PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: «Άρης – Μια ιστορία ψυχοθεραπείας»

Βιβλιοπροτάσεις: «Άρης – Μια ιστορία ψυχοθεραπείας»

PsychologyNow Team

Μια ιστορία ψυχοθεραπείας ή ένα μάθημα ζωής;


BiblioprotARHS es1«Άρης, μια ιστορία ψυχοθεραπείας» του ψυχίατρου ψυχοθεραπευτή Διογένη Κοπανάκη, ένα βιβλίο που είναι πολλά παραπάνω απ’ αυτά που δείχνει. Όπως ακριβώς και ο ήρωας του, ο Άρης, που μας συστήνεται στον τίτλο του βιβλίου με το μικρό του. Έτσι απλά, σαν ένας φίλος. Σαν ένας φίλος που όμως μέχρι τώρα δεν ήταν ορατός ή κι αν τον βλέπαμε το κάναμε με εκείνη την υποκριτικά γλυκερή συμπάθεια.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Φοβάται.

Ένας έφηβος, ο Άρης βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση. Φοβάται.

Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, το παρόν τον τρομάζει. Βυθίζεται στην απομόνωση και την άρνηση. Ως πότε όμως θα κρύβει τη μοναξιά και τις πραγματικές του ανάγκες; Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά.

O Άρης παιδί, ο Άρης έφηβος, ο Άρης νέος, περίοδοι της ζωής του, πτυχές της ψυχοσύνθεσης του που αποκαλύπτονται σαγηνευτικά μέσα στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή του. Ζωντανά, ρεαλιστικά, σαν ταινία, άλλοτε κωμωδία του Αλμοδοβάρ και άλλοτε δράμα, παρακολουθούμε τον Άρη στις πιο κρίσιμες μάχες του. Οι αναμνήσεις, η συνειδητοποίηση, η αποδοχή, η αλλαγή, ο επαναπροσδιορισμός, η συμφιλίωση με τον εαυτό του.

Ο συγγραφέας, προφανώς λόγω της ψυχιατρικής του ιδιότητας, ψυχογραφεί ενδελεχώς την προσωπικότητα του Άρη και ανασύρει από την ερμητικά κλειστή ψυχή του τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν στον αναγνώστη τις απαντήσεις σε όλα τα «γιατί». Γιατί ένας τόσο χαρισματικός άνθρωπος είναι μόνος, γιατί φοβάται, γιατί κρύβεται, γιατί προσποιείται τον ευτυχισμένο, γιατί προσποιείται κάποιον άλλο;

Και οι απαντήσεις σ’ αυτά τα γιατί γίνονται τελικά ένα μάθημα ζωής και μια κραυγή απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό και διάκριση. Ο Άρης δεν ζει, γιατί είναι διαφορετικός. «Διαφορετικός». Μια λέξη παγίδα. Διαφορετικός από τι; Από αυτό που η κοινωνία ορίζει «Κανονικό» και οτιδήποτε αποκλίνει από το κανονικό κινδυνεύει. Κινδυνεύει να σχολιασθεί, να χλευασθεί, να κακοποιηθεί, να απομονωθεί, να απορριφθεί.

Ο Άρης είναι «διαφορετικός», είναι όμως και «ίδιος». Γιατί, όπως λέει ο συγγραφέας του, ο Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Διογένης Κοπανάκης, ο Άρης είναι ένας από μας. Είναι ο γιος μας, ο φίλος μας, ο αδερφός μας, ο συνεργάτης στη δουλειά. Είναι gay, είναι μαύρος, είναι πρόσφυγας, είναι κοντός, είναι χοντρός, είναι τα πάντα. Γιατί ο Άρης είμαστε εμείς.

Βιογραφικό Συγγραφέα

BiblioprotARHS es2

 
Με καταγωγή από Μακεδονία και Κρήτη, ο Διογένης Κοπανάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε τη γνωστή Οδύσσεια των γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία, με τελευταίο σταθμό το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και στη Θεραπεία Σχημάτων (Schema Therapy). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...