PsychologyNow Team

Τα σώματα των ατόμων με ψυχικές ασθένειες είναι βιολογικά μεγαλύτερα από την πραγματική τους ηλικία

Τα σώματα των ατόμων με ψυχικές ασθένειες είναι βιολογικά μεγαλύτερα από την πραγματική τους ηλικία

PsychologyNow Team
γυναίκα με ψυχική ασθένεια έχει βιολογικά μεγαλύτερο σώμα απο την πραγματική της ηλικία
Image credit: mindandi / freepik.com

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή αγχώδεις διαταραχές, έχουν δείκτες στο αίμα που υποδηλώνουν ότι είναι μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.


Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό γιατί τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ο Δρ. Tζούλιαν Ματζ και η καθηγήτρια Κάθριν Λιούις, από το King's College του Λονδίνου, εξέτασαν δεδομένα για 168 διαφορετικούς μεταβολίτες του αίματος από 110.780 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα. Συνέδεσαν τα δεδομένα αυτά με πληροφορίες σχετικά με το αν τα άτομα είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ψυχική νόσο είχαν προφίλ μεταβολιτών γηραιότερο από ό,τι θα αναμενόταν για την ηλικία τους.

Ο Δρ. Tζούλιαν Ματζ παρουσιάζοντας την εργασία στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Παρίσι, δήλωσε: Είναι πλέον δυνατό να προβλέψουμε την ηλικία των ανθρώπων από τους μεταβολίτες του αίματος. Διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, όσοι είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν ένα προφίλ μεταβολιτών που υπονοούσε ότι ήταν μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία. Για παράδειγμα, τα άτομα με διπολική διαταραχή είχαν δείκτες στο αίμα που έδειχναν ότι ήταν περίπου 2 χρόνια μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία.


Διαβάστε σχετικά: Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μπορεί να αποτρέψει την παθολογική γήρανση


Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και χειρότερη ποιότητα υγείας από τον γενικό πληθυσμό. Οι εκτιμήσεις της επίδρασης ποικίλλουν ανάλογα με την πάθηση ψυχικής υγείας. Συχνά τα άτομα με κακή ψυχική υγεία εμφανίζουν αυξημένη τάση να αναπτύσσουν παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη και οι παθήσεις αυτές τείνουν να επιδεινώνονται με την ηλικία. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα με ψυχικές διαταραχές είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής (σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό) κατά περίπου 10 χρόνια για τους άνδρες και επτά χρόνια για τις γυναίκες.

Ο Δρ. Ματζ συνέχισε: Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα σώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να είναι γηραιότερα από ό,τι θα αναμενόταν για ένα άτομο της ηλικίας τους. Αυτό μπορεί να μην εξηγεί όλη τη διαφορά στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και του γενικού πληθυσμού, αλλά σημαίνει ότι η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους δείκτες για την παρακολούθηση της βιολογικής γήρανσης, αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τη σωματική υγεία των ατόμων με ψυχικές ασθένειες και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της σωματικής υγείας.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...