PsychologyNow Team

Κατάθλιψη: Η απλή εξέταση με σάλιο που οδηγεί σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση

Κατάθλιψη: Η απλή εξέταση με σάλιο που οδηγεί σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση

PsychologyNow Team
γυναίκα με κατάθλιψη έκανε την απλή εξέταση με σάλιο που οδηγεί σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση
Image credit: freepik/ freepik.com

Στους 600.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, με αρκετές χιλιάδες εξ αυτών να υποφέρουν από τις σημαντικές επιπτώσεις της νόσου. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της ιατρικής κοινότητας, όμως τα φάρμακα που χορηγούνται δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά για κάθε ασθενή.


Πρόσφατα εντάχθηκε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στον κατάλογο των γονιδιακών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ακόμη μία εξέταση με σάλιο, η οποία μπορεί να δώσει στον θεράποντα ιατρό τη γνώση που απαιτείται, σε γονιδιακό επίπεδο, ώστε να επιλέξει για τον κάθε ασθενή με κατάθλιψη την πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η φαρμακογενετική εξέταση iDNA PGx CNS, προϊόν έρευνας και ανάπτυξης Ελλήνων επιστημόνων, αναλύει την αλληλεπίδραση των γονιδίων του κάθε ασθενή με τα 30 κυριότερα φάρμακα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον ειδικό γιατρό, ειδικά για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης.

Σημειώνεται ότι η εξέταση iDNA PGx CNS χρησιμοποιείται ήδη ευρέως από την ιατρική κοινότητα και περισσότεροι από 3.000 ασθενείς έχουν επωφεληθεί στην αντιμετώπιση της πάθησής τους. Με την έγκριση της συνταγογράφησης, η iDNA PGx CNS αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας των ψυχικά ασθενειών και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδιαιτέρως των ασθενών με ανθεκτική κατάθλιψη. Επίσης, δεν πρέπει να παραληφθεί το ενδεχόμενο των αυτοκτονιών λόγω σοβαρής κατάθλιψης. Οπως εκτιμάται, θα υπάρξουν 638 λιγότεροι θάνατοι από αυτοκτονία ασθενών στην πενταετία λόγω εύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας με τη χρήση της φαρμακογενετικής αυτής εξέτασης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπέγραψαν, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας τους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εγκρίθηκε «η συνταγογράφηση του in vitro διαγνωστικού προϊόντος φαρμακογενετικής iDNA PGx CNS για τις περιπτώσεις πολύ ανθεκτικής κατάθλιψης αποκλειστικά από ψυχιάτρους, εφάπαξ και αυστηρά, ύστερα από μη ανταπόκριση σε τουλάχιστον 2 αντικαταθλιπτικές θεραπείες, στην προτεινόμενη τιμή των 90 ευρώ. Η αποζημίωση του παραπάνω κρίνεται από τον ΕΟΠΥΥ».

Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, η αποζημίωση της εξέτασης θα γίνεται κατόπιν αιτήματος του θεράποντος ιατρού προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο ασθενής με το κόστος των 90 ευρώ.


Διαβάστε σχετικά: Κατάθλιψη – Κάποια χαρακτηριστικά


Ραγδαία αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) στη Ρόδο 25-28.5.2023, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως το 2030 τα προβλήματα ψυχικής υγείας (ιδιαίτερα η κατάθλιψη) θα είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σήμερα, 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κατάθλιψη, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται πως πάσχουν περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, το 1/3 των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στην αρχική θεραπεία και συχνά παρουσιάζουν παρενέργειες, με αποτέλεσμα διαδοχικές δοκιμές φαρμακευτικών αγωγών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γονίδια του κάθε ανθρώπου μεταβολίζουν διαφορετικά το κάθε φάρμακο.

Σήμερα, λοιπόν, με μια απλή φαρμακογενετική εξέταση μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερη ύφεση των συμπτωμάτων και μείωση των παρενεργειών της θεραπείας και αυτό ακριβώς είναι που αυξάνει τη συμμόρφωση στην προτεινόμενη θεραπεία και την αποτελεσματικότητα σε σχέση με την ύφεση της συμπτωματολογίας.

Ειδικότερα, για τους ασθενείς που παρουσιάζουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία η ανάγκη για γενετικά καθοδηγούμενη φαρμακευτική επιλογή είναι κεφαλαιώδους σημασίας, με θετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της υγείας του ίδιου του ασθενή, του περιβάλλοντός του, αλλά και του συστήματος Υγείας.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την www.kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...