PsychologyNow Team

Νέο ερευνητικό φάρμακο παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση μέσα σε δύο ώρες

Νέο ερευνητικό φάρμακο παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση μέσα σε δύο ώρες

PsychologyNow Team
ερευνητικό φάρμακο που παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση μέσα σε δύο ώρες
Image credit: DCStudio/ freepik.com

Μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο που παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση σε ποντίκια σε μόλις δύο ώρες, περιγράφοντας μία νέα προσέγγιση στη θεραπεία της κατάθλιψης.


Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, η ομάδα περιγράφει τη νέα προσέγγισή της για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η χρόνια κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συχνές μορφές ψυχικής ασθένειας και οι ερευνητές εργάζονται σκληρά αναζητώντας μια θεραπεία. Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής είναι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης που μειώνουν την κατάθλιψη στοχεύοντας στους μεταφορείς σεροτονίνης - είναι γενικά γνωστά ως φάρμακα SERT.

Τα φάρμακα αυτά λειτουργούν ανεβάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, τα φάρμακα αυτά μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να έχουν αντίκτυπο και μπορεί επίσης να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Nanjing της Κίνας, ακολούθησαν μια νέα προσέγγιση -αποσύνδεση της SERT και ενός ενζύμου που ονομάζεται νευρωνική συνθάση του μονοξειδίου του αζώτου (nNos).


Διαβάστε σχετικά: Κατάθλιψη – Κάποια χαρακτηριστικά


Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η σεροτονίνη αποσυνδέονταν από την nNos στον εγκέφαλο των ποντικών. Σκέφτηκαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας σεροτονίνης σε ένα τμήμα του εγκεφάλου (τον ραχιαίο πυρήνα της ραφής) και σε αύξηση της ποσότητας σε ένα άλλο (τον έσω προμετωπιαίο φλοιό.) Το αποτέλεσμα, υπέθεσαν, θα έπρεπε να είναι μια ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Για να το διαπιστώσουν, ανέπτυξαν μια ένωση που ονομάζεται ZZL-7. Όταν χορηγήθηκε με ένεση σε ποντίκια, τροποποίησε την πυροδότηση των νευρώνων που παράγουν σεροτονίνη στον ραχιαίο πυρήνα της ραφής και με τον τρόπο αυτό διέκοψε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεταφορέων σεροτονίνης και των nNos.

Αυτό οδήγησε σε αυξημένες ποσότητες σεροτονίνης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό, οι οποίες, όπως υποθέτουν, θα γίνονταν πιθανώς αισθητές στους ανθρώπους ως μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Σημειώνουν επίσης ότι επειδή ο εγκέφαλος αρχίζει να αυξάνει την ποσότητα σεροτονίνης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό σχεδόν αμέσως, τα αποτελέσματα της ένωσης και κατ’ επέκταση του νέου φαρμάκου, θα πρέπει να γίνουν αισθητά μέσα σε μερικές ώρες.


Έρευνα: Nan Sun et al, Design of fast-onset antidepressant by dissociating SERT from nNOS in the DRN, Science (2022). DOI: 10.1126/science.abo3566
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...