banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής μπορεί να βρίσκεται σε περιοχή του «σκοτεινού γονιδιώματος»

- Ψυχιατρική
10 Ιανουαρίου 2022

Οι επιστήμονες που ερευνούν το DNA έξω από τα γονίδιά μας, το «σκοτεινό γονιδίωμα», ανακάλυψαν πρόσφατα εξελιγμένες περιοχές όπου γίνεται κωδικοποίηση για πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή.


Πιστεύουν ότι αυτές οι νέες πρωτεΐνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικοί δείκτες για να γίνεται διάκριση ανάμεσα στις δύο παθήσεις και να αναγνωρίζονται ασθενείς που είναι πιο επιρρεπείς σε ψύχωση ή αυτοκτονία.

Η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή είναι σοβαρές ψυχικές διαταραχές που είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν. Παρά το γεγονός ότι είναι από τις πιο κληρονομικές διαταραχές ψυχικής υγείας, πολύ λίγα στοιχεία για την αιτία τους έχουν βρεθεί στα τμήματα του DNA μας που είναι γνωστά ως γονίδια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κέντρα στο σκοτεινό γονιδίωμα που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή μπορεί να έχουν εξελιχθεί επειδή έχουν ωφέλιμες λειτουργίες στην ανθρώπινη ανάπτυξη, όμως η διατάραξή τους από περιβαλλοντικούς παράγοντες οδηγεί σε ευπάθεια ή ανάπτυξη αυτών των διαταραχών.

Βρήκαμε κάποιες περιοχές του γονιδιώματος, που δεν κατηγοριοποιούνται ως γονίδια με την παραδοσιακή έννοια, οι οποίες δημιουργούν πρωτεΐνες που φαίνεται να συνδέονται με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή, δήλωσε ο Δρ Σουντακαράν Πραμπακαράν, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.


Διαβάστε σχετικά: Οι αιτίες για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα συστατικά του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή υπάρχουν συγκεκριμένα στους ανθρώπους – αυτές οι περιοχές δεν έχουν βρεθεί στο γονιδίωμα άλλων σπονδυλωτών. Είναι πιθανό αυτές οι περιοχές να εξελίχθηκαν γρήγορα στους ανθρώπους καθώς αναπτύχθηκαν οι γνωστικές μας ικανότητες, όμως διαταράσσονται εύκολα κι αυτό οδηγεί στις δύο παθήσεις.

Όταν κοιτάμε έξω από τις περιοχές του DNA που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως γονίδια, βλέπουμε ότι ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει την ικανότητα να δημιουργεί πρωτεΐνες, όχι μόνο τα γονίδια. Βρήκαμε νέες πρωτεΐνες που συμμετέχουν σε βιολογικές διεργασίες και είναι δυσλειτουργικές σε διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, είπε η Τσαϊτάνια Εράντι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα είναι σχεδιασμένα να στοχεύουν πρωτεΐνες που κωδικοποιούνται από τα γονίδια. Το νέο εύρημα βοηθάει να εξηγήσουμε γιατί η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή είναι κληρονομικές καταστάσεις, και θα μπορούσε να παρέχει νέους στόχους για μελλοντικές θεραπείες.


Ism Tsox
ΈρευναNovel open reading frames in human accelerated regions and transposable elements reveal new leads to understand schizophrenia and bipolar disorder, Molecular Psychiatry (2021).

Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια