PsychologyNow Team

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να παίρνετε το Ozempic;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να παίρνετε το Ozempic;

PsychologyNow Team
το φάρμακο Ozempic

Η σεμαγλουτίδη λαμβάνεται με στόχο την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Μόλις όμως σταματήσει η λήψη του φαρμάκου, το σωματικό του λίπος και η προηγούμενη όρεξή του τείνουν να επιστρέψουν.


Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του Ozempic, μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της απώλειας βάρους και τη θεραπεία του διαβήτη. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα "θαυματουργό" φάρμακο απώλειας βάρους για τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία.

Αλλά, όπως συμβαίνει με πολλά φάρμακα, λειτουργεί μόνο για όσο διάστημα χρησιμοποιείται. Μόλις κάποιος σταματήσει την τακτική αγωγή του με σεμαγλουτίδη, το βάρος του είναι πιθανό να επανέλθει αμέσως.

Τον τελευταίο χρόνο, οι συνταγές αυξήθηκαν κατακόρυφα για το Ozempic, ένα φάρμακο για τον διαβήτη που χορηγείται για την απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος -είτε για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είτε απλώς για να χάσουν μερικά επιπλέον κιλά- συρρέουν στους γιατρούς για να τους το συνταγογραφήσουν.

Αλλά η έναρξη του φαρμάκου χωρίς προσοχή μπορεί να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα. Στην ιατρική της παχυσαρκίας είναι σύνηθες όταν ένα άτομο σταματά μια αποτελεσματική θεραπεία απώλειας βάρους, είτε πρόκειται για φαρμακολογική είτε για συμπεριφορική θεραπεία, το βάρος του να επανέρχεται.

Υπάρχει μια προειδοποίηση εδώ: Παίρνετε αυτό το φάρμακο και χάνετε πολύ βάρος. Αλλά πρέπει να συνεχίζετε να το λαμβάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Είστε πρόθυμοι να το κάνετε αυτό; Και αν το κόψετε, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες να επιστρέψετε αμέσως εκεί που ήσασταν, υποστηρίζει ο Στήβεν Χέιμσφιλντ, καθηγητής μεταβολισμού και σύστασης σώματος στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη άνοιξη, οι άνθρωποι που σταμάτησαν να παίρνουν σεμαγλουτίδη μετά από τακτική χρήση πήραν κατά μέσο όρο τα δύο τρίτα του βάρους που έχασαν μέσα σε ένα χρόνο. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk, την εταιρεία που παρασκευάζει το Ozempic.

Ο ενθουσιασμός μου για τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους εξισορροπείται με την εμπειρία ότι αυτά τα φάρμακα είναι δυνητικά επικίνδυνα, είναι πολύ ισχυρά και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, δήλωσε ο Χέιμσφιλντ. Αυτό το φαινόμενο επανάκαμψης είναι μεγαλύτερο από ό,τι έχω δει στο παρελθόν. Η υποτροπή είναι καθολική όταν οι άνθρωποι σταματούν τη θεραπεία παχυσαρκίας, αλλά αυτή φαίνεται να συνδέεται με μια πιο γρήγορη ανάκαμψη.


Διαβάστε σχετικά: Συναισθηματικό φαγητό


Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε το Ozempic

Η σεμαγλουτίδη λειτουργεί ενισχύοντας το επίπεδο της ορμόνης γλυκαγόνο-όμοιο πεπτίδιο 1 (GLP-1) στο σώμα. Αυτή η ορμόνη διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Τα φάρμακα GLP-1 βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και καθυστερούν την κένωση του στομάχου, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι αν αρχίσουν να παίρνουν ένα από αυτά τα φάρμακα, επιτέλους ξέρουν πώς είναι να νιώθουν χορτάτοι, δήλωσε. Είναι δύσκολο να ρυθμίσετε τις διατροφικές συμπεριφορές σας αν δεν ξέρετε πώς είναι να αισθάνεστε χορτάτοι.

Όταν ένα άτομο παίρνει σεμαγλουτίδη, είναι σε θέση να τρώει λιγότερη τροφή χωρίς το σώμα να μπαίνει σε κατάσταση πείνας. Μόλις το άτομο σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, το σώμα του θα επεξεργαστεί αυτό το έλλειμμα θερμίδων ως ένδειξη υποσιτισμού και θα προσπαθήσει να ξαναπάρει βάρος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η προηγούμενη όρεξη του ατόμου θα επιστρέψει και ότι ο μεταβολισμός του θα μειωθεί ξανά.

Όλες οι συμπεριφορές που βίωσε το άτομο πριν από τη λήψη της σεμαγλουτίδης, είτε πρόκειται για ακόρεστη όρεξη είτε για υψηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι πιθανό να επιστρέψουν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να διακόψει τη θεραπεία με σεμαγλουτίδη, όπως το υψηλό κόστος ή η μη προσβασιμότητα σε αυτό λόγω έλλειψης του. Ορισμένοι άνθρωποι που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη αναφέρουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως η απώλεια της όρεξης, μια νεοαποκτηθείσα απέχθεια για το αλκοόλ και ασυνήθιστες λιγούρες. Τις εβδομάδες μετά τη διακοπή της λήψης της σεμαγλουτίδης, οι αντιδράσεις αυτές θα πρέπει να υποχωρήσουν.

Βιολογικά, η διακοπή του φαρμάκου επηρεάζει την κίνησή σας να καταναλώνετε αλκοόλ εκτός από την κατανάλωση τροφής. Όταν το σταματήσετε, αυτή η ορμή να επιστρέψετε σε αυτή τη συμπεριφορά επανέρχεται στο φυσιολογικό. Δεν έχουμε δεδομένα που να δείχνουν ότι χειροτερεύει, δήλωσαν.

Πιθανόν να είναι αποτελεσματικό για ένα άτομο να κάνει ένα διάλειμμα από τη χρήση της σεμαγλουτίδης και να επιστρέψει σε αυτήν αν ξαναπάρει το βάρος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να το υποστηρίζουν αυτό.

Ωστόσο, η επανάκτηση βάρους δεν είναι συνήθως τόσο ευεργετική όσο η διατήρησή του. Η ανακύκλωση βάρους παρουσιάζεται όταν ένα άτομο κυμαίνεται πολλές φορές μεταξύ υψηλού βάρους και σχετικά χαμηλότερου βάρους. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι όσο περισσότερο ένα άτομο κάνει κύκλους βάρους, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διατηρήσει το βάρος του.

Η σεμαγλουτίδη και άλλα φάρμακα που προάγουν την απώλεια βάρους πρέπει πάντα να συνδυάζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η περισσότερη άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιος αποφασίσει να σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, δεν θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...