PsychologyNow Team

Νέα μελέτη εντοπίζει 44 γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης

Νέα μελέτη εντοπίζει 44 γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης

PsychologyNow Team
πίνακας που απεικονίζει έναν άντρα με μία κλωστή να ξεδιπλώνεται μέσα στο κεφάλι του

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη) επηρεάζει περίπου το 14% των ανθρώπων παγκοσμίως και αποτελεί την κυριότερη αιτία αναπηρίας στο γενικό πληθυσμό.


Διεθνής επιστημονική ομάδα βρήκε 44 γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics είναι η μεγαλύτερη του είδους της.

Οι ερευνητές εντοπίζουν νέες γενετικές συνδέσεις της κατάθλιψης

Η μελέτη χρησιμοποίησε διαφορετικά σύνολα δεδομένων για να δημιουργήσει μια μετα-ανάλυση σε επίπεδο γονιδιώματος. Περιέλαβε γενετικά δεδομένα 135,458 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη. Την ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν 344,901 άτομα τα οποία δεν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Η μελέτη βρήκε 44 γενετικούς τόπους (loci) που συνδέονται με την κατάθλιψη. Πρόκειται για σταθερές θέσεις πάνω σε ένα χρωμόσωμα, οι οποίες κατά βάση αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές γενετικές μονάδες.

Βρήκε επίσης μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Οι ερευνητές ταυτοποίησαν έξι τόπους που συνδέονται με την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια. Βρήκαν επίσης γενετική επικάλυψη μεταξύ της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής.

Η μελέτη ανοίγει νέο έδαφος για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την κατάθλιψη. Τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των θεραπειών κατάθλιψης καθώς και στο σχεδιασμό νέων θεραπειών.

Κατανοώντας την κατάθλιψη και τη γενετική

Παρ’όλο που τα νέα επιστημονικά άρθρα κάνουν λόγο για κάποιο "γονίδιο υπεύθυνο για την κατάθλιψη", δεν έχει εντοπιστεί κάποιο τέτοιο γονίδιο μέχρι τώρα. Αυτή η μελέτη, όπως και οι προηγούμενες μελέτες, αναγνώρισε μοναδικούς γενετικούς τόπους που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Όταν κάποιος φέρει ορισμένες γενετικές παραλλαγές ο κίνδυνος ανάπτυξης της κατάθλιψης αυξάνεται. Οι μελέτες δεν έχουν προσδιορίσει ακριβώς με ποιο τρόπο μπορεί ένα γονίδιο να προκαλέσει κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, όλοι οι άνθρωποι φέρουν τουλάχιστον μερικά από τα γονίδια που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Έτσι, πρόσθετοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Η μελέτη εξέτασε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς επίσης και η χαμηλή εκπαιδευτική επίδοση συνδέονταν με την κατάθλιψη. Οι γενετικοί κίνδυνοι για την κατάθλιψη επικαλύπτονται επίσης με γονίδια που συνδέονται με την κακή ποιότητα του ύπνου.

Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη διαταραχή. Οι πολιτιστικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένα γονίδια μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως μετά από ένα τραυματικό συμβάν. Ωσότου οι ερευνητές διεξάγουν επιπρόσθετες δοκιμές πάνω σε κάθε γενετικό τόπο, θα ήταν άτοπο να ισχυριστούμε ότι κάποιο από τα γονίδια "προκαλεί" από μόνο του κατάθλιψη.

Παρ’όλο που η κατάθλιψη έχει βιολογικές βάσεις, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως τα συμπτώματά της είναι μόνιμα. Η κατάθλιψη επιδέχεται θεραπείας. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει κατάθλιψη, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για περαιτέρω βοήθεια και συμβουλές για την αντιμετώπισή της.


Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση: Ίρις Καλπούζου
Επιμέλεια: Βασιλική Τσαπάκη, Μεταφράστρια

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...