PsychologyNow Team

Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας

Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας

PsychologyNow Team
γυναίκα που πάσχει από Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας κοιτάζεται στο καθρέπτη
Image credit: freepic.diller / freepik.com

Η ΔΣΔ είναι μια σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας που προκαλεί ακραία δυσφορία και παρεμβαίνει στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί καθημερινά.


Η ηθοποιός Μέγκαν Φοξ μοιράστηκε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο Sports Illustrated ότι πάσχει από δυσμορφία σώματος. Στο βίντεο της συνέντευξης, η Φοξ είπε: Δεν βλέπω ποτέ τον εαυτό μου όπως με βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποτέ δεν υπήρξε ένα σημείο στη ζωή μου όπου αγάπησα το σώμα μου.

Η Φοξ δεν είναι μόνη της στον αγώνα της. Πολλές άλλες διασημότητες έχουν μιλήσει για την πάθησή της, όπως η τραγουδίστρια Billie Eilish και ο ηθοποιός Robert Pattinson. Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου το 2% του πληθυσμού έχει τη διαταραχή.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται περισσότερη συζήτηση για τη δυσμορφία του σώματος, πολλοί άνθρωποι συγχέουν την κατάσταση με το άγχος για την εικόνα του σώματος. Ακόμη και ο όρος "δυσμορφία του σώματος" είναι ξεπερασμένος, με τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους να προτιμούν τον όρο "Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας" ή ΔΣΔ.

Η ΔΣΔ είναι μια σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας που προκαλεί ακραία δυσφορία και παρεμβαίνει στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί καθημερινά. Έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών από όλες τις παθήσεις ψυχικής υγείας, γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι είναι η πάθηση.

Τι είναι η Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας;

Η ΔΣΔ ορίζεται ως η ενασχόληση ή η εμμονή με κάποια πτυχή του σώματος ή της εμφάνισης του ατόμου αυτού, την οποία θεωρεί ότι έχει σοβαρά ελαττώματα - ενώ στην πραγματικότητα κανένα τέτοιο ελάττωμα δεν είναι αντιληπτό στους άλλους.

Πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με κάποια πτυχή της εμφάνισής τους, αλλά τα άτομα με ΔΣΔ αναλώνονται για αρκετές ώρες την ημέρα σε επίμονες σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τα αντιληπτά ελαττώματά τους.

Αυτά τα αντιληπτά ελαττώματα προκαλούν ακραία συναισθηματική δυσφορία και σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Τα άτομα με ΔΣΔ έχουν υπερβολική αυτοσυνειδησία, πιστεύοντας συχνά ότι οι άλλοι άνθρωποι παρατηρούν, κρίνουν ή μιλούν για το αντιληπτό ελάττωμά τους. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αποφεύγουν τις στενές σχέσεις και τις κοινωνικές καταστάσεις -συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και του σχολείου. Κάποιοι μπορεί να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι εντελώς.

Τα άτομα με ΔΣΔ μπορεί επίσης να βιώνουν ακραία συναισθήματα αηδίας, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς και σκέψεις αυτοκτονίας επειδή τα αντιληπτά ελαττώματά τους είναι τόσο ενοχλητικά. Η υπερβολική επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά -όπως το κοίταγμα στον καθρέφτη, η υπερβολική περιποίηση, το σκάλισμα του δέρματος ή η αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους- είναι επίσης συχνή στα άτομα με ΔΣΔ.

Ενώ το δέρμα, η μύτη, τα δόντια και τα μάτια είναι από τις πιο συνηθισμένες εμμονές για τα άτομα με ΔΣΔ, η ενασχόληση με το σωματικό βάρος ή το μέγεθος των μυών μπορεί επίσης να απασχολεί. Είναι επίσης σύνηθες για τα άτομα με ΔΣΔ να ασχολούνται με πολλά μέρη του σώματός τους.

Η διαταραχή τείνει να ξεκινά στην εφηβεία, αλλά τα αίτια της πάθησης δεν είναι πλήρως κατανοητά. Το παιδικό τραύμα, ο εκφοβισμός που σχετίζεται με την εμφάνιση, η γενετική και οι χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο έχουν προταθεί ως πιθανές αιτίες.

Ενώ η ΔΣΔ είναι περίπου το ίδιο συχνή στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, οι άνδρες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυϊκή δυσμορφία - την πεποίθηση ότι το σώμα τους είναι πολύ μικρό ή δεν είναι αρκετά μυώδες. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να ασχολούνται με τα γεννητικά τους όργανα απ' ό,τι οι γυναίκες.

Παρόλο που η ΔΣΔ προσβάλλει περίπου το 2% των ανθρώπων, είναι πιθανό ο πραγματικός επιπολασμός να είναι υψηλότερος στην πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με ΔΣΔ συχνά φοβούνται να μοιραστούν τα συμπτώματά τους με τους επαγγελματίες υγείας από ντροπή ή από φόβο ότι δεν θα γίνουν κατανοητά.

Λήψη βοήθειας

Πολλοί από εμάς νιώθουμε ανασφάλεια για ορισμένες πτυχές της εμφάνισής μας. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς αυτό δεν προκαλεί ακραία στενοχώρια ή δεν εμποδίζει την καθημερινή ζωή. Ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε σε κάποιον για το ΔΣΔ αν αισθάνεστε ότι:

  • ξοδεύετε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σκεπτόμενοι τα αντιληπτά ελαττώματα της εμφάνισης
  • θεωρείτε ότι η ενασχόλησή σας με τις αντιληπτές ατέλειες παρεμποδίζει την καθημερινή σας λειτουργία
  • βιώνετε σημαντική συναισθηματική δυσφορία ως αποτέλεσμα αυτών των ανησυχιών

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, το καλύτερο πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον παθολόγο σας ή με έναν ψυχολόγο. Θα σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας, πώς επηρεάζουν τη ζωή σας και αν έχετε κάνει σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας.

Ενώ πολλά άτομα με ΔΣΔ υποβάλλονται σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής για να "διορθώσουν" τις αντιληπτές ατέλειες, αυτό σπάνια είναι επιτυχές στη διαχείριση της κατάστασης. Ακόμη και αν το άτομο αισθάνεται καλύτερα για το συγκεκριμένο μέρος του σώματος μετά, μπορεί να εξακολουθεί να αναπτύσσει ανησυχίες για άλλα μέρη του σώματος.

Το να έχετε ΔΣΔ δεν σημαίνει ότι είστε ματαιόδοξος ή εγωπαθής και δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεστε. Η ΔΣΔ είναι απίθανο να εξαφανιστεί χωρίς θεραπεία, γι' αυτό και είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αν παλεύετε με αυτήν.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...