PsychologyNow Team

Η οργάνωση ενός ταξιδιού είναι μία εναλλακτική ψυχοθεραπεία

Η οργάνωση ενός ταξιδιού είναι μία εναλλακτική ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team
άτομο οργανώνει ταξίδι
Image credit: Tom Cleary / pexels.com

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μελλοντικές σας διακοπές αρχίζουν μόλις τις «κλείσετε».


Ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ανήκουν στο παρελθόν, η πολύμηνη η καραντίνα έχει αναμφίβολα επηρεάσει την ψυχική μας υγεία. Και τι καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε τη διάθεσή σας από το να πάμε ένα ταξίδι!

Αλλά, με τη θερινή άδεια να αργεί ακόμη για τους περισσότερους το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να το φανταστούμε και να το οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι αν η ιδέα σάς ακούγεται απογοητευτική, θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι ακόμη και η οργάνωση ενός ταξιδιού θα μπορούσαν να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να φτιάξει η διάθεσή σας!

Τι δείχνει η έρευνα

Μια σειρά από μελέτες έχουν συσχετίσει τον χρόνο των διακοπών με τα οφέλη της ψυχικής υγείας. Αυτά τα οφέλη είναι πολλά: μείωση του στρες, βελτίωση της διάθεσης και αύξηση της δημιουργικότητας είναι μερικά μόνο από αυτά. Αλλά ο απλός προγραμματισμός ενός ταξιδιού μπορεί επίσης να κάνει θαύματα για την ψυχική σας κατάσταση.

Σε μια μελέτη του 2014 που είναι τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ, οι ερευνητές Amit Kuma, Matthew Killingsworth και Thomas Gilovich διαπίστωσαν τελικά ότι η καθυστερημένη ευγνωμοσύνη – εκείνη τη στιγμή μεταξύ της κράτησης για το ταξίδι και της στιγμής που πραγματικά ταξιδεύετε για τον προορισμό σας – ήταν πιο ευχάριστη από τις διακοπές αυτές καθαυτές.

Προσμονή, ενθουσιασμός και ψυχική υγεία

Η ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου της Κορνουάλης εξέτασε τα ψυχολογικά συναισθήματα πριν και μετά την εμφάνιση της εμπειρίας και ποιες ήταν οι αλλαγές. Αυτό που ανακάλυψαν εν ολίγοις είναι ότι τα συναισθήματα της προσμονής και του ενθουσιασμού –το να έχουμε κάτι να περιμένουμε– προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ψυχική υγεία. Χαρακτηριστικά, όσοι συμμετέχοντες είχαν προγραμματίσει διακοπές ήταν πολύ πιο χαρούμενοι.

Οι διακοπές αρχίζουν τη στιγμή που τις προγραμματίζετε

Οι βιωματικές αγορές (χρήματα που δαπανώνται για να κάνουμε διακοπές) τείνουν να προσφέρουν πιο διαρκή ευτυχία απ’ ό,τι οι υλικές αγορές (χρήματα που δαπανώνται για την κατοχή), γράφουν οι συγγραφείς στην περίληψη της εργασίας.

Έτσι, ανεξάρτητα από το πόσα προϊόντα μπορείτε να προσθέσετε με ανυπομονησία σε αυτό το «καλάθι» αγορών στο διαδίκτυο, πιθανότατα δεν θα αποκτήσετε το ίδιο αίσθημα ευτυχίας όπως όταν έχετε μια εμπειρία να περιμένετε με ανυπομονησία – ειδικά αν πρόκειται για αξέχαστες διακοπές.

Πρακτικά, οι μελλοντικές σας διακοπές αρχίζουν μόλις τις «κλείσετε». Τι περιμένετε, λοιπόν; Σκεφτείτε σε ποιον προορισμό θα θέλατε να πάτε και ξεκινήσετε την έρευνα για πτήσεις, ξενοδοχεία, θέρετρα και εμπειρίες!

Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να σκεφτείτε να κάνετε κράτηση για… διακοπές «ευεξίας».


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.in.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...