PsychologyNow Team

Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα κατάθλιψης;

Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα κατάθλιψης;

PsychologyNow Team
άνδρας και γυναίκα σκέφτονται εάν εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα κατάθλιψης
Image credit: Rene Asmussen / pexels.com

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα γονίδια.


Η κατάθλιψη αναφέρεται ευρέως ότι είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση από ό,τι οι άνδρες. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου McGill που αφορά το φύλο διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρικών και γυναικείων γονιδίων και του τρόπου με τον οποίο σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Σε μια μελέτη που αφορούσε περισσότερα από 270.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέθοδοι πρόβλεψης με βάση το φύλο ήταν πιο ακριβείς στην πρόβλεψη του γενετικού κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει κατάθλιψη από ό,τι οι μέθοδοι πρόβλεψης που δεν προσδιόριζαν το φύλο.

Οι ερευνητές βρήκαν 11 περιοχές του DNA που συνδέονταν με την κατάθλιψη στις γυναίκες και μόνο μία περιοχή στους άνδρες. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατάθλιψη συνδεόταν ειδικά με μεταβολικές ασθένειες στις γυναίκες, μια σημαντική πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη θεραπεία των γυναικών με κατάθλιψη.


Διαβάστε σχετικά: Υπάρχουν διαφορές στο άγχος μεταξύ των φύλων;


Παρά το γεγονός ότι οι βιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην κατάθλιψη είναι παρόμοιες στους άνδρες και στις γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εμπλέκονται διαφορετικά γονίδια για κάθε φύλο. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό μελλοντικών θεραπειών για την κατάθλιψη που αφορούν το φύλο.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που περιγράφει γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το φύλο και με την κατάθλιψη, η οποία είναι μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για την ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη ειδικών θεραπειών που θα ωφελήσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές τους, λέει η Δρ. Πατρίτσια Σιλβέιρα, επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής.

Στην κλινική, η παρουσίαση της κατάθλιψης είναι πολύ διαφορετική για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και η ανταπόκρισή τους στη θεραπεία, αλλά προς το παρόν κατανοούμε πολύ λίγο γιατί συμβαίνει αυτό.

Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry.


Έρευνα: Patrícia Pelufo Silveira et al, A sex-specific genome-wide association study of depression phenotypes in UK Biobank, Molecular Psychiatry (2023). DOI: 10.1038/s41380-023-01960-0

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...