PsychologyNow Team

Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες; Το χρωμόσωμα Υ ίσως έχει την απάντηση

Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες; Το χρωμόσωμα Υ ίσως έχει την απάντηση

PsychologyNow Team
άνδρας αναρωτιέται γιατί οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Καθώς πολλοί άνδρες γερνούν, η απώλεια του αρσενικού φυλετικού χρωμοσώματος προκαλεί ουλές στον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα καρδιακή ανεπάρκεια.


Αυτό υποστηρίζει μια νέα πρωτοποριακή έρευνα από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Το εύρημα ίσως βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί οι άντρες πεθαίνουν, κατά μέσο όρο, αρκετά χρόνια νεότεροι από τις γυναίκες.

O ερευνητής Κένεθ Γουόλς, υποστηρίζει ότι η καινούρια ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι άνδρες που υποφέρουν από απώλεια του χρωμοσώματος Υ – που υπολογίζεται πως περιλαμβάνει το 40% των εβδομηντάχρονων – μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα υπάρχον φάρμακο που στοχεύει τις επικίνδυνες ουλές των ιστών. Το φάρμακο – ισχυρίζεται ο ερευνητής – ίσως βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιβλαβών επιδράσεων από την απώλεια του χρωμοσώματος – επιδράσεις οι οποίες μπορεί να παρουσιάζονται όχι μόνο στην καρδιά αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος επίσης.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν πέντε χρόνια περισσότερο από τους άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το καινούριο εύρημα, υπολογίζει ο Γουόλς, μπορεί να εξηγήσει σχεδόν τα τέσσερα από τα πέντε χρόνια διαφοράς.

Ιδιαιτέρως οι άνω των 60 χρονών άντρες πεθαίνουν με πιο ταχείς ρυθμούς από τις γυναίκες. Είναι σαν να γερνάνε βιολογικώς πιο γρήγορα. Υπάρχουν πάνω από 160 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο. Τα χρόνια ζωής που χάνονται εξαιτίας του μειονεκτήματος επιβίωσης της αρρενωπότητας είναι συγκλονιστικά. Αυτή η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις για το γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις γυναίκες.

Η απώλεια χρωμοσώματος και η υγεία της καρδιάς

Ενώ οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα, οι άντρες έχουν ένα Χ και ένα Υ. Αλλά πολλοί άντρες ξεκινούν να χάνουν το Υ χρωμόσωμά τους σε ένα κλάσμα των κυττάρων τους καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά.

Αυτό φαίνεται ιδιαιτέρως στους καπνιστές. Η απώλεια παρουσιάζεται κυρίως σε κύτταρα που υπόκεινται σε ταχεία αλλαγή, όπως είναι τα κύτταρα του αίματος. (Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ δεν προκύπτει στα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα, και έτσι δεν κληρονομείται στα παιδιά των αντρών που παρουσιάζουν απώλεια του χρωμοσώματος Υ).

Οι επιστήμονες σε παλιότερες έρευνες είχαν παρατηρήσει ότι οι άντρες που υποφέρουν από απώλεια του χρωμοσώματος Υ είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε νεαρότερη ηλικία και να υποφέρουν από ασθένειες σχετικές με την ηλικία όπως η ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Η καινούρια έρευνα του Γουόλς, παρόλα αυτά, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι η απώλεια χρωμοσώματος προκαλεί ευθέως επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των αντρών.

O Γουόλς και η ομάδα του από το Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών, χρησιμοποίησαν πρωτοποριακή τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, για να αναπτύξουν ένα ειδικό μοντέλο ποντικού ώστε να καταλάβουν καλύτερα τις επιπτώσεις της απώλειας του χρωμοσώματος Υ στο αίμα.

Βρήκαν ότι η απώλεια επιτάχυνε ασθένειες σχετικές με την ηλικία, έκανε τα ποντίκια πιο επιρρεπή σε εμφάνιση ουλών στην καρδιά και οδηγούσε σε πρόωρο θάνατο. Αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα απλώς φλεγμονής, συμπέραναν οι επιστήμονες. Αντίθετα, τα ποντίκια υπέφεραν από μία πολύπλοκη σειρά αντιδράσεων στον ανοσοποιητικό σύστημα, που οδηγούσαν σε μια διαδικασία γνωστή ως ίνωση σε όλο το σώμα. Αυτή η διελκυστίνδα εντός του ανοσοποιητικού συστήματος, πιστεύουν οι ερευνητές, ίσως επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου.

