PsychologyNow Team

«Τι φορούσες;»: Ο χώρος τέχνης που παρουσιάζει τα ρούχα που φορούσαν θύματα σεξουαλικής βίας

«Τι φορούσες;»: Ο χώρος τέχνης που παρουσιάζει τα ρούχα που φορούσαν θύματα σεξουαλικής βίας

PsychologyNow Team

Κάθε φορά που κάποιος ρωτάει ένα θύμα σεξουαλικής βίας τι φορούσε εκείνη τη στιγμή, υπονοεί αδίκως πως ήταν υπεύθυνο για την επίθεση και θα μπορούσε να την είχε αποτρέψει.


Η υποτιθέμενη ευθύνη του θύματος βιασμού, απομακρύνει την ευθύνη από τον δράστη και τη βάζει στους ώμους του θύματος. Για την καταπολέμηση του μύθου, ότι η σεξουαλική επίθεση θα μπορούσε να αποτραπεί μονάχα από το θύμα, δημιουργήθηκε μια έκθεση τέχνης που δείχνει τι φορούσαν τα θύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας τέτοιας έκθεσης γεννήθηκε όταν οι Dr. Wyandt-Hiebert και η κα Brockman, υποστηρίκτριες των επιζώντων σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας, παρακολούθησαν ένα συνέδριο και διάβασαν το ποίημα «Τι φορούσα» της Dr. Mary Simmerling's, για πρώτη φορά. Τις άγγιξε τόσο πολύ, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν την οπτική αναπαράσταση του ποιήματος αυτού, δημιουργώντας έναν χώρο τέχνης που ονομάζεται «Τι φορούσες;».


Διαβάστε σχετικά: Γιατί τώρα;


Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας το 2014, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές του πανεπιστημίου, κοινοποιώντας σύντομες περιγραφές για το τι φορούσαν όταν δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση.

Ο σκοπός της παρουσίασης αυτής, ήταν να δείξει στον κόσμο πως η αλλαγή τρόπου ένδυσης, δεν σταματάει τη σεξουαλική κακοποίηση.

TiForousesThymata e2

TiForousesThymata e3

TiForousesThymata e4

TiForousesThymata e5

TiForousesThymata e6

TiForousesThymata e7

TiForousesThymata e8

TiForousesThymata e9

TiForousesThymata e10

TiForousesThymata e11

TiForousesThymata e12

TiForousesThymata e13

TiForousesThymata e14

TiForousesThymata e15

TiForousesThymata e16

TiForousesThymata e17

TiForousesThymata e18

TiForousesThymata e19

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...