PsychologyNow Team

Είναι οι μαζικοί δολοφόνοι, ψυχικά ασθενείς;

Είναι οι μαζικοί δολοφόνοι, ψυχικά ασθενείς;

PsychologyNow Team
άνδρας επιδεικνύει το αυτόματο όπλο του
Image credit: Dan Galvani Sommavilla / pexels.com

Για να εισβάλεις σε ένα σχολείο, θέατρο ή εστιατόριο και να αρχίσεις να πυροβολείς τυχαία ανθρώπους με ένα αυτόματο όπλο, θα πρέπει να είσαι ψυχικά άρρωστος, σωστά; Διαφορετικά, θα έκανε κάτι τέτοιο ένα υγιές, απόλυτα λογικό άτομο; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.


Ωστόσο, αν μπορούμε να συμπεράνουμε μετά από έναν μαζικό πυροβολισμό ότι ο δράστης ήταν ψυχικά διαταραγμένος, τότε ίσως μπορούμε να παρηγορηθούμε με τη σκέψη ότι υπάρχει μια λογική εξήγηση για το γιατί συνέβη. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε γιατί συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα ή πώς πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Ένα ψυχικά άρρωστο άτομο που ευθύνεται για μια φρικτή τραγωδία μπορεί να κλειστεί μέσα και εμείς να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Αλλά, τι γίνεται αν οι δράστες μαζικών πυροβολισμών δεν είναι ψυχικά ασθενείς; Πώς εξηγούμε έναν μαζικό πυροβολισμό; Πώς το χειριζόμαστε ψυχολογικά;

Μια νέα μελέτη αμφισβητεί την αφετηρία της ψυχικής διαταραχής των μαζικών εκτελεστών. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Γκάρυ Μπρουκάτο, ερευνητή του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, μαζί με τους συναδέλφους του, προσπάθησε να αποκτήσει την απαραίτητη εικόνα για τη σχέση μεταξύ σοβαρών ψυχικών ασθενειών και μαζικών πυροβολισμών.

Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων μαζικών δολοφονιών περιελάμβανε εκτενή επισκόπηση 14.785 δολοφονιών που περιγράφονται δημοσίως στα αγγλικά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και συνέβησαν παγκοσμίως μεταξύ 1900 και 2019. Στη συνέχεια ανέλυσαν 1.315 μαζικές δολοφονίες όλων των τύπων που συνέβησαν παγκοσμίως.

Ανακάλυψαν ότι μόνο το 11% όλων των μαζικών δολοφόνων (συμπεριλαμβανομένων των εκτελεστών) και μόνο το 8% των μαζικών εκτελεστών είχαν σοβαρή ψυχική ασθένεια. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι μαζικοί εκτελεστές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιο πιθανό να έχουν ποινικό μητρώο, να κάνουν χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών και κατάχρηση αλκοόλ και να έχουν ιστορικό μη ψυχωτικών ψυχιατρικών ή νευρολογικών συμπτωμάτων.


Διαβάστε σχετικά: Τέσσερα κοινά στοιχεία των μαζικών δολοφόνων


Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι περισσότεροι μαζικοί εκτελεστές χρησιμοποιούσαν μη αυτόματα πυροβόλα όπλα. Μεταξύ των αμερικανών μαζικών εκτελεστών, όσοι είχαν οποιαδήποτε ψυχιατρική ή νευρολογική πάθηση ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ημιαυτόματα όπλα από ό,τι μη αυτόματα όπλα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι από το 1970, το ποσοστό των μαζικών πυροβολισμών είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των μαζικών δολοφονιών χωρίς πυροβόλο όπλο και ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαζικών πυροβολισμών στον κόσμο έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Γκάρι Μπρουκάτο δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτής της δυνητικά καταλυτικής μελέτης υποδηλώνουν ότι δίνεται αδικαιολόγητη έμφαση στις σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια ή οι ψυχωσικές διαταραχές της διάθεσης, ως παράγοντα κινδύνου για μαζικούς πυροβολισμούς, γεγονός που οδηγεί σε δημόσιο φόβο και στιγματισμό.

Ο Μπρουκάτο και οι συνάδελφοί του ανέφεραν επίσης ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για το πώς θα πρέπει να διεξάγονται οι έλεγχοι ιστορικού για την αγορά όπλων. Επιπλέον, τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι άλλες δυσκολίες, όπως νομικά προβλήματα, χρήση ουσιών και αλκοόλ και δυσκολία αντιμετώπισης γεγονότων της ζωής, φαίνονται πιο χρήσιμες εστιάσεις για την πρόληψη και την πολιτική στρατηγική από την έμφαση στη σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις περισσότερες μαζικές δολοφονίες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αν δεν μπορούν να παραγράψουν τους δράστες ως απλά κατά κάποιο τρόπο ψυχωτικούς ανθρώπους, τότε τι μένει;

Αυτή η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να είναι πιο ανησυχητική από την αγωνία για τη φροντίδα των ψυχικά ασθενών στη χώρα μας. Ίσως πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ γεννούν μαζικούς δολοφόνους και πώς -και γιατί- καλλιεργούν την ανάπτυξή τους.


Έρευνα: Gary Brucato et al. (2021). Psychotic symptoms in mass shootings v. mass murders not involving firearms: findings from the Columbia mass murder database. Psychological Medicine (2021).
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...