PsychologyNow Team

Το καθημερινό στρες ενισχύει τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε ανθρώπους με κατάθλιψη

Το καθημερινό στρες ενισχύει τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε ανθρώπους με κατάθλιψη

PsychologyNow Team
άντρας αγχωμένος πιάνει το κεφάλι του

Το χρόνιο στρες συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη, οι οποίοι εκτίθονται καθημερινά σε στρεσογόνους παράγοντες, ακόμη και ήπιας έντασης, ενδέχεται να εμφανίσουν εξασθένιση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.


Μία ομάδα ερευνητών βρήκε ότι σε ανθρώπους που εμφανίζουν κατάθλιψη, εκείνοι οι οποίοι είχαν βιώσει άγχος τις τελευταίες 24 ώρες εμφάνισαν έκπτωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας – η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος – από ό,τι οι πάσχοντες με κατάθλιψη που δεν είχαν βρεθεί σε τέτοιου είδους συνθήκες.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτές οι ερευνητικές προσπάθειες βοηθούν στην βαθύτερη κατανόηση της συσχέτισης της κατάθλιψης, τους στρες και των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και στο σχεδιασμό κατάλληλων στρατηγικών πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης.

Η συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία αφετηρία για να εξεταστεί εάν η εκμάθηση στρατηγικών διαχείρισης και αντιμετώπισης των καθημερινών στρεσογόνων καταστάσεων, μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για την καρδιαγγειακή λειτουργία… Για παράδειγμα, η ενσυνειδητότητα ή η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία θα μπορούσε να ωφελήσουν όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, λένε οι ερευνητές.

Όταν ξεκινήσαμε να εξετάζουμε τον τρόπο που η αγγειακή λειτουργία διαφέρει ανάμεσα σε άτομα με κατάθλιψη, έγινε σαφές ότι θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το ρόλο που διαδραματίζει το στρες. Εάν ένα άτομο βιώνει μακροχρόνιο στρες, είναι πιθανότερο να εμφανίσει κατάθλιψη. Η σύνδεση αυτή δύσκολα αμφισβητείται. Αυτό που θέλαμε να δούμε ήταν την τριπλή αλληλεπίδρασης μεταξύ του στρες, της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής λειτουργίας, προσθέτουν.

Στην παρούσα μελέτη, συμμετείχαν 43 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά προβλήματα, δεν κάπνιζαν και ήταν δραστήριοι. Οι ερευνητές επίσης τους εξέτασαν για τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα. Την ημέρα της εξέτασης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν στρεσογόνες καταστάσεις που είχαν βιώσει έως και 24 ώρες πριν, συμπεριλαμβανομένων και των διαπληκτισμών με κάποιο οικογενειακό ή φιλικό πρόσωπο ή κάποιο στρεσογόνο γεγονός στην εργασία ή το σχολείο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ενδοθηλιακή λειτουργία των συμμετεχόντων, με την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής ίνας στο χέρι τους, η οποία τους επέτρεψε την εισαγωγή μικρής ποσότητας ακετυλοχολίνης, που με τη σειρά της επηρέασε τα αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η ουσία επηρέασε την ενδοθηλιακή λειτουργία αυτών των αγγείων.

Οι ενήλικες που πάσχουν από κατάθλιψη ανέφεραν ότι βίωσαν περισσότερο στρες και μεγαλύτερης έντασης από ό,τι οι υγιείς ενήλικες, γεγονός που ενισχύει την συσχέτιση μεταξύ στρες και κατάθλιψης… Επίσης, οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν γενικότερα να εμφανίζουν προβλήματα αγγειακής λειτουργίας, παρόλο που η ενδοθηλιακή λειτουργία παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα όταν υπήρχε συνδυασμός άγχους και κατάθλιψης.

Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association εκτός από τη σπουδαιότητα που έχουν για το σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, τονίζουν τον σημαντικό ρόλο των ψυχολογικών διαστάσεων συγκεκριμένων παθήσεων.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεπίδρασης της φυσιολογίας και της ψυχολογίας.


apostolidoy anna

 

Μελέτη: Self‐Reported Everyday Psychosocial Stressors Are Associated With Greater Impairments in Endothelial Function in Young Adults With Major Depressive Disorder
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...