εκεί είπε στον πατέρα του πως έβλεπε ουράνια τόξα. Οι γιατροί τον διέγνωσαν με διαταραχή χρήσης κάνναβης και απροσδιόριστη ψύχωση.

Διαφωνία για τη σύνδεση κάνναβης και ψύχωσης

Παρά τις διάφορες ιστορίες όπως η παραπάνω, οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η συσχέτιση μεταξύ κάνναβης και ψύχωσης δεν έχει βάσιμο έδαφος.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί βιαστική, ίσως και φανταστική η πεποίθηση ότι υπάρχει μια ισχυρή αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην έκθεση στην κάνναβη και τις ψυχιατρικές διαταραχές, δεδομένης της έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των ειδικών σε αυτό το πεδίο και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ποσοστά ψυχώσεων και ψυχικών διαταραχών έχουν παραμείνει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ παράλληλα τα ποσοστά χρήσης κάνναβης έχουν αυξηθεί δραματικά, δηλώνει ο Πωλ Αρμεντάνο, υποδιευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης NORML, η οποία δραστηριοποείται στη μεταρρύθμιση των νόμων σχετικά με τη μαριχουάνα.

Αυτό το τελευταίο γεγονός υπονομεύει τη θεωρία πως η έκθεση στην κάνναβη είναι μία άμεση αιτία εμφάνισης ψυχιατρικών ασθενειών σε άτομα τα οποία δεν έχουν προδιάθεση, αλλά αντίθετα υποδεικνύει πως εκείνοι που είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψυχωσικά συμπτώματα, έχουν μια προδιάθεση χρήσης κάνναβης και εμφάνισης ψυχωσικών συμπεριφορών, προσθέτει ο Αρμεντάνο.

Ωστόσο, μία έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet βρήκε ότι η καθημερινή χρήση μαριχουάνας, ίσως αυξάνει κατά τρεις με πέντε φορές περισσότερο τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικού επεισοδίου για πρώτη φορά, ανάλογα με τη δραστικότητα των ουσιών.

Η μελέτη αυτή ανέφερε πως σε τρεις περιοχές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση υψηλής δραστικότητας κάνναβης, η καθημερινή χρήση της συσχετιζόταν με μεγαλύτερη αύξηση στις πιθανότητες εκδήλωσης ψυχωσικής διαταραχής. Για την ακρίβεια, ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες στο Παρίσι, πέντε φορές στο Λονδίνο και πάνω από εννιά φορές στο Άμστερνταμ.

Αυτά τα προσωρινά ψυχωσικά επεισόδια δεν είναι μια συνήθης εμπειρία της χρήσης μαριχουάνας, ωστόσο είναι συνηθισμένα όταν υπάρχει υψηλή συχνότητα χρήσης, υποστηρίζει ο Ντάνοβιτς.

Ο κίνδυνος της λεγόμενης “παροδικής ψύχωσης” έχει αυξηθεί τόσο με την αυξημένη δραστικότητα νέων ειδών μαριχουάνας όσο και με την αυξημένη χρήση βρώσιμων προϊόντων μαριχουάνας, δηλώνει ο Δρ Σκοτ Κράκοβερ, αναπληρωτής διευθυντής ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Zucker Hillside της Νέας Υόρκης.

Είναι εφικτό να καταναλώσετε μία μεγάλη ποσότητα υψηλής δραστικότητας προϊόντων μαριχουάνας, μέσα σε μία σύντομη χρονική περίοδο, εξηγεί ο Κράκοβερ. Εύκολα μπορείτε να προσλάβετε μία μεγάλη δόση μαριχουάνας από την κατανάλωση βρώσιμων προϊόντων, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε, αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας.

Η συσχέτιση είναι ισχυρότερη για τα άτομα που είναι ευάλωτα στην ψυχική ασθένεια

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, των οποίων η υπάρχουσα ευαλωτότητα στην ψυχική ασθένεια, καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να εμφανίσουν μία χρόνια ψύχωση, αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας, σύμφωνα με έρευνες.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης σχιζοφρένειας, μετά από την εμφάνιση ψύχωσης η οποία προκαλείται από κατανάλωση ουσιών είναι περίπου στο 11%, με τη μεγαλύτερη συσχέτιση να υφίσταται ανάμεσα στους πιο ευάλωτους χρήστες κάνναβης, σύμφωνα με μία μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε το 2019 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Ο Ντάνοβιτς συμβουλεύει τους νέους ανθρώπους να εξετάσουν αν έχουν γενετικό κίνδυνο για εκδήλωση ψυχικής ασθένειας, πριν προχωρήσουν σε χρήση μαριχουάνας.


Διαβάστε σχετικά: Η κατάχρηση κάνναβης αλλοιώνει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών που συνδέονται με τα αρνητικά συναισθήματα


Αν έχουν οικογενειακό ιστορικό σοβαρών ψυχικών ασθενειών, ο κίνδυνος που διατρέχουν μπορεί να είναι πραγματικά υψηλότερος από αυτόν των συνομηλίκων τους, προσθέτει. Είναι σημαντικό να είναι σχετικά ενήμεροι.

Η Έμιλι Φέινστειν, αναπληρωματική διευθύντρια του Κέντρου για τον Εθισμό στην Αμερική, υποστηρίζει τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τους νέους χρήστες.

Οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα πως η χρήση μαριχουάνας κατά την εφηβική ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας ή ψυχωσικών συμπτωμάτων σε νέους ανθρώπους με ενδεχόμενη προδιάθεση στην ψυχική ασθένεια, δηλώνει.

Οι επιπτώσεις από τη χρήση μαριχουάνας ενισχύονται σε εφήβους και νέους ενήλικες, των οποίων οι αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι είναι πιο ευπαθείς στην επίδραση της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), σημειώνει. Οι γονείς θα έπρεπε να ανησυχούν ιδιαίτερα εάν τα παιδιά τους κάνουν χρήση προϊόντων υψηλής συγκέντρωσης THC.

Ο Αρμεντάνο συμφωνεί ότι η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με αυτή τη δυνητική συσχέτιση, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, βοηθώντας στη θέσπιση σωστή νομοθεσίας, ώστε μην υπάρχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο φυτό από πολύ νεαρά άτομα και να υπάρχουν στοχευμένες προειδοποιήσεις για τους ενήλικες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων επιδράσεων από τη χρήση του.

Ωστόσο, η θέση υπέρ της απαγόρευσης της κάνναβης, δυστυχώς, δεν επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, συνοψίζει ο Αρμεντάνο.


Kat Leiv
Πηγή: medicalxpress.com

Απόδοση: Κατερίνα Λειβαδάρου - Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...