PsychologyNow Team

Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102

Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102

PsychologyNow Team

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων δημιούργησε τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102. Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση.


GrammhBoitheiasAnoia eΗ Γραμμής Βοήθειας 1102 απευθύνεται σε:
• Άτομα με προβλήματα μνήμης
• Ευρύ κοινό
• Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια
• Επαγγελματίες Υγείας

Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1102 είναι:
• Ενημέρωση για την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψης
• Ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα προγράμματα για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους
• Πρακτικές συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια
• Συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια
• Διασύνδεση με τις οργανώσεις Alzheimer που λειτουργούν στην Ελλάδα
• Δικτύωση με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια που λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα
• Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας σε θέματα σχετικά με την άνοια
• Ενημέρωση για τις Υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων ιδιωτικών και δημόσιων και γενικότερα των φορέων που ασχολούνται με την Τρίτη ηλικία και την άνοια.

Η Γραμμή Βοήθειας 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-19:00 (εκτός αργιών). Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email στο 1102@alzheimerathens.gr ακόμη και εκτός ωραρίου και ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του.

Η τηλεφωνική κλήση στο 1102 έχει την αστική χρέωση του εκάστοτε παρόχου τηλεφωνίας.

Απολογισμός Λειτουργείας της Γραμμής Βοήθειας 1102 (Φεβρουάριος – Αύγουστος 2021)

Η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2021 κατά την περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας Covid-19 όπου η ανάγκη για επικοινωνία ήταν επιτακτική. Την περίοδο αυτή σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, όλες σχεδόν οι δια ζώσης υπηρεσίες των Κέντρων Ημέρας ανεστάλησαν, με αποτέλεσμα να πρέπει να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος παροχής τους. Η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 σε συνδυασμό με την έναρξη πολλών διαδικτυακών υπηρεσιών για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους από τα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ήρθε να συμπληρώσει αυτή την ανάγκη.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της, η Γραμμή δέχτηκε 98 αιτήματα, 75 τηλεφωνικές κλήσεις, 14 e-mail, και 9 web chat, τόσο από την Αθήνα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τον Μάρτιο τα αιτήματα σχεδόν πενταπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 494. Περισσότερα από 2000 άτομα έχουν λάβει τηλεφωνική βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2021 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Γραμμή μέχρι τον Αύγουστο του 2021 και περίπου 400 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέσω email ή webchat στο πλαίσιο λειτουργίας της.

Μέσα από τις κλήσεις που δεχτήκαμε, ανακαλύψαμε τη μεγάλη ανάγκη για καθοδήγηση που έχουν οι συγγενείς και οι φίλοι των ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν σε ποια ειδικότητα ιατρού να απευθυνθούν, τι δομές υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή τους και πως μπορούν να παροτρύνουν τον άνθρωπό τους να εξεταστεί. Ο αριθμός φροντιστών και συγγενών ατόμων με άνοια που απευθύνονται στη Γραμμή καθημερινά είναι πολύ μεγάλος και αποτελεί την πλειοψηφία των κλήσεων.

Η πανδημία, όπως είναι ήδη γνωστό, δυσκολεύει την καθημερινότητα των φροντιστών ατόμων με άνοια, κάτι που έγινε αντιληπτό και από την πληθώρα αιτημάτων για συμβουλές διαχείρισης του εγκλεισμού, συμβουλές για δημιουργική απασχόληση και δραστηριοποίηση των ατόμων με άνοια μέσα στο σπίτι, ακόμη και για βοήθεια στη μετακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Μεγάλο ποσοστό των ατόμων που καλούν στην Γραμμή, αναζητούν δημόσιες στεγαστικές δομές, συμβουλές για την εύρεση έμμισθων φροντιστών και πληροφορίες για επιδόματα. Παρατηρείται λοιπόν για ακόμη μια φορά πως η ανάγκη δημιουργίας δημόσιων δομών φιλοξενίας ατόμων με άνοια και οικονομικής βοήθειας των οικογενειών τους είναι μεγάλη και επιτακτική.

Εκτός από τους φροντιστές ατόμων με άνοια, στη Γραμμή απευθύνονται και πολλά άτομα που αντιλαμβάνονται δυσκολίες στην μνήμη και στην καθημερινότητά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι κλήσεις που αφορούσαν την πρόληψη, δίνοντας μια αισιόδοξη εικόνα για τους ηλικιωμένους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και μεριμνούν για την καλή τους υγεία.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως μέσω της Γραμμής Βοήθειας, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας ή περιοχών που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να ενημερωθούν και να καθοδηγηθούν κατάλληλα. Από τα συνολικά 612 αιτήματα που λάβαμε εκτός Αττικής μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021, γίνεται αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας επιπλέον δομών και υπηρεσιών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων είναι άτομα άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο και ενημερώθηκαν για την Γραμμή μας μέσω τηλεόρασης, εφημερίδας ή ραδιοφώνου. Συνεπώς η τηλεφωνική παροχή βοήθειας εξακολουθεί να είναι σημαντική παρά την ύπαρξη των διαθέσιμων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Σε ποσοστό 30%, οι καλούντες ήταν επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές, που απευθύνθηκαν στην Γραμμή για να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και δομές για την άνοια στην Ελλάδα.

Κάνοντας λοιπόν έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102, δεχτήκαμε 10.145 αιτήματα συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 8.545 άτομα έχουν λάβει τηλεφωνική βοήθεια
  • 1.600 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέσω email ή webchat.
  • Η μέση διάρκεια κλήσης ήταν τα 9 λεπτά.

Τα στοιχεία των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν από την γραμμή 1102 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξυπηρετούμενων ήταν γυναίκες σε ποσοστό 67%, σε αντίθεση με των ανδρών που ήταν 33%.
  • Η μέση ηλικία ήταν τα 53 έτη.
  • Η περιοχή από την οποία προέρχονταν ήταν 57% από τον νομό Αττικής και 43% από την υπόλοιπη Ελλάδα.
  • 67% ήταν φροντιστές και συγγενείς ατόμων με άνοια, 19% άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, 14% επαγγελματίες υγείας.

Τα αιτήματα από τα αιτήματα που δεχόμαστε αφορούν:

  • Συμβουλευτική καθοδήγηση για φροντιστές σχετικά µε την διαχείριση καθημερινών θεμάτων που προκύπτουν από την φροντίδα των ατόμων µε άνοια, τη διαχείριση κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς.
  • Ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες για την άνοια σε όλη την Ελλάδα και παραπομπή.
  • Πληροφορίες για ιατρεία μνήμης στην Ελλάδα και παραπομπή.
  • Ιατρικές και νοσηλευτικές συμβουλές.
  • Διαθέσιμες κατ’ οίκον υπηρεσίες.
  • Ενημέρωση για την επιδοµατική πολιτική και τα νομικά ζητήματα.
  • Πληροφορίες για την εύρεση στεγαστικών δομών και έµµισθων φροντιστών.
  • Απορίες σχετικά µε τη σχέση Covid-19 και άνοιας και τον εμβολιασμό ειδικότερα

Αυτή η καταγραφή αναγκών μας βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της γραμμής βοήθειας αλλά και στον σχεδιασμό προγραμμάτων παροχής φροντίδας στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το alzheimerathens.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...