PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου 2023

PsychologyNow Team
άτομο με αναπηρία μαζί με φίλους
Image credit: freepik/ freepik.com

H Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities - IDPD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου σε όλο τον κόσμο.


Η αναπηρία επηρεάζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τα άτομα "..με αναπηρία περιλαμβάνουν όσους έχουν μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές [όπως ακοή ή όραση] βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια μπορεί να εμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους".

Η ημέρα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχικότητας, της προσβασιμότητας και των ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία, ενώ παράλληλα γιορτάζει τα επιτεύγματα και τη συμβολή τους στην κοινωνία.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία για το 2023 είναι "Ενωμένοι στη δράση για τη διάσωση και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) για τα άτομα με αναπηρία, με τα άτομα με αναπηρία και από τα άτομα με αναπηρία".

Δυστυχώς, οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι του κόσμου συχνά πλήττονται περισσότερο σε περιόδους κρίσης. Τα προκαταρκτικά ευρήματα της επικείμενης Έκθεσης του ΟΗΕ για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη 2023 δείχνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται ακόμη περισσότερο εκτός τροχιάς όσον αφορά την επίτευξη αρκετών ΣΒΑ για τα άτομα με αναπηρία.

Οι προσπάθειές μας για την υποστήριξη των ΣΒΑ για τα άτομα με αναπηρία, με τα άτομα με αναπηρία και από τα άτομα με αναπηρία πρέπει να ενταθούν και να επιταχυνθούν, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί και συχνά συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν μείνει περισσότερο πίσω.

Eίναι κρίσιμη μία θεμελιώδης αλλαγή στη δέσμευση, την αλληλεγγύη, τη χρηματοδότηση και τη δράση. Αναπόσπαστο στοιχείο σε αυτό είναι η συμπερίληψη των φωνών, των αναγκών και των προτεραιοτήτων της παγκόσμιας κοινότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλη τους την ποικιλομορφία.

Είναι ενθαρρυντικό ότι με την υιοθέτηση της Πολιτικής Διακήρυξης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για τους ΣΒΑ, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν εκ νέου για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και κοινής ευημερίας για όλους, εστιάζοντας σε πολιτικές και δράσεις που στοχεύουν στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Αυτό απαιτεί την εκ νέου ενεργοποίηση των προσπαθειών των κρατών μελών, του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, της κοινωνίας των πολιτών και της παγκόσμιας κοινότητας των ατόμων με αναπηρία, μέσω ενισχυμένων δράσεων και διεθνούς συνεργασίας, για να γίνουν οι ΣΒΑ πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία, με τα άτομα με αναπηρία και από τα άτομα με αναπηρία.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...