PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Το βιβλίο που θέλεις να διαβάσουν όσοι αγαπάς - Philippa Perry

Βιβλιοπροτάσεις: Το βιβλίο που θέλεις να διαβάσουν όσοι αγαπάς - Philippa Perry

PsychologyNow Team

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε πως ανήκουμε κάπου, σε ένα σύνολο, μια οικογένεια. Είμαστε πλάσματα των δεσμών κι είναι αρκετά επικίνδυνο να το αρνιόμαστε.


TO BIBLIO POU THLEIS EΚαι εδώ έρχεται το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί αρκετούς από εμάς: Αφού έχουμε τόσο ανάγκη τις κοινωνικές σχέσεις, γιατί πολλές φορές νιώθουμε δυστυχισμένοι σε αυτές;

Η ειδικός ψυχικής υγείας και best seller συγγραφέας του διεθνούς best seller Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, Philippa Perry μας συμβουλεύει πώς ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε έτσι είναι γιατί έχουμε χάσει την επαφή με τον εαυτό μας και συχνά παρερμηνεύουμε την εξοικείωση ως αλήθεια. Ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ή να νιώθουμε δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι σωστός.

Το παν στη ζωή είναι οι σχέσεις και η ποιότητα αυτών των σχέσεων που δημιουργούμε είτε με συγγενείς, συντρόφους, φίλους, συναδέλφους, είτε –κι αυτό είναι το πιο σημαντικό– με τον ίδιο τον εαυτό μας. Αν καταφέρνουμε να έχουμε σχέσεις λειτουργικές και ισορροπημένες, τότε μας είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε τα όποια ζόρια μας επιφυλάσσει η ζωή.

Όμως για να καταφέρουμε να έχουμε υγιείς σχέσεις πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Η Philippa Perry αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για τις σχέσεις με αφορμή τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχονταν καθημερινά από αναγνώστες, ασθενείς και δημοσιογράφους. Συνειδητοποίησε ότι το ζήτημα των σχέσεων απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. Έτσι δημιούργησε ένα βιβλίο-οδηγό που θα μας καθοδηγήσει να δημιουργήσουμε αληθινές, ουσιαστικές σχέσεις με τους αγαπημένους μας και τους γύρω μας.

Το βιβλίο είναι οργανωμένο σε τέσσερις ενότητες: πώς αγαπάμε, πώς καυγαδίζουμε, πώς αλλάζουμε και πώς βρίσκουμε την ικανοποίηση (την οποία ορίζει ως «πώς να είστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας».

Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει επιστολές που έχει λάβει η συγγραφέας από αναγνώστες, στις οποίες μοιράζονται τα προβλήματα τους. Πάνω στους πραγματικούς αυτούς προβληματισμούς προσπαθεί να δώσει λύσεις με κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Η παγίδα της γνώμης των άλλων

Γιατί ορίζουμε τους ανθρώπους από το τι κάνουν; Πολλοί από εμάς προσπαθούν σκληρά να φαίνονται «σωστοί» στην καθημερινότητα μας – προσέχουμε να μην κάνουμε λάθη, αφιερωνόμαστε στο να κάνουμε πράγματα για το βιογραφικό μας αντί για πράγματα που μας ικανοποιούν.

Ένας από τους λόγους που αισθανόμαστε δυσφορία στις σχέσεις μας ή νιώθουμε να βαλτώνουμε είναι γιατί συχνά δεν είμαστε ο εαυτός μας σε αυτές. Πολλές φορές από το άγχος να μη μας κρίνουν, να μας συμπαθήσουν, να μας αποδεχθούν δεν δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον να αισθανόμαστε εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση από την οποία δεν ξέρουμε πώς να ξεφύγουμε.

Για να μπορέσουμε να συνδεθούμε πραγματικά με τους γύρω μας είναι σημαντικό να ξέρουμε τον εαυτό μας και να τον αποδεχόμαστε. Να κάνουμε πράγματα όχι επειδή φαίνεται να αρέσουν στους άλλους αλλά επειδή δίνουν σε εμάς χαρά.

Η Philippa Perry υποστηρίζει πώς είναι λογικό να φανταζόμαστε ποια θα είναι η συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας. Όμως μας συμβουλεύει πως, αν πρόκειται να έχουμε μια φαντασίωση για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, ας φροντίσουμε να είναι ευχάριστη. Μπορεί να μην αλλάξει κάτι, αλλά θα είμαστε πιο ήρεμοι.

Καλώς ή κακώς είναι πιθανό οι υποθέσεις κάνουμε για τους άλλους μπορεί να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Δηλαδή άθελα μας να κάνουμε σαμποτάζ στον εαυτό μας. Όταν για παράδειγμα πηγαίνουμε σε μια κοινωνική συγκέντρωση και σκεφτόμαστε ότι κανείς δε θα μας συμπαθήσει και ότι δεν θα μιλήσουμε με κανέναν όλο το βράδυ, είναι πιθανό να είμαστε τόσο αγχωμένοι και μαζεμένοι που πράγματι ο φόβος μας να εκπληρωθεί.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι εύκολες αλλά οφείλουμε στον εαυτό μας να προσπαθήσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε αυτές.


Το βιβλίο που θέλεις να διαβάσουν όσοι αγαπάς της Philippa Perry κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...