PsychologyNow Team

Πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει την ψυχική υγεία;

PsychologyNow Team
γυναίκα με υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει την ψυχική υγεία της
Image credit: freepik/ freepik.com

Μία νέα μελέτη παρουσιάζει τους συσχετισμούς μεταξύ της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, της ευεξίας και της εγκεφαλικής δραστηριότητας.


Η ψυχική μας υγεία και η υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος έχουν μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση. Μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Max Planck για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες (MPI CBS) στη Λειψία της Γερμανίας, παρουσιάζει τους συσχετισμούς μεταξύ της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, της ευεξίας και της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα συναισθήματα και μπορεί να έχει σχέση με την ανάπτυξη της υπέρτασης.

Αρκετές μελέτες έχουν ήδη αναφέρει τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και υπέρτασης, με μικτά ή και αντιφατικά αποτελέσματα. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές του MPI CBS ανέλυσαν τώρα σε βάθος τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας, υψηλότερης αρτηριακής πίεσης και υπέρτασης σε άτομα ηλικίας 60 ετών, χρησιμοποιώντας εκτεταμένα ψυχολογικά, ιατρικά και απεικονιστικά δεδομένα από τον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Για να λάβουμε στατιστικά ισχυρές απαντήσεις, χρησιμοποιήσαμε το εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος του δείγματος της βρετανικής βιοτράπεζας με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες στη μελέτη. Καταφέραμε να δείξουμε ότι η υψηλότερη αρτηριακή πίεση σχετίζεται με λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, μεγαλύτερη ευεξία και χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα συναισθήματα - κάτι που εκπλήσσει αρχικά, αλλά μπορεί να εξηγηθεί από τα άλλα ευρήματά μας, αναφέρει η Λίνα Σάαρε, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.


Διαβάστε σχετικά: Κατάθλιψη – Κάποια χαρακτηριστικά


Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπιστώνουν επίσης ότι η απειλή της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία, ακόμη και χρόνια πριν διαγνωστεί η υπέρταση. Στην κλινική, παρατηρούμε ότι οι πάσχοντες αισθάνονται συχνά κουρασμένοι και στη συνέχεια δεν παίρνουν τα φάρμακά τους για την υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή αυτό πλήττει επιπλέον τη διάθεσή τους, εξηγούν οι ερευνητές.

Από την άλλη πλευρά, υποψιαζόμαστε ότι σε άτομα που αισθάνονται ψυχικά καλά με προσωρινά υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η ενισχυτική μάθηση συμβάλλει τελικά στην ανάπτυξη μόνιμης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή το κατώφλι του πόνου αυξάνεται επίσης με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τον σωματικό πόνο, αλλά και για τον κοινωνικό πόνο ή το μεγαλύτερο στρες. Έτσι, υπομένουν τον πόνο ή το στρες και μετά από δέκα χρόνια διαγιγνώσκονται με υπέρταση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά θέτουν τις βάσεις για νέες θεωρήσεις σχετικά με τη σχέση της ψυχικής υγείας και των αιτιών της υπέρτασης. Για τις ευρέως διαδεδομένες ασθένειες της κατάθλιψης και της υπέρτασης, μια τέτοια αλλαγή προοπτικής θα μπορούσε να επιτρέψει νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία και την πρόληψη που εστιάζουν στην αλληλεπίδραση της ψυχικής και της σωματικής υγείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications.


Έρευνα: H. Lina Schaare et al, Associations between mental health, blood pressure and the development of hypertension, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-37579-6

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...