Τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙ της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι η ψιλοκυβίνη, μια παραισθησιογόνος χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα μανιτάρια του γένους Psilocybe, μπορεί να ωφελήσει άτομα με καρκίνο και μείζονα κατάθλιψη.
Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν θεραπεία με ψιλοκυβίνη όχι μόνο παρουσίασαν μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αλλά και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη θεραπεία όταν ερωτήθηκαν στο τέλος της δοκιμής.
Με τη δέσμευση σε έναν συγκεκριμένο υποτύπο υποδοχέα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η ψιλοκυβίνη μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, τη νόηση και την αντίληψη. Η ψιλοκυβίνη δεν έχει αποδεκτή ιατρική χρήση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης και για αυτό δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για κλινική χρήση.
Ωστόσο, πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν καταδείξει την ασφάλεια και τη δυνητική αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ψιλοκυβίνη -η οποία συνδυάζει την ψιλοκυβίνη με ψυχολογική υποστήριξη από εκπαιδευμένους θεραπευτές- για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Επιπλέον, συνεχιζόμενες έρευνες εξετάζουν τη χρήση της θεραπείας με ψιλοκυβίνη για διάφορες άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, ο εθισμός και η διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Σε αυτή την τελευταία ανοιχτή δοκιμή Φάσης ΙΙ, στην οποία συμμετείχαν ενήλικες με καρκίνο και μείζονα κατάθλιψη, 30 συμμετέχοντες στο Sunstone Therapies στο Rockville του Maryland έλαβαν μία εφάπαξ δόση 25 mg συνθετικής ψιλοκυβίνης συν μια ατομική συνεδρία με έναν ψυχολόγο καθώς και με υποστήριξη ομαδικής θεραπείας.
Διαβάστε σχετικά: Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη συνταγογραφούμενη λήψη ψυχεδελικών ουσιών σε ασθενείς με κατάθλιψη ή PTSD
Αυτή η μελέτη διαφοροποιήθηκε από την ομαδική της προσέγγιση. Ομάδες τριών έως τεσσάρων ασθενών έλαβαν ταυτόχρονα θεραπεία με 25 mg ψιλοκυβίνης σε παρακείμενα δωμάτια ανοιχτά την ίδια ώρα και έγινε ατομική θεραπεία με ψυχολόγο. Οι ομάδες είχαν προετοιμαστεί για την θεραπεία με την ψιλοκυβίνη καθώς και για συνεδρίες ενσωμάτωσης μετά τη συνεδρία, εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Mάνις Άγκραβαλ.
Οι συμμετέχοντες είχαν μέτριο ως σοβαρό βαθμό κατάθλιψης κατά την έναρξη της μελέτης. Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι βαθμολογίες σοβαρότητας της κατάθλιψης των ασθενών μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 19,1 μονάδες, μέγεθος που θα έδειχνε ότι η πλειονότητα δεν έπασχε πλέον από κατάθλιψη.
Επιπλέον, το 80% των συμμετεχόντων παρουσίασε διαρκή ανταπόκριση στη θεραπεία και το 50% εμφάνισε πλήρη ύφεση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από μία εβδομάδα, η οποία διατηρήθηκε για οκτώ εβδομάδες. Οι σχετιζόμενες με τη θεραπεία παρενέργειες, όπως η ναυτία και ο πονοκέφαλος, ήταν γενικά ήπιες.
Ως ογκολόγος για πολλά χρόνια, βίωνα την απογοήτευση όταν δεν μπορούσα να παρέχω φροντίδα για τον καρκίνο που αντιμετωπίζει ολόκληρο το άτομο και όχι μόνο για τον όγκο, δήλωσε ο Αγκραβάλ. Αυτή ήταν μια μικρή, ανοιχτή μελέτη και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, αλλά οι δυνατότητες είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη βοήθεια εκατομμυρίων ασθενών με καρκίνο που αγωνίζονται επίσης με τις σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου.
Όσον αφορά τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, αισθάνθηκαν ότι η σύνδεση με την ομάδα εμβάθυνε και εμπλούτισε την εμπειρία τους, συμβάλλοντας τελικά στην εμπειρία της αυτο-υπερβατικότητας και της συμπόνιας μεταξύ τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η χρήση τόσο των ατομικών όσο και των ομαδικών συνεδριών υποστήριζε τη θεραπεία με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ατομικών και ομαδικών συνεδριών επέτρεψε στη θεραπεία να παραμείνει μια οικεία ενδοσκοπική διαδικασία, προσθέτοντας παράλληλα μια αίσθηση "συντροφικότητας".
Πριν η παρέμβαση αυτή εφαρμοστεί στην κλινική πρακτική, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόσθετες μελέτες που θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, μαζί με ένα σκέλος ελέγχου για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της με άλλες θεραπείες ή το εικονικό φάρμακο.
Έρευνες:
- Psilocybin-assisted Group Therapy in Patients with Cancer Diagnosed with a Major Depressive Disorder, Cancer (2023)
- Acceptability of Psilocybin-assisted Group Therapy in Patients with Cancer and Major Depressive Disorder: Qualitative Analysis, Cancer (2023)
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*