PsychologyNow Team

Το παιδικό τραύμα και η κατάθλιψη συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του DNA

Το παιδικό τραύμα και η κατάθλιψη συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του DNA

PsychologyNow Team
γονιδιακή έλικα DNA

Στις περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, οι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν βιολογική ηλικία 10 με 15 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία.


Σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) στις αρχές Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη, το DNA των ατόμων που πάσχουν από Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, παρουσιάζει σημεία γήρανσης- αυξημένα περίπου 8 μηνών - σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό.

Το αποτέλεσμα αυτό παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιο τραύμα, κατά την παιδική τους ηλικία, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, απόρριψη ή παραμέληση. Τα παραπάνω ευρήματα υποστηρίζονται και από άλλες ερευνητικές προσπάθειες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η παρουσία σοβαρής καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και η ύπαρξη τραυματικού γεγονότος σχετίζονται με τη μείωση της διάρκειας ζωής των πασχόντων.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα επιχείρησε να δείξει ότι η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή δύναται να προκαλέσει, μετρήσιμες, αλλαγές στο DNA των πασχόντων, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες που εμφανίζονται με την ηλικιακή γήρανση. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 811 ασθενείς με κατάθλιψη και 319 άτομα που συνέθεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το γενετικό υλικό άλλαζε κατά τη διάρκεια των ετών, μέσω αιματολογικών δειγμάτων.

Το γενετικό υλικό DNA εισέρχεται στο σώμα μέσω της μεθυλίωσης, διαδικασία μέσα από την οποία μια μεθυλική ομάδα (CH3) προστίθεται στο DNA. Πιο συγκεκριμένα, η μεθυλίωση του DNA αφορά στη διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα επιτρέπει τη μεταβολή της γονιδιακής λειτουργίας χωρίς να αλλάζει η αλληλουχία του ίδιου του γενετικού υλικού.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Λώρα Χαν από το Amsterdam UMC ανέφερε ότι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ουσιαστικά ένα επιγενετικό ρολόι, όπου τα πρότυπα τροποποίησης του DNA του σώματος αποτελούν δείκτη για τη βιολογική ηλικία. Αυτό το ρολόι φαίνεται να λειτουργεί με γρηγορότερους ρυθμούς στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή βιώνουν έντονο άγχος.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή παρουσίαζαν βαθμό μεθυλίωσης αντίστοιχο με εκείνον των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Σε βιολογικό επίπεδο, μάλιστα φάνηκε να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ηλικία, κατά 8 μήνες, από τους υγιείς συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου.

 

Στις περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, οι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν βιολογική ηλικία 10 με 15 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία.

 

Η ερευνητική ομάδα έλεγξε τα ευρήματα εξετάζοντας δείγματα εγκεφαλικού ιστού 74 ασθενών με κατάθλιψη και 64 ατόμων χωρίς διεγνωσμένη ψυχοπαθολογία και βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα.

Η Λώρα Χαν σχολίασε: Το γεγονός ότι βρήκαμε παρόμοια αποτελέσματα τόσο στα αιματολογικά δείγματα όσο και στα δείγματα των ιστών του εγκεφάλου ενισχύει την πεποίθησή μας και υποστηρίζει την ανωτέρω υπόθεση.

Η επίδραση του τραύματος στην παιδική ηλικία

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, επίσης, για την ύπαρξη τραυματικών γεγονότων στη ζωή τους, πριν την ηλικία των 16 ετών. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αναφέρει κάποιο τραυματικό γεγονός σε αυτή την ηλικιακή περίοδο εμφάνιζαν γηραιότερη ηλικία κατά 1,06 χρόνια σε σχέση την ομάδα ελέγχου. 

Η ερευνητική προσπάθεια μας έδειξε ότι τα επίπεδα μεθυλίωσης αυξάνονται ή μειώνονται με την ηλικία και επομένως αυτό το μοτίβο της μεθυλίωσης δύναται να αποτελέσει έναν καλό δείκτη προσδιορισμού της βιολογικής ηλικίας. Η διαφορά μάλιστα αυξάνεται με τα χρόνια, ειδικά στις ηλικίες 50 και 60 ετών. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν βιώσει κάποιο στρεσσογόνο γεγονός όπως ένα τραυματικό περιστατικό ή είχε διαγνωσθεί κατάθλιψη παρουσίασαν επίπεδα μεθυλίωσης αντίστοιχα με εκείνα των ηλικιωμένων ατόμων.

Όταν εστιάσαμε την προσοχή μας στην ομάδα των καταθλιπτικών ασθενών διαπιστώσαμε ότι η ύπαρξη τραυματικών γεγονότων πριν την ηλικία των 16 ετών συσχετίζονταν με πιο έντονη επιγενετική γήρανση αργότερα στη ζωή τους. Τα ανωτέρω αποτελέσματα μοιάζει να είναι δύσκολα αμφισβητήσιμα και για αυτό το λόγο είναι αναγκαία η διεξαγωγή διαχρονικών ερευνών, που δύναται να τα εγκυροποιήσουν ή και να τα απορρίψουν.

Οι συνέπειες της ανωτέρω ανακάλυψης εκτείνονται τόσο σε ατομικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο. Αναλυτικότερα, οι αλλαγές στη διαδικασία μεθυλίωσης του DNA μπορoύν να αποτελέσουν προειδοποιητικό δείκτη για την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, ειδικά εκείνων που παρουσιάζουν σοβαρές και ακραίες αλλαγές στο επιγενετικό ρολόι.


apostolidoy anna

 

Πηγή: Epigenetic Aging in Major Depressive Disorder
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Κλινικός Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Ακολουθήστε το PsychologyNow.gr στo Instagram

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...