PsychologyNow Team

Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη συνταγογραφούμενη λήψη ψυχεδελικών ουσιών σε ασθενείς με κατάθλιψη ή PTSD

Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη συνταγογραφούμενη λήψη ψυχεδελικών ουσιών σε ασθενείς με κατάθλιψη ή PTSD

PsychologyNow Team
ψυχεδελική τέχνη
Image credit: wirestock / freepik.com

Η Αυστραλία είναι πλέον η πρώτη χώρα που επιτρέπει στους ψυχιάτρους να συνταγογραφούν ορισμένες ψυχεδελικές ουσίες σε ασθενείς με κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες.


Οι Αυστραλοί γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν δόσεις MDMA, γνωστό και ως έκσταση, για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες (PTSD). Η ψιλοκυβίνη, το ψυχοδραστικό συστατικό των ψυχεδελικών μανιταριών, μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που έχουν εμμένουσα κατάθλιψη. Η χώρα έβαλε τα δύο φάρμακα στη λίστα με τα εγκεκριμένα φάρμακα από την Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων.

Οι επιστήμονες στην Αυστραλία εξεπλάγησαν από την κίνηση, η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Ένας επιστήμονας είπε ότι βάζει την Αυστραλία «στην πρώτη γραμμή της έρευνας σε αυτόν τον τομέα».

Ο Κρις Λάνγκμιντ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανακάλυψης Νευροϊατρικών στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών του Monash, είπε ότι έχει σημειωθεί πολύ λίγη πρόοδος στη θεραπεία επίμονων προβλημάτων ψυχικής υγείας τα τελευταία 50 χρόνια.

Η αυξανόμενη πολιτιστική αποδοχή οδήγησε δύο πολιτείες των ΗΠΑ να εγκρίνουν μέτρα για τη χρήση τους: το Όρεγκον ήταν το πρώτο που νομιμοποίησε τη χρήση της ψιλοκυβίνης για ενήλικες και οι ψηφοφόροι του Κολοράντο αποποινικοποίησαν την ψιλοκυβίνη το 2022. Ο μικρότερος αδερφός του προέδρου Τζο Μπάιντεν είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι ο πρόεδρος ήταν «πολύ ανοιχτόμυαλος» στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους σχετικά με τα οφέλη των ψυχεδελικών ουσιών ως μορφή ιατρικής θεραπείας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ όρισε την ψιλοκυβίνη ως «θεραπεία καινοτομίας» το 2018, μια ετικέτα που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη και την αναθεώρηση φαρμάκων για τη θεραπεία μιας σοβαρής πάθησης. Οι ερευνητές ψυχεδελικών ουσιών έχουν επωφεληθεί από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Johns Hopkins, και η FDA δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες για ερευνητές που σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές ψυχεδελικών φαρμάκων ως πιθανές θεραπείες για πληθώρα ιατρικών καταστάσεων.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχεδελική θεραπεία: Η επόμενη μεγάλη τάση στις θεραπείες ψυχικής υγείας


Ωστόσο, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση δεν έχει εγκρίνει τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών στη θεραπεία.

Ειδικοί ιατροί στις ΗΠΑ και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, έχουν προειδοποιήσει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και την έκταση των κινδύνων των ψυχεδελικών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παραισθήσεις.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα στοιχεία παραμένουν ανεπαρκή και ότι η μετάβαση στην κλινική πρακτική είναι πρόωρη, ότι οι ανειδίκευτοι ή κακώς εξοπλισμένοι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να κατακλύσουν τον χώρο, ότι η θεραπεία θα είναι απρόσιτη για τους περισσότερου και ότι η επίβλεψη της εκπαίδευσης, της θεραπείας και των αποτελεσμάτων των ασθενών θα είναι ελλιπής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα φάρμακα θα είναι ακριβά στην Αυστραλία - περίπου 10.000 δολάρια (6.600 δολάρια ΗΠΑ) ανά ασθενή για θεραπεία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «η ευκαιρία για τους Αυστραλούς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για συγκεκριμένες συνθήκες είναι μοναδική».

Υπάρχει ενθουσιασμός για την πρόοδο της πολιτικής για τα ναρκωτικά, είπε, ... για την προοπτική να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς πιο κατάλληλη και προσαρμοσμένη θεραπεία χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις κλινικές δοκιμές και τα άκαμπτα πρωτόκολλα.


ISID SK 2
Απόδοση: Ισιδώρα Σκουρλή, Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...