PsychologyNow Team

Ενσωματώνοντας τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα ογκολογικά θεραπευτικά πρωτόκολλα

Ενσωματώνοντας τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα ογκολογικά θεραπευτικά πρωτόκολλα

PsychologyNow Team
γυναίκα με καρκίνο δέχεται υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Image credit: freepik/ freepik.com

Οι νοσηλευόμενοι με καρκίνο βιώνουν υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και σημαντική έκπτωση στην κινητικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες.


Μια νέα μελέτη της διδακτορικής φοιτήτριας Τιν Βου από το Τhe City University of New York και των συνεργατών της αποκαλύπτει ότι οι νοσηλευόμενοι με καρκίνο βιώνουν υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και σημαντική έκπτωση στην κινητικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται η σημασία της ενσωμάτωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα υφιστάμενα πρωτόκολλα ογκολογικής θεραπείας.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν τη μεγαλύτερη έκπτωση στην κινητικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες, ιδίως μεταξύ των ατόμων με γαστρεντερικό καρκίνο, που υποβλήθηκαν μόνο σε ακτινοθεραπεία, ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους και χαμηλότερα επίπεδα αυτοαναφερόμενης κατάστασης υγείας.

Οι ασθενείς με υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και λειτουργική εξασθένιση ανέφεραν επίσης μεγαλύτερα εμπόδια στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας σε ασθενείς με καρκίνο.

Τα εμπόδια που σχετίζονται με τη στάση απέναντι στην ψυχική ασθένεια, όπως η επιθυμία να λύσουν μόνοι τους τα ψυχολογικά προβλήματα και η πεποίθηση ότι θα επιλυθούν από μόνα τους, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι συμπεριφορές και να βελτιωθεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ενημέρωση για την ψυχική υγεία και να μειωθεί το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική ασθένεια, λέει η Βου. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η απασχόληση άρτια εκπαιδευμένου και ευαίσθητου προσωπικού για την αξιολόγηση και την εκπαίδευση των ασθενών μπορεί να είναι αποδεκτή από την πλειονότητα των ασθενών.

Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Psycho-Oncology.


Έρευνα: Thinh Toan Vu et al, Mental Health, Functional Impairment, and Barriers to Mental Health Access Among Cancer Patients in Vietnam, Psycho-Oncology (2023). DOI: 10.1002/pon.6114

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...