PsychologyNow Team

Ερευνητές εξερευνούν το αισθητηριακό δίκτυο του εγκεφάλου για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την απειλή

Ερευνητές εξερευνούν το αισθητηριακό δίκτυο του εγκεφάλου για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την απειλή

PsychologyNow Team
ανθρώπινος εγκέφαλος του οποίου ενεργοποιείται το αισθητηριακό δίκτυο
Image credit: kjpargeter / freepik.com

Ο αισθητηριακός φλοιός του εγκεφάλου εμπλέκεται πολύ περισσότερο στον τρόπο επεξεργασίας των πιθανών απειλών από ό,τι είχαν κατανοήσει οι επιστήμονες προηγουμένως.


Το έργο μίας ερευνήτριας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα για να κατανοήσει ποιο ακριβώς τμήμα του εγκεφάλου εμπλέκεται σε διαταραχές όπως το άγχος, το PTSD και άλλες φοβίες δίνει σε επιστήμονες και κλινικούς γιατρούς πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των διαταραχών αυτών.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Γουέν Λι δημοσίευσε δύο εργασίες που περιγράφουν πώς ο αισθητηριακός φλοιός του εγκεφάλου εμπλέκεται πολύ περισσότερο στον τρόπο επεξεργασίας των πιθανών απειλών από ό,τι είχαν κατανοήσει οι επιστήμονες προηγουμένως.

Μεταφράζουμε τη βασική επιστήμη που γίνεται στο εργαστήριο σε θεραπεία στην κλινική, δήλωσε η Λι. Απομονώνοντας συγκεκριμένους νευρικούς μηχανισμούς και εφευρίσκοντας μη επεμβατικές τεχνικές για τη στόχευση αυτών των μηχανισμών, αναπτύσσουμε νέες θεραπείες για αυτές τις εξουθενωτικές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες καταστάσεις.

Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης της δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα στο The Neuroscientist.

Ο αισθητηριακός φλοιός αναφέρεται σε όλες τις περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αισθητηριακή λειτουργία. Η κύρια δουλειά του είναι να ανιχνεύει πληροφορίες όπως η θερμοκρασία του σώματος, η αφή, η υφή ή ο πόνος. Η Λι καταρρίπτει τον μύθο ότι ο αισθητηριακός φλοιός απουσιάζει από την ενεργή αξιολόγηση απειλών και υποτάσσεται σε οδηγίες από πάνω προς τα κάτω από άλλα μέρη του εγκεφάλου κατά την επεξεργασία πληροφοριών για απειλές.


Διαβάστε σχετικά: Πώς μεταβάλλει το τραύμα τον εγκέφαλο;


Ο εντοπισμός αυτού του νέου συνόρου -του αισθητηριακού φλοιού- στο δίκτυο απειλών θα ανοίξει πολλές νέες ευκαιρίες και υπόσχεται σημαντικές ανακαλύψεις στην έρευνα της επεξεργασίας απειλών και των διαφόρων διαταραχών της που έχουν επηρεάσει την ανθρωπότητα γενικότερα, για τις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει εξαιρετικά περιορισμένη θεραπεία, δήλωσε η Λι.

Η Λι εξέτασε μελέτες που αφορούσαν την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα, τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα των νευρώνων και τη ροή του αίματος που σχετίζεται με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Επίσης εξέτασε πώς συγκεκριμένες περιοχές βλάβης στον εγκέφαλο επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη νόηση.

Αυτή η εργασία συμπληρώθηκε με μια διεξοδική ανασκόπηση των μελετών σε ζώα που χρησιμοποιούν την οπτογενετική, η οποία χρησιμοποιεί φως και γενετική μηχανική για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της νευρικής δραστηριότητας, παρέχοντας ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με το ποιες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην επεξεργασία απειλών.

Τα αυξανόμενα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα υποστηρίζουν την ιδέα της Λι για έναν νέο οδικό χάρτη του τρόπου επεξεργασίας των απειλών στον αισθητηριακό φλοιό.

Αυτή η θεωρία καλύπτει ένα μακροχρόνιο κενό και επιλύει μια σημαντική διαμάχη και έναν σημαντικό μύθο στην έρευνα της επεξεργασίας απειλών, δήλωσε η Λι.

Αυτές οι ιδέες δίνουν κίνητρο για μια αισθητηριακή περιγραφή της επεξεργασίας απειλών, η οποία περιλαμβάνει μια αρχική αξιολόγηση της απειλής στον αισθητηριακό φλοιό και επεκτείνεται σε όλα τα δίκτυα του εγκεφάλου, δήλωσε η Λι. Αυτή η κατανόηση έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην εννοιολόγηση των διαταραχών που σχετίζονται με την απειλή και τη θεραπεία τους.


Έρευνα: Wen Li et al, Threat Memory in the Sensory Cortex: Insights from Olfaction, The Neuroscientist (2023). DOI: 10.1177/10738584221148994

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...