Οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν καριέρα στον τομέα της πρώιμης εκπαίδευσης και σε κάποιους άλλους τομείς που παραδοσιακά συνδέονται με τις γυναίκες, εξαιτίας προκαταλήψεων για τους άνδρες σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο.
Σε προηγούμενες έρευνες έχουν επισημανθεί προκαταλήψεις εναντίον των ανδρών στους τομείς της ιατρικής περίθαλψης, της πρώιμης εκπαίδευσης και στις οικιακές εργασίες (HEΕDcareers - healthcare, early education, and domestic roles) και η τωρινή έρευνα προσπαθεί να μετρήσει την επιρροή αυτών των προκαταλήψεων.
Σε ένα πείραμα με 296 διαδικτυακούς συμμετέχοντες από τις Η.Π.Α, μια ομάδα διάβασε ένα άρθρο που περιέγραφε με ακρίβεια μια έρευνα που βρήκε ότι οι εκπαιδευτές προτιμούν να προσλάβουν μια γυναίκα υποψήφιο για τη δουλειά της δασκάλας στην πρώιμη δημοτική εκπαίδευση από ό,τι έναν άντρα υποψήφιο με τα ίδια προσόντα. Μία άλλη ομάδα διάβασε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην πρώιμη εκπαίδευση και υπήρχε και μια ομάδα ελέγχου που δεν διάβασε κανένα άρθρο.
Οι άντρες στην ομάδα που διάβασε για την προκατάληψη σχετικά με το αρσενικό φύλο ανέμεναν ότι θα έβλεπαν περισσότερες προκαταλήψεις στην πρώιμη εκπαίδευση και είχαν λιγότερο αίσθημα του ανήκειν, ήταν λιγότερο θετικοί και έδειχναν λιγότερο ενδιαφέρον στο να κυνηγήσουν μία καριέρα σε αυτόν τον τομέα. Οι γυναίκες συμμετέχουσες δεν επηρεάστηκαν και αποκρίθηκαν ομοίως στις διάφορες ομάδες.
Ένα πείραμα με 275 φοιτητές στο Κολλέγιο Σκίντμορ (Φιλελεύθερο Κολλέγιο Τεχνών) είχε παρόμοια ευρήματα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο Journal of Experimental Psychology: Applied.
Διαβάστε σχετικά: Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται με τα συναισθήματά τους;
Ενώ οι προκαταλήψεις σχετικά με το θηλυκό φύλο στους τομείς της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM fields), έχει λάβει μεγάλη προσοχή από το κοινό, οι προκαταλήψεις σχετικά με το αρσενικό φύλο στις καριέρες HEED έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί, παρόλο που έχουν αρνητική επιρροή, λέει η κύρια ερευνήτρια Δρ. Κορίν Μος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Σκίντμορ.
Είναι άσχημο για την κοινωνία το να συνεχίσουμε να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε φυλετικούς ρόλους και να τους αφήνουμε να παραμένουν σε χωρισμένα επαγγέλματα βάση του φύλου, ανεξαρτήτως του αν αυτές οι δουλειές συνδέονται παραδοσιακά με άντρες ή γυναίκες, λέει. Αυτός είναι ένας ισχυρός τρόπος ενδυνάμωσης του κοινωνικού κατεστημένου.
Οι άντρες αναλογούν μόνο στο 3% των νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων και στο 13% των εγγεγραμμένων νοσοκόμων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γραφείο Στατιστικών για την Εργασία (U.S Bureau of Labor Statistics). Σε προηγούμενη έρευνα, οι νοσοκόμοι έχουν αναφέρει μεγαλύτερα ποσοστά εκφοβισμού στη δουλειά από ό,τι νοσοκόμες. Οι άνδρες νηπιαγωγοί έχουν αναφέρει μεγαλύτερα ποσοστά διακρίσεων και εκλαμβάνονται ως λιγότερο αρεστοί, λιγότερο ικανοί προς πρόσληψη και μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των παιδιών από ό,τι οι γυναίκες νηπιαγωγοί.
Το στερεότυπο ότι οι μητέρες νοιάζονται περισσότερο και είναι φυσικά πιο κατάλληλες για κάποια επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα των ανθρώπων, είναι ριζωμένο σε παραδοσιακές αντιλήψεις για τη μητρότητα και περιορίζει τις ευκαιρίες των ανδρών σε αυτούς τους τομείς, λέει η Μος.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι άντρες είναι βιολογικά ανίκανοι να κάνουν αυτή τη δουλειά ή ότι οι άντρες και οι γυναίκες είναι φυσικά προσανατολισμένοι σε διαφορετικές καριέρες, λέει. Και οι άντρες και οι γυναίκες παρεμποδίζονται από φυλετικές προκαταλήψεις τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν στα διαφορετικά επαγγέλματα, κάτι που είναι κατανοητό.
Οι άντρες μπορεί επίσης να παρεμποδίζονται από τους χαμηλούς μισθούς που συνήθως συναντώνται στους τομείς HEED, που ίσως να σχετίζεται με τις διακρίσεις κατά των γυναικών και στην υποβάθμιση της εργασίας τους, λέει η Μος.
Περισσότερες προσλήψεις και καθοδήγηση των αντρών στους τομείς HEED θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των φυλετικών προκαταλήψεων και να οδηγήσει περισσότερους άντρες στην αναζήτηση καριέρας σε αυτούς τους τομείς, αναφέρει.
Έρευνα: “Gender Equality Eliminates Gender Gaps in Engagement with Female-Stereotypic Domains,” by Corinne A. Moss-Racusin, PhD, Samantha A. Rapp, BA, Sophie S. Brown, BA, Kerry A. O’Brien, BA, Skidmore College, and Alyssa Croft, PhD, The University of Arizona, Journal of Experimental Psychology: Applied, published online Dec. 22, 2022.
Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*