Οι επιστήμονες επίσης εξέτασαν τις επιπτώσεις της απώλειας του χρωμοσώματος Υ στους άντρες. Διεξήγαγαν τρεις αναλύσεις δεδομένων που προέρχονταν από τη Βρετανική Βιοτράπεζα, μια τεράστια βιοϊατρική βάση δεδομένων, και βρήκαν ότι η απώλεια του χρωμοσώματος Υ συσχετιζόταν με καρδιοαγγειακές ασθένειες και καρδιακή ανεπάρκεια. Καθώς η απώλεια του χρωμοσώματος αυξανόταν, βρήκαν οι επιστήμονες, τόσο αυξανόταν και το ρίσκο του θανάτου.


Διαβάστε σχετικά: Υπάρχουν διαφορές στο άγχος μεταξύ των φύλων;


Δυνατή θεραπεία

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στοχεύοντας τις επιπτώσεις από την απώλεια του χρωμοσώματος Υ, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους άντρες να ζήσουν μακρύτερες, υγιέστερες ζωές.

Ο Γουόλς σημειώνει ότι μια πιθανή επιλογή θεραπείας θα μπορούσε να είναι ένα φάρμακο, η πιρφενιδόνη, που έχει ήδη εγκριθεί από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, ένα είδος πρόκλησης ουλών στους πνεύμονες. Το φάρμακο επίσης εξετάζεται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και την χρόνια ασθένεια των νεφρών, δύο καταστάσεις για τις οποίες η πρόκληση ουλών στους ιστούς είναι το σήμα κατατεθέν.

Βασισμένος στην έρευνά του, ο Γουόλς πιστεύει ότι οι άντρες με απώλεια χρωμοσώματος Υ ανταποκρίνονται ιδιαιτέρως καλά σε αυτό το φάρμακο, και σε άλλες κατηγορίες αντιινωτικών φαρμάκων τα οποία και αναπτύσσονται, αν και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί κάτι τέτοιο.

Αυτή τη στιγμή, οι γιατροί δεν έχουν εύκολο τρόπο για να προσδιορίσουν ποιοι άντρες υποφέρουν από την απώλεια του χρωμοσώματος Υ. Ο συνεργάτης του Γουόλς, o Lars A. Forsberg, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία, έχει αναπτύξει ένα μη δαπανηρό τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα τεστ COVID – 19, που μπορεί να ανιχνεύσει την απώλεια του χρωμοσώματος Υ, αλλά το τεστ αυτό είναι περιορισμένο κυρίως στο εργαστήριό του και το εργαστήριο του Γουόλς.

O Γουόλς, παρόλα αυτά, μπορεί να προβλέψει ότι αυτό θα αλλάξει: Αν το ενδιαφέρον γι' αυτό συνεχίσει και αποδειχθεί ότι έχει χρησιμότητα ως προς το ότι είναι προγνωστικό για την ασθένεια αυτή των ανδρών και ότι μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένη θεραπεία, ίσως αυτό να γίνει ένα διαγνωστικό τεστ ρουτίνας, λέει.

Το DNA όλων των κυττάρων μας αναπόφευκτα συσσωρεύει μεταλλαγές καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά. Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια ολόκληρου του χρωμοσώματος Υ μέσα σε ένα υποσύνολο κυττάρων μέσα στους άνδρες. Η κατανόηση ότι το σώμα είναι ένα μωσαϊκό αποκτηθέντων μεταλλαγών, μας παρέχει στοιχεία για ασθένειες σχετικές με την ηλικία και για την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης, λέει ο Γουόλς. Μελέτες που εξετάζουν την απώλεια του χρωμοσώματος Υ και άλλες αποκτηθείσες μεταλλαγές υπόσχονται πολλά για την ανάπτυξη της εξατομικευμένης ιατρικής που είναι προσαρμοσμένη σε αυτές τις συγκεκριμένες μεταλλαγές.


Έρευνες:

  • Soichi Sano et al, Hematopoietic loss of Y chromosome leads to cardiac fibrosis and heart failure mortality, Science (2022). DOI: 10.1126/science.abn3100.
  • Andreas Zeiher et al, Mosaic loss of Y chromosome during aging, Science (2022). DOI: 10.1126/science.add0839.

Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...